Здраво девојки! Само да ве поздравам и да го најавам моето присуство на темава За убавата вест дознав пред недела дена и сега сум 5-та недела.Инаку ми е прва бременост-па можете да ја замислите мојата состојба на пануика,збунестос и страв! Нешто што открив дека ме смирува во овие моменти е токму присуството на форумов и сите информации кои ги споделувате! Ви посакувам на сите лесна бременост и се читаме!
Туна е една од рибите што треба во ограничени количини да се јаде, посебно неконзервираната. Не е ставена на листа на забранети (ајкула, скуша, сабјарка), само не треба да се претерува. Друга риба сем наведениве е и многу препорачливо да се јаде.
Значи киселини ме искинаа. Оган плукам. Рупурут помага, ама не можам после секое јадење... Дајте жени лек, тревка, нешто...
Храна од конзерва немам пробано од февруари, а имам читано дека не се препорачува... Дури ни туршија од тегла не ми се става во уста. Знам ќе речете и воздухот е загаден, ама тоа што е во моја моќ го контролирам. Оди купи си риба на скара, земи свежа од веро, а и подобро на омега 3 апчиња ќе бидам отколку тајландски отпадоци да јадам
Каетана земај кисела вода со јадење и ќе ждригаш.. Мене тоа ми помага и без 2 литри вода не сум на ден. Пијам и књаз милошбидејќи е богата со магнезиум, а приметив дека многу ми е подобро и ме освежува.
Леле исто,од синоќа ме искинаа киселини,не сум спиена цела ноќ,мислев ќе умрам,испив рупурут малку се смири ама еве денес пак со послаб интензитет.Ауу многу ми е горе стомакот до желудникот и ме убива,неможам ниту да лежам,ниту да седам
Азелеа ајде нека спаѓа стомакот, мене до заби ми е! Сите ме прашуваат ајде кога а кога ќе се видам си мислам уште месец дена вака можам. Сте слушнале совети како да се спушти плодот надолу? шетам одам по скали, џабе!
@Domakica мојот стомак воопшто не се ни спушти, два дена пред да се породам сите што ме видоа рекоа дека ќе терам сигурно уште долго Затоа не се замарај како јас што бев секој ден пред огледало и си правев анализи За сите со киселини, незнам по кој пат го пишувам ова, но бидејќи мене ми помогна ако треба уште сто пати ќе напишам....непечени бадеми или таан! Една супена лажица таан (кое впрочем е и многу здраво) или неколку непечени бадемчиња. Туната не е страшна еднаш неделно да се конзумира. Всушност ништо не е страшно ако е умерено @bile84 добредојде на темава, уживај и имај лесна бременост
Pilenka, tuna nemoj nikako da jades!!!! i mene mi se prijaduva, ama bas go prasav doktorot i mi rece nikako, toa e na tvoj rizik,postoi golema opasnost od toxoplasma!!! izdrzi uste malku pa ke jademe posle) Za kiselini, probajte da jadete pomali obroci pocesto, i kiseli jabolki , a imase vo eden post poodamna, nekoi tableti ALGORAL sto se pie po edna tableta pred spienje, prasajte vo apoteka, imase edna feminka napisano deka samo toa i pomognalo i toa mnogu!
Конзервирана туна или сардина може да се јаде без никаков проблем. Напротив, доколку немате проблеми со тегоби или киселини, таа е здрава за развитокот на моокот на бебето. НЕ смее да се јаде сурово месо и сурова риба (на пример рибата која е во суши). Туна рибата е конзервирана и подлегнува на обработка при што доколку постојат некои бактерии, би биле поништени.
Секаде пишува а и финеколозите исто кажуваат,морското да се избегнува,без разлика дали е во конзерва или не. Мене лично ми ствара тежина и обичната риба од кога останав бремена,така да не ја јадам воопшто,а риба ми беше главна храна што се вика.
Jas ne se slozuvam so konzervirana hrana nikako, bas za toa i go prasav doktorot , ama sekoj si odgovara za sebe! Nemoze hrana od konzerva nikako da bide zdrava koga stoi so meseci vo toj metal!!! nema dusa da izleze ako nekolku meseci se vozdrzime od konzervi! sepak vozrasni sme i sekoj si resava za sebe! pozdrav
Морската риба (сем неколкуте точно наведени типови) е препорачлива во исхраната на трудници. Мене и докторката во Систина ми рече да јадам риба како начин и за контрола на покачувањето на килажата. Дополнително, рибата содржи и многу состојки корисни за развојот на плодот.
Конзервираната храна, во случајов туната поради обработката на високи температури не содржи месо кое содржи бактерии(листерија). Секаде он лајн стои дека се додека не јадеш секој ден, или во случајов од иштав доколку девојката сака да проба неколку пати во текот на цела бременост, нема ама баш никаква штета или влијание фактот дали е свежа или во конзерва. Во односот на квалитетот на храната, потекло, производител и опаковка секој одлучува спрема својот буџет. Може и школки(се додека се варат над 10 минути), може и ракчиња се додека при потпекувањето добијат убава зацрвенета боја...се е во подготовката. При изборот на риба треба да се пази. Не во однос на потекло, туку едноставно некои врсти не се препорачуваат.Доколку ви сака душата нешто, прочитајте на интернет стојат детални информации. Јас лично без разлика бремена или не купувам само одредени врсти на производи, и не гледам причина само во овие 9 месеци да се држам до целосно здрава храна а потоа се по старо. Но за тоа во темата здрава исхрана.
Potoa pa uste poveke ke treba da vnimavate na hranata oti ke bidete doilki. A riba ne se preporacuva mnogu da se jade dodeka se doi (nikako ajkula, skusa i sabjarkata) tuna mnogu retko. Nekoj doilki primetuvat deka bebusite imat grcevi.od odredena hrana pa se otkazuvat od istata.
Неможе бебето да се одлепи од матката,тоа не е зацементирано за неа туку слободно си плива во плодовата вода.Може постелката да се одлепи од ѕидот на матката тоа е веке друго.Кафеавиот исцедок после крварење е најчесто застарена крв која секако мора од некаде да се исфрли. Утрогестанот се мн ефикасни и јас ги користев
Добро де, сите знаеме дека бебето не игра слободно со цревата и остантите органи. Знаеме како се развива и во кои услови. Мора ли се подетално да се потенцира, кога некои се општо познати работи за сите. Било како било, одлепено, неодлепено важно сега се е во ред и во границите на нормалта. Што била вистинската причина за крварењето не знам, ми кажаа две различни мислење и тоа е тоа. Среќна сум што стерсот и ризикот поминаа. Здравје Боже и натаму се да е во ред. Утрогестанот мене лично ме препороди уште од првата вагиналета. Затоа и го пишав моето искуство. Со оглед на болките во стомакот и кичмата, проследени со кафен исцедок навистина можам само да кажам дека ,,МЕ СПАСИЈА,,.Позз