Здраво мамичкинајпрво да се претставам, јас сум бремена 32 +4 со второ детенце и живееам во Германија, редовно ве читам, и доста корисни работи научив од форумов, меѓутоа за првпат после долго време пишувам. Имам едно прашање, за сите трудници кои се во Германија како и јас а и за сите во други држави, како и кај нас во Македонија: денес на редовен преглед ми беше понудена вакцина за Пертусис - Keuchhusten во бременост и сеуште размислувам дали да ја примам,бидејќи во првата бременост 2016 год., не ми беше ни понудено нити ја примив,какво е вашето искуство,дали ви ја понудиле и дали сте ја примиле? да нагласам дека немам ништо против вакцини само би сакала да се информирам подобро. Благодарам однапред и поздрав П.С. Честитки на сите нови мамички
Јас сум во Германија, 31недела и ми немат понудено таква вакцина . Впрочем мојот гинеколог е против најосновни лекарства, против корона вакцина и сл. за време на бременоста.
300 денари е ехо и преглед, но скрининг најдобро ремедика или систина оди си. Не се баш веродостојни тие резултати од матичен. Вратени се од одмор ама хаотично е баш вчера бев. Тешко и на телефон да ги добиеш. Најдобро оди лично ако можеш и закажи си.
Да мила можно е, како пуканка да пука. Сега не си сигурна, ама кога ќе почне почесто ќе знаеш тоа е тоа. Иста и јас бев, топење е.
Синко беше 2 недели напреден. Ама крупна јас крупен таткото. Шеќер два пати проверував. Се роди над 4. Ехото дава вредности просечни со очекување бебе да се роди 3-3200 кг.
Ми остана половина тегла мед со матичен млеч од пред ивф а сега сум 16 недела Дали може да го конзумирам сега или не ??
Како да знам дали почнуваат породилните болки? Се` додека не почнат на интервали нема да знам? Ме боли кичма и десната страна како да ме боцка/со нож да ме сече, сега почнува и доле ниското истата таа болка. До сега вакво нешто немам почувствувано, ме фаќа страв ако не се породилните тогаш шо болки се овие?
Мајки здраво. Денес сум 24+5, последните 4 дена ептен поретко го осеќам бебе да ме клоцне. Значи и предтоа се има случено ден,два да е попоспано и потоа наредните денови го осеќам нонстоп. Дали ке седнам или легнам тоа ме клоцка. Ама од недела наваму ептен така насабајле кога ќе станам, па после пладне кога ќе подлегнам и ке се јави ке ме клоцне 4-5пати, па вечерот кога пак ќе легнам. Имам ли место за паника? Некако ми е чудно, или па јас сакам нонстоп да го осеќам. Читав на нет за бебето по недели и пишуваше баш во 24та недела дека може интензитетот на бебето да се менува. Како дека ствара навика во спиење и мирување. Од поинтензивно, па со послаб интензитет и до мирување. Вие што сте тука некаде со мене во неделите, да споделите искуство.
Исто како менструални болки,но многу појаки,болки во кичма и стомак,пробај да се раздвижиш, шетај низ соба,ако се лажни ќе поминат,мене ми се случи со втората бременост да ме фаќаат болки 2 вечери со ред кон 3ч по полноќ и траеја околу 1 час и потоа ништо (тие се лажни) Ако не се смирува болката туку се зголемува и се јавува на побрзи интервали пример на 15 мин ,па на 10мин,значи се вистинските. Ти посакувам лесен пораѓај и Господ да е со вас.
Не се плаши,нормално е и кај секој е индивидуално иако пиши на страните по недели кога е бебе поактивно,нема врска. Кај мене еве трета бременост,мислам дека многу помалку го осеќам спрема предходните две,во неделите како ти помалку го осеќав,а сега сум 33+2 и наместо да се намалуваат движењата,тие се зголемуваат,се тегни,клоца си ужива. Има денови кога движењата се слаби ,ама има денови кога не престанува да мрда ,без гајле и само позитивно.
ama posto se imate veke porodeno da da prasam nesto vcera vlegov vo 40 nedela od sinokja nejako cudno se custvuvam imav cel nok jaki bolki vo kicmata od vreme na vreme me sece stomakot i bolki odozdolakaj sramnata koska mozebi e glupo no okoludupkata dali treba sa bidam veke spremnadeka sekoj momoent moze da se poradam plis sovet
Во Ремедика јас многу лесно ги добивам на телефонот што е на страната за да закежеш термин. Дури успеав за 2 недели двапати да презакажам кај Петрова. Е сега со термините може да има врска за колку скоро се закажува затоа што јас закажувам за 2-3 недели однапред и нема никаков проблем.
Не знам дали е прашањето за тука ама некој да не чита некоја добра книга за после пораѓај да ми препорача, време е да почнам да се припрема за тоа што ме чека
Јас зборам за кај Мама тешко ќе ги добиеш неделава во хаос се. Ремедика секогаш сум имала проблем јас да ги добијам. Не знам зошто си немаат оператори… Систина секогаш од прва. Но, муабетот беше за кај матичната во случајов
Mene doktorot mi kaza deka koga pocnuvaat vistinskite kontrakcii te boli bukvalno cel stomak i ti se pravi vo grc se stvrdnuva .Veli nema sansi da ne svanes deka toa se vistinskite kontrakcii..Taka da uzivaj normalna bolka e toa jas ja imav dva dena kako so si pisavme i veke nemam nikakva bolka..Denes bev na CTG nema ni K od kontrakciii mirno si e se, me pregledaa vaginalno so prsti (sto voopsto ne bolese,bese neprijatno no bezbolno) i sum otvorena 1cm, stom pocnav da se otvaram za kratko mislam deka doaga bebe ❤