Мене др Таше во Плодност од 11 недела секој преглед ми го мереше цервиксот,прво вагинално а после ехо ми правеше.Немав никакви индикации за тоа ама сепак секој доктор си има свој пристап.Негов став беше дека да си бидеме на сигурно бидејќи со ехо на абдомен не може да се измери точно
Докторката како прва опција ми ја спомна амниоцинтезата, рече дека е најточна и дека може да ја направам на клиника бесплатно дека немало смисла да ми рече да ја правам таму во ремедика да ја плаќам Ќе почекам сепак, да видам и Димчев што ќе каже па ќе се одлучам за што ќе правам.
Јас барав постојано да ми мерат, пусти страв. Имав еднаш многу болки па ме мереа со рака. Језиво ама докторот ми рече тврдо е грлото како камен цервикс от ми беше 27 мм во 28 недела чинам. Као терапија се средиеве не 35 недела.... Ти мериш ли цервикс
Не чекај толку време, пробај да закажеш кај Петрова во Ремедика, таа е од рангот на Димчев. Ако не дај Боже треба нешто, да се делува на време. Ти посакувам се да е само лажна тревога
На ГАК исто ви се одлични Адела Стефанија и Џикова за скрининг. Моежби подостапни и послободни со термини. Јас бев на втор скрининг кај Адела, она е бивша директорка на Гак и раководител на патолошка и е доста спремна. Јас после пак си отидов на преглед кај Тофоски, бидејќи не оставам ништо на случај. А на муабетите 'аман го озрачи детето' или 'само идеш на прегледи' ич не им се замарам. Мое дете мое право. Ако сакам секој ден ќе одам на преглед, само да сум мирна. Муабетот ми е, ако сакаш на 100 скрининга оди, дур не си сигурна и мирна.
Потполно исто мислам, ама многу ме нервираат муабетите од типот после раѓање ќе се види зошто толку често не се оди.. сега секако нема да знаеш.. и слични глупости, само лоши мисли да ти наметнат.
Ако недај боже нешто се случи тие ќе ти го гледаат после раѓање. Одиси на преглед и скрининг и немај гајле.
Калва терапија имаше и дали лежиш од тогаш наваму или шеткаш, мене прво мерење ми беше на втор скрининг абдоминално и беше 4.55, сега после 3 недели вагинално мерев е 3.57, док вика ок е замо припази вака да остане и одмарај, незнам дали смеамда седам таква ми е работата
Па погоре ми пишаа кај Димчев и затоа одма таму закажав, плус дека во Ремедика веќе бев па не ни размислив за таму. Не знам сега, да откажам таму па да закажам за сега деновиве ако има кај Петрова во Ремедика слободно Мене па ми е многу, да не комуницираат меѓу себе докторкиве, оти Афродита рече за што и да се одлучам да и се јавам да ги види резултатите Ќе полудам, во секој случај
Moe mislenje: javi se vo Remedika, vidi koga ima slobodno kaj Petrova, ako ima poskoro zakazi kaj nea. A toa deka si bila kaj Afrodita, ama ic gajle da ne ti e. Tvoe bebce, tvoi pari, tvoe pravo na izbor. Mislis lekarive site ne pamtat pa znaat sto kako, ili se tolku uvidzajni kako ti sto se sekiras? Za tvoj mir, da si napravis kako tebe ti e arno So lesno, pa sto pobrzo ubavi vesti da ni pises!
Nisto, ajde javi se I kazi sto si napravila. Zamoli ako treba, kazi kakva e problematikata. Afrodita ne ja misli vo momentot.
Земав утрогестан 2х200 орално, и опѓус магнезиум 2х400 директ. Лежев повеќе ама и јас работам од дома на столче со дигнати нозе, се се среди не се секирај само позитивно
Срцка океј е да седиш само поткрени ги нозете, на столче некое или на нешто. Ја дека од дома сум па на кревет сум со масичка за лап топ. Значи поентата е да не ти бидат висат доле нозете и да не се движиш многу затоа што бебе како што расте така повеќе притисок прави на цервикс и може да се крати. Ако не ти дале терапија значи нема потреба. Ќе идеш на прегледи ќе следиш ако се крати уште ќе ти дадат утрогестан. Мене заради ниско поставено бебе ми дадоа само магнезиум × 1, а јас од претходно ставам утрогестан × 1 навечер.
Фала ти мила, јас Утеогестан од сам почеток ставам и ќе продолжам, сеа на работа ќе дигнам нозе хехехе, дај Боже вака да остане и да не се крати
Најубаво кај Димчев ама 24ти е далеку затоа ти ја предлагаат Петрова за да видиш да не има за поскоро термин. Јас ти ги предлагам Адела и Џикова од ГАК, спремни се многу ( Адела е раководител на патолошка и скрининзите и се специјалност), нека ти провери матичната дали има нешто слободно кај нив.
Веќе секоја втора е со скратен цервикс, не се секирај, гледам повеќето со Утрогестан, магнезиум и одмор си гуркаат. Само крени нозе и немаш гајле, покриена си со терапија.
искрено не сум доктор ама колку што знам вратен набор до 14та недела се мери а ти веќе спомна дека си 13, а што уште 10 дена ќе пукнеш од грижи мој совет е исто да ги послушаш останатите членки и да не чекаш до 24ти за кај димчев. неам искуство со ремедика ама имам доста читано за петрова. исто така доколку си во можност финансиски да си направиш нифти (има сега на рати) и само смирено. на другарка и измерија исто вака , резултатите од нифтито беа супер