Никаде, приска се прави денес одиш кај матичниот гинеколог, а наредниот ден треба да ти земат крв во лабараторија. Сметај си кога одиш на преглед скрининг наредниот ден одиш на приска доколку правиш на државно, а на приватно може во рок од 24h од скрининг
Да ќе правам кај матичниот скрининг денес, значи уте.ќе треба да правам приска? Ќе ми закаже термин или треба само да одам сабајле во лабараторија?
Јас како што знам треба да биде во истиот ден затоа што мерките од скринингот се внесуваат во податоците. Мерките на плодот може да варираат за два дена, како што ми кажа матичниот може два три дена да се исти и оп за еден ден да напредува колку за тие два три дена заедно. За приска не мора да бидеш гладна. Појди кај матичниот за скрининг и нека ти даде приоритетен за на клиника за приска.
И јас така прочитав некаде дека треба ист ден, но тука на форумов некој ми кажаа различно. Кога се јавив да закажам за скрининг кај матичниот баш прашав дали треба од сабајле најмногу за тоа за веднаш да одам и за приска, но ми кажаа може било кое време и ми закажаа за во 6 попладне. Ќе ми дадат упат сигурно за утре сабајле да ја направам.
Јас одручекта кај 7-8 бев на преглед наредното утро бев во лабараторија немаше термин на упатот, ама до 10 часот земаа крв како што се сеќавам прашај си за сигурно кај матичната за во Гак ти кажувам.
Денес бевме на контрола и на цтг. 35 г.н. бебка тежи 2,700грама супер се развива, цтг беше мирно без болки. Ми рекоа се гледаме за 2недели. Супер сме, дај боже да истераме како што треба. Поздравче девојчиња❤
Баш ми е мило што се е во ред.....Машала бебка буце на мама.....Од кога почна да одиш на цтг..Јас денес сум 33+1 што доаѓа 34 ....од наредна да почнеме ?
2 прашања: за да почнеш да се отвараш мора да падне мукозниот чеп, така? И, во последните 2 недели од бременоста колку често правевте контроли (цтг, вагинален)? На пример, јас сум сега 38+5. Во петокот ми правеа 2 пати преглед, наутро и навечер. Само на првото цтг имаше некакви контракции, на второто немаше, а на ниту еден вагинален не бев отворена. Ми рекоа денес пак да идам, чисто како контрола. Тоа значи, 3 прегледи во 1 недела. А еве не осеќам ништо ново, освен класичните здрвувања на стомакот, повремени менстурални болки (2-3 пати во денот) и притисок во карлицата, ништо посебно не осеќам. Муабетот ми е, сега со коронава не ми се бутка меѓу луѓе чисто онака. Да имав болки или барем чепот да ми беше паднат (немам забележано до сега, а внимателно следам), па да речеме за секој случај контрола. Што мислите, океј е да почекам уште пар денови да влезам во 39та, па да отидам, иако ми запишале во извештајот денес да дојдам на контрола (без конкретни индикации за нешто)? Искрено, поарно ми е да се опуштам колку можам повеќе овие последни денови, наместо да се малтретирам со саати таму и да ризикувам да фатам ковид. Ама страв ми е да не "се правам паметна" ако не го послушам извештајот.
Ај Ајде мила уште една недела и си во 9ти месец веќе сте сигурни, ќе си биде добро секако. Сега кога ќе му се уарни во меше кај мама па до термин ќе тера.
Здраво, сакам да Ве прашам дали користите мерки од работа или не? Јас сум патолошка бременост и на боледување сум од првата контрола, ама разбрав дека подобро било да се користеле мерките на пандемија била 100% плата дали е точно и дали некоја користи или не важи за приватните фирми..
Важи и за приватниот сектор, еве јас работам во приватен сектор, откако дознав дека сум бремена работам од дома со цела плата. Но зависи и од работодавачот, низ форумов сретнав доста бремени кои работат во приватен сектор но не се ослободени од физички присуство на работа и одат цело време на работа. Гледам по маркети има трудници на каса, по аптеки трудници на работа... Нема некоја друга во фирмата каде што работиш да користи мерки поради бременост?
Јас сум во приватна фирма,штом им кажав веднаш ме пратија дома некаде од 13 недела .терам 34 недела и од тогаш сум дома со мерки заради короната и секако топлотниот бран .Платата ми е 100 %
Кога веќе сте кај работата. Дали некогаш кога треба да излезете од работа за преглед, го одработувате тој саат или колку и да е? Или тоа си е до политиката на фирмата?
Не во моментов сум само јас бремена а предходната година имаше на патолошка што беа ќе прашам пак на работа за да се префрлам на мерки. Сепак благодарам
Ќе се јавам на работа да прашам да се префрлам на мерки. Иако неверувам дека ќе ми речат сега дека важат пошто веќе под фондот сум.. Сепак благодарам
Зависи од политиката, во мојата фирма ми ги минусираат тие сати и ми ја намалуваат дневницата за тој ден. Ама дури не бев бремена го имам тоа користено неколку пати, а за во бременост незнам со точност да ти кажам како прават. Ама сепак зависи од фирмата
Веројатно зависи од доктор до доктор. Некои се попретпазливи од други. Јас бев отворена еден прст а не ми беше паднат мукозниот чеп.