Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    18.592
    Ај не се припотресувај за фарбањето,од истите луѓе после пораѓај ќе слушнеш и дека мајката навечер не смее да излегува :)
    Застарени муабети се тоа, среди си се како човек,јас се фарбав редовно секој месец од 8-9 недела со истата фарба од пред бременост- Сајос без амонијак. Детето фала богу ми е здраво и право.

На Rtulka, Oneo, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Emotional123

Emotional123 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.619
    Допаѓања:
    40.111
    На почетокот и јас како тебе се потресував.
    После само им викав добро, важи ќе биде.
    Си терав свој филм.
    За се што сум решила да правам или не шравам сум барала медицинска причина, а не од бабини деветини.
    Јас да слушав што зборат нит ќе купев работи за бебе, ќе седев во 4 ѕида, седа со расцветана коса, недепилирана и запустена како во праисторија.

На Rtulka, Oneo, IRBBB и 6 други им се допаѓа ова.
  3. ivance..

ivance.. Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2020
    Пораки:
    2.660
    Допаѓања:
    7.123
    Софи мила дај малце опуштисе тури им го пепелот на сите што ти зборат оти никогаш нема да можеш да им ја затнеш устата уживај си во бременоста додека можеш и не се замарај за ситници и за работи дека не требало ова тоа да се прави во бременост тоа се останати суеверија од порано гали си го мешко и уживај си :* :hug:

На IRBBB, tina2018, S.o.F.i и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Ivana-Iva.94

Ivana-Iva.94 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2015
    Пораки:
    204
    Допаѓања:
    320
    Драга има да се изнаслушаш секакви муабети до крајот на бременоста, а тек па кога ке се породиш охооо сите ќе имаат по некоја ,,мудрост" да те посоветуваат. А муабети од типот јас вака правев, ти зошто така правиш ке ги има еден тон и нели се разбира ,,они све знаат најдобро". Затоа не си ставај ништо при срце и прави си како мислиш според тебе дека е правилно. Инаку ако ти е за утеха во текот на првата бременост се шишав, се фарбав на фризер, постојано бев со гел на нокти па на крај све си беше во ред со бебуш.

На Oneo, IRBBB, Marijana88 и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    1.276
    Јас се фарбам од кога дознав дека сум бремена со фарба без амонијак. Имам многу бели влакна неможам сама да се гледнам а не па некој друг да ме гледа. Мојот гинеколог ми дозволи и нокти да правам да се исфарбам исто издепилирам. Сега лежам дома па ќе видам легната мајками како ќе ме исфарба. :))

На tina2018 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  6. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.638
    Допаѓања:
    174.946
    Од позитивниот тест продолжив да си се фарбам.
    И тоа јас се фарбам точно на 10 дена. Од таа без амонијак земам.

На tina2018 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  7. Bejb15

Bejb15 Популарен член

Се зачлени на:
    28 октомври 2016
    Пораки:
    1.572
    Допаѓања:
    1.276
    И јас на толку многу брзо ми паѓа одма бели влакна.

8. LoLa♡

LoLa♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јануари 2021
    Пораки:
    56
    Допаѓања:
    191

Еве да те утешам
    Со 1та бременост не се фарбав ич сли затоа сега и се бланширав и се фарбав главата ми изгоре шо е нормално па еве се е у ред ...значи секогаш имало и ке има поделени мислења за ова.
    Здравје нареден месец во план ми е пак бланширање и фарбање .

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.227
    Допаѓања:
    5.348
    Девојки ми треба совет. 20+ г.н сум овие два дена ме има фатено стомачниот вирус :sweat: вчера имав и температура со два парацетамоли ми се симна, фала богу денес немам ама ме утепа дијареа, многу ми е страв дали е штетно за бебето. докторката ми е на одмор ми кажа да пијам електролити, линекс, парацетамол, ако нешто ми се влоши да одам на преглед. наредна недела секако ми е закажан втор скрининг. не знам што да правам од грижи некој совет плус дали имате

10. saki13

saki13 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2013
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    976
    Еве и јас да ти кажам бев со истиот страв како тебе цела бременост не се фарбав. Кога ја прашав матичната ми рече после 12 нед можеш да се фарбаш. Од страв рекла-кажала, бабини деветини останав нефарбана со бели влакна... ама прошлата недела си викам зар синко ваква да ме запознае.. во 38 нед отидов се ишатирав се средив, се издепилирав и еве сеа 39 нед сум се си е во ред си го чекам синчето да се запознаеме. Така да оди среди се и не слушај никој освен доктор.. позз

На Kristina1172, Herrra, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.227
    Допаѓања:
    5.348
    те молам немој да им се замараш. откако останав бремена сите имаат што да ми кажат. што требало и што не требало да правам. потполно те разбирам, абе се осеќам како сите наеднаш да станаа гинеколози , како ние да не мислиме најдобро за бебето се они знаат повеќе. слушај си го само докторот што ти ја води бременоста и што е најдобро упатен што смееш и што не смееш да правиш, а на вакви бабини деветени не им придавај значење, божем малку стресови имаме па уште рекла казала ни фалат

На tina2018, nevermet18 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  12. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.303
    Допаѓања:
    3.816
    Имаше една свекрва на моја другарка што и викаше дека сестра и не можела да дојде да го види бебето (внучето родено значи) ако имала односи незз 2/3 дена пред тоа.
    Леле да ми дојде мене некој со ваков муабет, лелеее
    Сакам да кажам дека тие што зборат како бремена жена не смеела да се фарба и депилира, такви видови на луѓе се, ко оваа свекрвава.
    И сеа ти интелигентна жена такви баби ли ќе слушаш?!
    Ај намести си ја фризурата и уживкај со бебуш

На Oneo, Knizhevnik11, KittyCat:) и 2 други им се допаѓа ова.
  13. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.025
    Допаѓања:
    3.981
    Девојки фала ви многу на сите од :l:.
    Навистина ми значат вашите коментари и искуства.
    Вие тука и маж ми најдобро знаете што паничар сум и колку се осеќам ранливо и плашливо во врска со се.
    :whew:

Јас секако го прашав докторот за фарбањето, сестрата се истрча одговори пред него и рече само со фарба без амонијак.
    Тој само се насмеја и рече еееј зарем.
    После пак го прашував, вели можеш ама без тоа што го викате вие:wasntme:
    Јас се исфарбав, коренот со фарба без амонијак бидејќи не ми стигна, надолу со фарба од фризерката со амонијак и ја држев 10 мин, ама немаше додир со кожата на главата.:?:
    Како и да е се средив, заличев на човек.
    Фала ви уште еднаш многу. :hug:

Во врска со мрдањето на бебуш, дали е во ред 2 дена пример нонстоп го осеќам кога ќе седнам да ме клоцка, многу често.
    Па еве денес ептен поретко, онојпат едвај еднаш во денот го осетив дури не бев сигурна.

На ivance.., Sofi.ja, baby 5 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. kig

kig Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2013
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    207
    Денес бев на преглед..ме стави на ЦТГ покажа малце контракции, ме прегледа и вагинално....и кога дојдов дома имав густ исцедок со малце крв..ја прашав докторката ми рече дека е од прегледот..иначе сум 38+3

На Marijana88 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KittyCat:)

KittyCat:) Популарен член

Се зачлени на:
    7 ноември 2018
    Пораки:
    2.105
    Допаѓања:
    14.820
    Охооо па кога ќе се роди имаш имаш за слушање. Ако имала односи идење не ако имала менструација идење не алишта на вечер вадење не бебе до 40 дена вадење не да не го урочат а ние по болници од 2 ден бевме на прегледи рутински таму никој него гледа боже сачувај. Абе глупости неможам да ви објаснам колку ќе се изнаслушате. Вие сте Мајка и сопругот татко вие најдобро му мислите на бебе а бабини деветини настрана оти сафрите ќе ви се креваат

На Oneo, IRBBB, S.o.F.i и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    273
    Некогаш се помирни, некогаш се поактивни, не знам дали е до психа ама имам впечаток кога е помалку активно следниод ден стомавот ми е поголем и си правам филмови демек мирно е сега расте :D

На Marijana88 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  17. SummerGirl12

SummerGirl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 април 2016
    Пораки:
    393
    Допаѓања:
    214
    Девојки еве ме мене пак со моите глупави прашања :)) Ама едноатавно морам нешто да мислам пошто сум нон стоп дома......Можите да ѕамислите.....Сега ме интересира едно прашање.Дали и колку влијаат надворешните мириси на бебето во бременоста?Знам дека ги осеќаат сите мириси што ги осеќа и мајката но дали тие може да му наштетат? Кај нас на пример пошто сме на село се случуваат повеќе такви работи најглавно што се случува е кога се прскаат земјоделските култури со средства билки отрови и сл...Т.е и моите го прават тоа затоа што ние работиме земјоделие.А јас искрено многу се плашам од тие билки отрови и сл и само се молам секој ден кога ќе се најде некој да ги укини сите тие стетни работи.....Барем додека сум бремена за после ќе мислиме :))..Кој знае нека ми каже поздрав девојки и извинете на долгиот пост :)))

18. Dzulija*

Dzulija* Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2015
    Пораки:
    750
    Допаѓања:
    1.112
    Мамички дсли е можно?
    Лежам на лева страна и чувствувам како ми натежна нешѕо матаму на стомакот и како некое движење малку сеќавам 9 недели сум многу е рано што мислите?

19. Silvii

Silvii Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2016
    Пораки:
    128
    Допаѓања:
    196
    Во 9та недела тежи 2-3 грама и е во големина на цреша, така да не!

Последна измена: 30 јули 2021
    На Rtulka, Gocim, saki13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. IRBBB

IRBBB Форумски идол

Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.315
    Допаѓања:
    33.655
    После долго време влегувам на темава и оп, Софи паника на линија со сликички од ехо. :lol:
    Ела да те гушнам, душа моја! :hug:
    Само шо сакав да ти пишам дека си станала обучена да гледаш ехо на трудници, прочитав дека и маж ти ти го рекол истото. Многу убав бизнис ќе почниш ако ти купи ехо апарат, особено на вакви трудници како тебе. :D
    Супер си е сѐ мама, повеќе од пола помина. :sun: И веќе го чувствуваш синче, а? Најубаво чувство на свет. ❤️
    Во однос на тоа, јас до последен ден дури се породив не го чувствував секој ден. И кога беше над 2 кг се случуваше цел ден да не го почувствувам. Имаше периоди кога е активен (особено ноќе), ама никогаш како што на форумов опишуваа некои мајки.
    Ела сега нека го запри некој. (facepalm)

Да си се средуваш. За себе, за маж и за бебе. Среќна мама=среќно бебе. ❤️
    Јас редовно се фарбав цела бременост со фарба со амонијак. Не велам дека е исправно и дека така треба сите да прават, само споделувам искуство.

Гушки до тебе и баткото. :hug:

На Rtulka, KittyCat:), S.o.F.i и 1 друга личност им се допаѓа ова.