Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Ејј ама сте лутки некогаш,па не те навредив нешто.Поминав две бремености и еден спонтан и знам како ти е.Сакав да ти појаснам за што станува збор зошто истото и мене ми се деси.И јас имам крварење па кафеаво па утрогестан.Несакав паметна да се правам туку да помогнам.Работам плус во болница.Нема везе ако несакаш друг пат да те цитират не ни пишувај воопшто.

Mandarinka and bridetobebt like this.
  2. janickaskopje

janickaskopje Истакнат член

oprosteno vi e sto ve mavaat trudnicki hormoni:)

p.s mene ne da me mavaat....:)

Last edited: Nov 20, 2014
    joy1 and galapce like this.
  3. Iviste

Iviste Активен член

Мешиња јас се вратив денес од приската резултатите ќе бидат во вторник но тоа не ме загрижува толку колку што ме збуни следново иако докторката рече дека мерките се во ред.... големината на бебчето е 48 мм што е во ред просечна должина за периодот од бременоста во кој јас се наоѓам 11 недела и 2 дена но тежинатаА 53 грама... НЕ ЛИ Е ТОА МНОГУ ? Според тековен развој на плодот што го гледам на плодот по форумиве е многу... Мислење. искуство ? Ме фати паника..

4. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Love23 ne sakam da te plasam ama koga imas kafeavo odi na kontrola neka te pregledat i da ti kazam koga se slucuvat takvi raboti sekogas kontrola pravisi i odoraj mnogu do kraj na vremenost.

5. ddevojce

ddevojce Популарен член

Bas poradi zivata, se izbegnuva za vreme na doenje i bremenost.

Amorce2 likes this.
  6. koritsaki

koritsaki Moderator Staff Member

Јас никаква риба не јадев за време на бременоста и мене докторот ми рече туна никако ама од страв нешто да не се случи се избегнував. И една препорака , не јадете многу тешка мрсна , пржена храна , јас најчесто јадев житарки , салати , овошје еве месо пилешко телешко , колку што можете повеќе овошје и зеленчук а мрсно избегавајте

Bufi likes this.
  7. Najmili

Najmili Активен член

Jas si jadam se kako sto jadev i pred bremenosta i kako sto gledam mojava princeza super prifaka...ne mi se gadi od nikakva hrana. Edinstveno so mlekoto sum skarana i cat pat butam na sila....ne pijev ni pred toa i sega ne go obozavam ama zatoa drugite mlecni proizvodi pogotovo jogurt rasturam. Od mevce jadam bukvalno se...i ribata ne ja isfrliv od upotreba..ednostavno kako da ne sum bremena. I ne preteruvam so nisto vo se sum umerena. Popravena sum 10kg no ne custvuvam nekakva tezina a eve za nekoj den ke vlezam vo 9 mesec. Znaci kaj sekoj organizam e individualno...najdobro e da ne se vodite od toa so drugite ke vi go kazuvaat!! Vie najdobro si znaete sto vi pomaga vo odredena situacija. Nie zavrsivme so soppingot imame uste nekoi sitnici da dokupime i veke slednata nedela pocnuvame da se pereme. Postelinkata za krevetceto ja kupivme od ANZI za 1600 denari komplet so ogradice pernice carsavce jorgance. I nase proizvodstvo se. Sega uste pernickata za doenje - potkovicata da si ja kupam i moze zabavata da zapocne!!!! Hihiihi odvaj cekam da se sretnam so moeto malecko dusice!!!

nana2112, bile84 and janickaskopje like this.
  8. Mekuska

Mekuska Популарен член

јас во некои од моите поодамнешни постови пишав дека семки од маслинки многу помагаат за киселини, еве јас понекогаш ги имам многу и голтнам 2 до 3 семки, со вода ако можете, и многу помага за киселините,
    за тоа со спуштање на плодот нема некој лек, се е индивидуално, јас со правата бременост го носев високо, и до последниот ден, не се спушти надолу, така да нема некоја филозофија, џабе е и одење, и качување по скали, кај сите различно, затоа на порагајот оти ми беше високо детето, ми се качи чистачката на стомакот,и после бабицата ми вика напнувај, па како да напнам, кога ми тежеше чистачката, уф не сакам да се присетувам на првиот порагај, ме фака паника од самата помисла како лошо си поминав, али здравје за ова се надевам дека полесно ке поминам, се надевам, има време до 22 мај,,, ке соберам сила и храброст,,,
    за рибата гледам дека сите пишуваат, и јас не можам да ја поднесам ми смета, од самата помисла на риба, камоли да изедам парче, а ми беше главен оброк, еднаш во неделата,,, и така мешиња,, имајте убав и лесен ден...

9. darcy

darcy Популарен член

Јас исхраната не ја сменив посебно, освен што додадов јогурт или млеко скоро секој ден... Немав мачнини, па и ниедна храна не ми смета(ше), само ги тргнав од менито оние производи што се продаваат помалку термички обработени - како димениот лосос, плавото сирење и нешто слично (не дека и онака премногу често ми биле на мени). Риба имам јадено пастрмка, лаврак, ослиќ, ципура, гледам тоа да биде нешто почесто од порано.
    Од завчера бебушот ми е помрзлив, послабо го осеќам, и сега се секирам со тоа :( Не дека го нема да се јави повремено, ама имам осет дека порано појако го осеќав... Дури во вторник сум на преглед, кој ќе идржи до тогаш.

10. joy1

joy1 Форумски идол

Дарси јади благо за да го размрдаш :)

11. janickaskopje

пууу ја пилешко јок толку ми беше гадно па почнав сп телешко и ослич не ни знаев дека ме треба да се комзумира риба...ама најлесна ми беше за јадење..:)

12. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Ми кажаа дека ако јадеш риба може да се породиш пред термин...колку е точно не знам, ќе пробам следната недела, таман ќе бидам 39 недела...

janickaskopje likes this.
  13. joy1

joy1 Форумски идол

Не треба превише да се јаде а не ич.Ако е до живата она е штетна и за трудница и за не трудна.Жива има дури и во вакцините на децата.
    Јадите си се умерено .
    Луси јас риба јадев цело време мн ја сакам.И се породив во 39 та не порано.За да предизвика породување би требало да го омекне грлото на матката или контракции ,но незнам дали рибата има такво влијание.Имам читано за ананасот дека тоа го прави но ако се јаде по цела конзерва на ден :)

janickaskopje and danichap like this.
  14. danichap

danichap Moderator Staff Member

Секоја трудница треба да има две порции риба во текот на една недела.
    Кога станува збор за континуирана и редовна исхрана треба да се пази која риба. Предходно веќе набројавме кои риби се препорачливи.
    А за сите останати, меѓу кои и туната, доколку не предозвикува тегоби, од иштав да проба неколку пати во текот на бременоста нема апсолутно никаква штета.

15. LusySkyDiamonds

Кога реков порано мислев баш така од 39-40 недела да не се пролонгира над 40 недела што викаат дека е нормално за прворотки со машко...ах не знам само муабети слушам, не дека многу ми значи тоа кога ќе се породам. Штом влегов во 38 веќе не ми е гајле, кога му се излегува на бебе тогаш.

16. Leticia

Leticia Истакнат член

После толку негативни тестови дојдее и позитивниот :inlove: пресреќна сум, толку го чекав овој ден:l: за една недела ќе одам на генеколог ама едно не ми е јасно некои велат неделите се бројат од првиот ден на менструација мене не ми е логично па тогаш си течело крв :?: ве молам просветлете ме последна мендтруација ми е на 7 октомври колку недели би требало да бидам ? Нека ни е со лесно на сите :*

Kaetana, bile84, Bufi and 4 others like this.
  17. danichap

danichap Moderator Staff Member

@Leticia Најпрво честитки мила и лесна бременост.
    Tокму така се пресметува.
    Доколку имаш редовна менструација на 28 ден., сега си 7 недела. Т.с 6 недели плус 3 денови.
    Секој вторник би требало да влегуваш во нова недела.

18. LusySkyDiamonds

Па некаде си останала бремена во период од 17 до 21 10., што значи сега си некаде полна 4 во 5 недела по правило, а гестациска 7, така ќе ти ја води матичниот. Со лесно нека ти е :)

19. wtff

wtff Популарен член

Јас јадев ананас од конзерва вечерта, и сабајлето ми почнаа болките.
    Среќно на сите што им се ближи средбата со најмилото, и честитки за новите трудници. :*

joy1 and janickaskopje like this.
  20. janickaskopje

haha da se frlam sea na ananas :)))) :) nemora da znaci deka ananasot predizvikal :)) ama nekako iam oseekaj deka se blizi denot hhhh