Zeno uzivaj malku, ke gi baras ovie preubavi momenti. Opusti se malku, samo si baras nekoi problemi, izvini vaka ama najdobronamerno e. Ako kazal Dr deka e ok znači ok e i opusti se. Pozdravi go doktorot od mene ke vidis so ke ti kaze, uste za prvoto dete stalno mi vikase"Ne baraj problem i ke go nema". Ovde 100pati go napisav toa, i veruvaj deka e taka
Софи паника опушти се мила, уживај, сега ти е времето да уживаш во бременоста. После во трето ќе ти биде потешко. Не барај проблеми таму кај што нема Камагел.
Во аптека ми дадоа Црилен на фризидерм и рече дека се безбедни за трудници. Го земав спреј мусот и комарец не припари до мене..
Pa toa i zboram. Za prvoto deka skraten cerviks imam od operacija, mi napomenaa deka mozno e pred vreme da se porodam. Na dve nedeli kontroli, pregledi. Smačeno mi bese. I celo vreme toa mi bese vo glava, ke se porodam pred vreme i samo toa zborev. I taka bidna, edvaj do 34ta.Sega ovaa bremenost uste posle transfer si rekov ako resil Gospod ke bidne. Stres eden kup, dva smrtni slučai, imam kerkička 4god.Jas voopsto ne legnav, nemav vreme da mislam na gluposti. A cerviksot e toj, plus 2 meseci pred transfer pak imav biopsija i kiretaza na cerviks. Veruvaj ednas mesečno odev na kontrola, se porodiv Sega na 12ti, vo 38 ma nedela,ke terav uste ama jas barav veke carski nemozev da izdrzam.... a ginekoloski pregled voopsto i nemav, duri ni brisevi. Psihata e opasna rabota
Како мислиш немаше гинеколошки преглед и брисеви? Јас го мислам сосем спротивното, во ред е да имаш позитивна мисла дека се ќе биде во ред, не треба да си во паники и да си нанесуваш стресови дека нешто лошо ќе се случи во секој момент. Но, за некои ситуации потребна е терапија, која што воопшто не е занемарлива. Како на пример , за скратено грло- прогестеронска поддршка, терапија за висок притисок во бременост или за калцификати на постелка- клексани инекции... тука не можеш само да се смешкаш и да очекуваш чудо да се случи,кога веќе постои медицински проблем кој треба да се третира.
Баш така.. Јас сум огромен паничар за се ама некогаш и стравот лозје чува.. Не можам да си верувам на интуиција бидеќи според мене треба да висам на доктор оти секогаш се нешто има имам многу болна бременост.. Со лажни контракции секој ден и по цел ден сум од 20та наваму и сега се ито како интензивирани со шема на по 10 15 минути среќа што не прават промена на грлото ама пратиме секоја или секоја втора недела едноставно мора.. И многу работи си барам да испитам иако велат нема потреба како на пр димерите.. Според никој немаше потреба а тие качени во вис трчај по фраксипарини.. Не чини и ова моето константно сум во грч и воопшто не уживам ниту се израдував како човек, плачки стравови константно и затоа ја разбирам @S.o.F.i дека е загрижена.. И јас сум како тебе, анализирам буквално се и ако се плашиш дека должината се менува секој доктор и апарат мери различно плус како што ми имаат кажано променливо е бааги, зависи дали има празна полна бешика, динамично е.. Го гледам тоа што велиш како одлепено ама стварно не сум стручна да коментирам пошто освен моето друго на ехо не сум видела а и физиономијата на секоја жена е различна кај тебе можеби едноставно така изгледа. Двајца доктори во приватни клиники ти велат дека се е во ред, не би се ставиле себеси во положба да не те известат доколку има некаков проблем затоа не му се секирај.. И кај тебе вода не држи прегледот веќе ич Јас на почеток по 2 недели издржував и после почна се помалку и помалку да ми трае спокојот.. На пола пат си ќе издржиш женски
Знам дека сите што ми пишавте дека е се добронамерно и стварно се нервирам што сум ваква. Највеќе од се' сакам да уживам. Да напоменам претходни прегледи докторот ми го мереше 4cm цервиксот , пред 3 недели 3.85 ама не спомна дека е лошо. Во Ремедика на скрининг Др.Елена 4,2cm. Знам нели дека различни доктори различно мерат. Двајцата си кажаа дека е супер, ама пустотот јас споредив сликите од цервиксот и некако ми личеше како "одлепено". Па следуваше пребарување по нет и така... Маж ми вели ако си толку стручна па да ти земеме еден апарат па прегледувај луѓе Владимир ми го прекина и утрогестанот, смета дека печењето е од него. Тој секако сакаше да ми го прекине, вели не сакам да се брцаш веќе. Ама печењето не престанува и веќе ми оди на нерви, иако една недела не го ставам. Плус еве една недела имам нелагодности доле ниско во стомак, пецкања, бодежи ама ај да речеме дека е се нормално. Битно од ден на ден се повеќе си го осеќам синко и многу ме радува @Be-yO-nCe Што да ти кажам ама ич не ме држи место, еве една недела не се има направено од преглед јас сум со триста маки Веќе мислам кога да го закажувам следниот Докторот кога ме види само вели од страв се изнадава пари
Софи и јас имав пецкање од утрогестан от во почетокот, а и исцедокот ми беше од него раат немав, почнав вагинално ама лошо многу ми беше. Па и орално само ми се лошеше. Од 16 недела сменив на дабростон еве денес во 27 уште го терам и многу ми е болје
Незнам бе мила дали е до тоа кај мене. Еве една недела не го ставам и пак си пече, имам исцедок пак само незнам дали уште е од утрогестанот или онака. Имав ешерихија пред некоја година, што се не користев и не ја бев скроз исчистила. Мислев да не ми е од неа, ама еве 3 пати проверував уринокултура во Авицена и е чиста. Брисеви чисти. Кога пијам повеќе брусница како да се намали и после пак. Јас моментално сум без прогестеронска поддршка, на почеток пиев 3пати на ден Дабростон и 2пати ставав Утрогестан. Докторот смета дека немам потреба, па го послушав. Постепено намалувавме.
Јас оваа недела сум на ко жнтрола во петок кај матичнатс па ќе прашам и мене веќе да ми сифрли зашто еве ме 27 сум се си е ок. Полека и аспиринот ќе го тргам јани ми рече до 28 недела.чим така рекол гинеколог значи нема потреба.....
A koj kaza deka treba da se smeskas?Terapija so pisuvas ti e edna, a toa so pisav jas e sosem druga rabota. Jas zboram vo baranjeto problemi, simptomi i problemi. A ne da ne primate terapija. Gledam ne si me sledela, do kraj primav i utrogestan i Fraxipirin. Na ginekolodki pregled mislam, ne dozvoli nitu ednas pregled so raka, za razlika od prvoto kade sto me ubija so pregledi dali sum otvorena, i zatoa i me otvorija pa se porodiv. Brisevi ne ispitav, koga trebase vo 12ta nedela da mi zema Dr reče malku da počekame da ne prokrvaram deka grloto e meko. Dovolno bese toa so mi go kaza, pa voopsto i ne ispitav. Isterav normalna bremenost, bez nikakvi komplikacii, bez krvarenja i slično. A za bolki, si imav celo vreme, preponite me rasturaa, nozete isto, i so kontrakcii bev od 7mi mesec
Не те следам бидејќи не ја следам често темава. Не пишав дека ти си рекла дека треба да се смешкаш, но не треба така наивно да се тера бременоста. Си има прегледи за одредена недела и истите треба да се направат. Не се за џабе испланирани. Инаку преглед со рака мене ми направија прв пат во 20та недела кога прв пат дознав дека ми е скратен цервиксот, преглед неопходен за да види докторката дали сум отворена и дали е меко грлото. Тој беше и единствен за целото време од 10 недели кои си ги одлежав за да не се крати грлото на матката. Следниот во 9ти месец. Ако имало потреба ќе ме прегледале повторно со рака. Сметам дека треба да се има доверба во докторот што ја води бременоста за да не се правиме сами доктори,па ќе дозволуваме или не дозволуваме некои работи. Јас сум породена па добро знам што значи преглед со рака за да поттикнат отворање на грлото за побрзо породување (во 39та недела). А тоа што не си правела брисеви ни во 12та недела ни во 35та, се надевам си прочитала за ризикот по форумов или интернет што значи ако имаш бактерија или инфекција во бременост?