Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ivani30

ivani30 Популарен член

Се зачлени на:
    4 декември 2014
    Пораки:
    1.651
    Допаѓања:
    2.683
    Јас немсѓ серклаж, туку на преглед ми рече намален, кај мене беше каснио.Можеш да одиш и на 2 ро мислење да видиш што ќе ти кажат, ама обидувај се одмарај

На Сара Лав му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Lazygirl33

Lazygirl33 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    177
    Здраво жени.. Имам едно прашање :sweat:
    Бремена сум 7-ма недела.Денес патував на подолга релација (со кола) и чувствувам слаби болки во долниот дел на стомакот. Дали е нормално или да си појдам на доктор? Иначе пред да тргам бев на гинеколог и се беше во ред. Докторката вика не е страшно да патуваш во бременост :worried:

На Ivka~ му/ѝ се допаѓа ова.
  3. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Мила не сум баш компетентна да давам одговор, ама прочитај повеќе во темата Серклаж има повеќе искуства.
    Јас имам прочитано дека со терапија и строго мирување се има зголемено цервиксот, ама да сум на твое место би појдела кај специјалист за второ мислење.
    Може и попаметно ќе биде да се направи серклаж, дека си 12та недела и барем помирна ќе бидеш по мое.
    Со правилна терапија и одмарање се' ќе си биде добро.
    :hug:

4. Lolipop796

Lolipop796 Истакнат член

Се зачлени на:
    12 декември 2009
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    437
    Не сакам да те плашам или слично, но јас на твое место би отишла кај др Петровска во Систина да ти направи серклаж и даде терапија. Јас имам од 16та недела, колку порано толку посигурно. Во доцни недели ако се прави, има поголем ризик да не успее или да пукне водењак. Јас еве со серклаж, лежење и терапија терам 30та недела.
    Мене во 16та недела ми беше 35, а во 25та 16мм па сега со инекции ми се качи на 20мм. Секое искуство е навистина индивидуално, но во 12та недела тоа е навистина краток цервикс и да се покачи неколку мм со терапија и мирување, пак имаш ризик во подоцнежните недели. Затоа е најдобро серклаж. И да се крати цервиксот, ќе си бидеш затворена до крај.

На tina2018, S.o.F.i и Сара Лав им се допаѓа ова.
  5. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.167
    Здраво јас со синко имав 25 цервикс во 13 недела со строго мирување утрогестан, магнезиум и перницата под газот издржав така до 36 недела што во 37 веќе се скрати на 15 и за 3 дена го родив синко башка во 30недела се отворив 4 прста што ми велеа тешко да го доносиш ама јас верував дека можам и не се откажав :) станување само до Вц мм ме бањаше дури :)сега сум 12 нед а цервикс 35 ми вели докторката одлично сега плус и на работа одам :) така да мирувај и верувај дека ќе успеете :*

На Hristinakiki02, Capricorn Taurus, tina2018 и 2 други им се допаѓа ова.
  6. dipsidipsidipsi

dipsidipsidipsi Популарен член

Се зачлени на:
    4 април 2018
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    1.591
    @Сара Лав Најдобро да си побараш второ мислење, сепак 1 месец е долг период за контрола во таква ситуација според мене..значи да не се плашиш секоја ситуација е различна ама сепак од 2 мислења глава не боли

На Knizhevnik11 и Сара Лав им се допаѓа ова.
  7. paleska3

paleska3 Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2013
    Пораки:
    1.206
    Допаѓања:
    3.161
    Здраво мешиња,

Да прашам дсли има некоја друга како мене со пулс 100-ка. Ми дадоа да пијам бедоксин 3 на ден, но не осеќам некоја разлика.
    Многу е непријатно, буквално лежам и чувствувам срцебиење. Екг е нормално освен забрзаниот пулс. Докторот ми спомна да проследиме ако не ми се намали да одиме со некоја терапија, некој со слично искуство? Да напоменам дека сум со низок притисок 90 со 60 и сум 22 недела.

8. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.167
    Мами знам дека имаше дискусија за фарбањето дека штети на бебе бла бла.. е сега јас се исфарбав ама мајка ко мајка ми е страв немој да му наштети :( 12 недела сум мислам дека не згрешив? Оф...

9. Gocim

Gocim Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2019
    Пораки:
    149
    Допаѓања:
    628
    Здраво. Мене во 10та недела ми беше 20,22мм. На прв скрининг 12+3 Димчев рече цервиксот е јак,затворен и дека можно е цела бременост да ми помине со таа должина. Беше ист како и во 10та недела. Сепак во 20та недела ми предложија серклаж, а беше намален само 2мм. Значи беше 18мм. Серклаж ставен во 20та недела со само едно конче, немаше место за два. Го извадија 37+2, се породив 38+4. И тоа одев во болница 3,4 пати неделно заради други проблеми. Само немој на нозе да стоиш премногу. Ништо не е страшно не се секирај. И да ти стават серклаж ќе си истераш. Се најубаво..

10. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 септември 2013
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    597
    Јас сум 5та недела и последниве 2 недели патувам на подолга релација и немам некоја мака вчера немав болки во стомакот но денес чуствувам како ме наболува на моменти инчуствувам појака болка мислам дека немаш место за паника,јас вторник сум на контрола па ќе видиме што ќе ми каже и имам забележано колку повеќе движам и патувам, бидејќи работата последниве 2 недели ми е со патување толку немам мака ни болки во стомакот се надевам добро ќе ни бидат бебињата❣

На Lazygirl33 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. derjus

derjus Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2018
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    470
    јас имам дури 120 ми е цело време ми е над 100 ка и јас ум 25 недела нема што да се прави освен б 6 и цеди по еден лимон кога се осекаш омалаксана со лесно.

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Во бременост е нормално да е повисок пулсот, плус како што паѓа притсокот така се качува пулсот. В6 е за бебиња искрено, не помага на тој пулс. Воведи и магнезиум директ 400 и кога ќе го осеќаш срцето дека ти чука побрзо не лежи! Потстани, исправи се и диши длабоко. Еве ти линк до една техника за дишење која помага за вакви работи:; Водено дишење е околу 4мин, можеш да го повторуваш онолку колку што ти е потребно дур се намалат отчкувањата. Пробај све ова, а ако пак неќе и ти смета види може ќе треба некое бета блокаторче да ти воведат. Другарка пиеше некое, ама одамна беше, а и секако најубаво е доктор да ти препише да не изигравам сеа ја стручна :D

На paleska3 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Дали некоја од вас пиела Дифлазон/Флуконазол во бременост?

14. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2014
    Пораки:
    1.027
    Допаѓања:
    4.021
    Девојки здраво кој ако не јас со прашања.
    Денес правев скриен шеќер и крвна слика.
    Утре или во понеделник ќе одам кај доктор да ми ги прочита.
    Ама ај мислење ако некоја се разбира, железото ми е 28.08, а граница е до 28.
    Многу ми е високо ми велат блиските не требало така да биде.
    Сите ниско, јас со високо хах.
    :)

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  15. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Хахахсх Софиии, Софиии..хипохондријо во движење:D
    Ништо не е тоа железо, минимална е отстапката. Јас пред 2 год имав 35 железо, па еве ме жива, здрава, се симна само по себе:)

На S.o.F.i и mariz им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.737
    Допаѓања:
    77.024
    Мене во втората бременост 35 ми беше на една контрола, матичната рече дека од витамините што ги пијам секојдневно дека така покажува. Наредна контрола 4,5 дена не пиј витамини ако пиеш, (само фолна зимај и магнезиум). И за секое искуство горе во search пребарај и ќе најдеш.. Пиши еве Високо железо, сум прашувала пред 4 год и јас со 35че железо :D

На S.o.F.i му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Oneo

Oneo Популарен член

Се зачлени на:
    13 декември 2014
    Пораки:
    2.781
    Допаѓања:
    17.600
    Јас цела бременост имав железо 30-32.
    Мене матичната ми рече од витамините е , супер дека е така. И ми рече на сите им давам да пијат апчиња за железо, само кај тебе е високо.
    Не ми направи никогаш никаков проблем високото железо во бременоста.

18. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.389
    Допаѓања:
    5.632
    подобро да ти е високо отколку ниско. во секој случај немој многу да се потпираш на тоа. јас пиев железо и ми беше 25 на своја рака си реков многу ми е високо и го прекинав, на наредна контрола за 3 недели ми падна на 6... сега пак пијам :?: без секирации:D

19. Freya123

Freya123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    234
    Ај добро утро :D Изминатата недела почнав да осеќам како мрда бебчо, ама оваа недела речиси ич, еве поминаа денови и воопшто ја немам осетено и почнувам да си правам филмови во глава. Следнава недела сум на втор скрининг и не знам дали да одам уште викендов на преглед? Што би ме советувале, прва бременост ми е па можеби затоа уште не го осеќам толку мрдањето, не знам дали е вообичаено да не се осети мрдањето подолг период.

20. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.230
    Допаѓања:
    13.242
    Нема потреба да одиш и сега на преглед. Ништо не и` е, сосема нормално е сега да не ја осеќаш со толкав интензитет. Таа си е активна секако, само шо ти не го осеќаш секое движење оти уште е малечка, само посилно кога ќе удре ја чувствуваш. :D