Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Браво на храброста, јас не сум за вакцина

На Anaroz1 и stsmua05 им се допаѓа ова.
  2. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Психотерапија ти помага? Не мора одма лекарства, кој месец си?

3. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    Најмногу мм.
    Но и останатите др кај кои идам ми рекоа Да.
    Гинеколози, на патофиза, ендокринолог, интернист, инфектолог и торакален хирург кој ме оперираше лани од малиген карцином.
    Мм е невролог , да не дојде до недоразбирање дека се меша кај што не му е местото.

Со фајзер
    22+ сум сега

На tina2018, ladystardust, mal.ecka и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    273
    Јас живеам во Германија и мене не ми е јасно како во Македонија ги охрабруваат бремените за вакцинација, а овде не. Сите лекари што ги прашавме сите рекоа после порагајот.

5. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    Три трудници познавам лично кои живеат Германија. Трите се вакцинирани уште на почеток од втор триместар.
    Иако тоа Не ми мења мене

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Некогаш бенефитот од вакцина ги надминува ризиците од неа. Плацентата го штити плодот од токсини, а во случај на медицинска историја како погоренапишаната може многу да придонесе за зачувивање на животот и здравјето на мајката (и менталното меѓудругото). Јас уште немам сретнато доктор што ќе ми каже дека треба да се вакцинирам.. Може немам комплицирана медицинска историја, само една тромбофилија и над 35 години бременоста..
    Со лесно нека е @Bubce38, ќе споделиш искуство

На bybeDkid и Bubce38 им се допаѓа ова.
  7. Herrra

Herrra Истакнат член

Се зачлени на:
    17 октомври 2019
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    273
    Тоа што познавате не значи дека докторите го одобруваат. Како и да е јас си кажав лично искуство и дека тоа ме буни дека се има различни ставови.

8. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    Таман работа дека мислам дека сите доктори одобруваат. Ниту овде ниту странство. И овде има др кои велат Не за вакцина.
    Јас споделив дека триве што ги знам од Германија се вакцинирани по препорака од доктор, нормално.
    А секој од нас ќе си одбере на кој доктор ќе му верува.
    Јас одбрав да верувам на овие што ме следат и на мм

На pamelche, Herrra и Anaksunamoon им се допаѓа ова.
  9. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Затоа не треба да генерализираме. Секој има уникатна медицинска историја, различно социјално опкружување и ризици.. Знаеме сите дека и кока кола е штетна во бременост, ама јас без неа немаше да ги преживеам првите три месеци од бременоста. Според едно истражување од 2019 консумација на парацетамол во бременоста предизвикува адхд и други нарушувања кај детето во раните години од детството. Колку од нас си пијат парацетамолче за глава?
    Така да, не е баш црно-бело 8-|

На marijamarkoska, tina2018, bybeDkid и 3 други им се допаѓа ова.
  10. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.471
    Допаѓања:
    32.602
    Почеток на 7ми. Не сум била на психотерапија откако сум бремена.. завршив со сесиите пред година дена, не бев задоволна

Последна измена: 18 септември 2021
  11. Anaksunamoon

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Ете тоа не штети на бременоста. Да имам добра психолошка поддршка во близина и јас би посетила психотерапевт. Социјално дистанцирана сум, како и многу други овде, заради пандемија+бременост, немам некоја возбуда заради тоа што не ми е прва бременост (ги нема бескрајните скролања за креветче, постелнина, количка итн. кои ме радуваа минатиот пат). Освен страв, загриженост што се граничи со анксиозност и радоста, нормално, за нов живот и нов член долгопосакуван, немам многу интензивни и позитивни емоции.
    Затоа и сум тука редовна на форумот. Покрај алтруизмот и желбата за помагање и споделување знаење и искуство, некако сакам да читам за туѓи искуства и да не го спуштам гардот.. Ете, се расприкажав, да не ми е првиот асален психолог 50км оддалечен, ќе седев во фотелја утре и ќе се муабетев, сеа мора вие да ме читате :D
    ПС. И инсомнија меѓудругото ме следи веќе цел месец, се забележува мислам.. (waiting)

Последна измена: 18 септември 2021
    На Мишел*, marijamarkoska, Oneo и 10 други им се допаѓа ова.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.471
    Допаѓања:
    32.602
    Ќе се читаме бесконечно ако тоа помага :D
    Не знам на што ми се должи ова пореметување со спиењето, будна сум до ниедно време, а и немам некоја голема потреба за сон. Можеби е нормално во бременост, појма немам прв пат ми е хаха :)
    А си викам може и хормоните се качуваат до плафон.
    Не можам да се натерам да одам кај психотерапевт сега, барам онлајн сесии..

13. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    Многу се миалам и јас. Кога планираш, која недела да се боцнеш?

14. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    Од 20 та недела веќе ми дадоа зелено светло. Ама јас само одоговлекувам.
    Сеа па си реков да почекам до 23+5 барем за да испитам скриен шеќер прво. Тогаш ќе направам и целосна крвна слика па здравје ако е се во ред ќе боцкам.

Јас последните 10 тина години имав стално покачени леукоцити ( 30-35 мил на р.в до 10). Не примав никаква терапија само ги следевме останатите параметри на хематологија. Наследно ми било тоа, татко ми цел живот е со високи па еве 74 год така си живее.
    Ама од кога
    Лани се оперирав од м.карцином истите паднаа и веќе не мрдаат од 13-15 мил.
    Имам и ХОББ.
    Почетен дијабет исто така.
    Плус , мм е лекар нели. Работи и со ковид пациенти.
    Не можам да се изолирам од овде.
    И да отидам кај мајка ми ( во друг град живее) она ги чува внуците на брат ми ( големата оди у школо, малото е бебе), снаа ми и брат ми работат во големи колективи, од кај знам дал од таму нема да закачам нешто.
    Да зимам стан овде под кирија да седам сама 4м Не пада ми на памет.

И така..
    Морам да се вакцинирам па со Господ напред.
    Не дека Не се сеќирам за бепка и јас, ама морам да се заштитам прво себе си. Ако не сум добра јас како ќе биде добра она?:(

На Oneo, tina2018, ladystardust и 11 други им се допаѓа ова.
  15. Лаура82

Лаура82 Популарен член

Се зачлени на:
    13 јуни 2018
    Пораки:
    824
    Допаѓања:
    1.807
    Каде правеше Бубче ?

16. majavel1

majavel1 Популарен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2011
    Пораки:
    649
    Допаѓања:
    1.551
    Јас вчера правев хармони, со агентката се договорив да се најдеме во Биотек и доколку износот го плаќаш во готово имаш попуст. Наместо 590 платив 540.

На Лаура82 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Ибупрофен може да и го препорача само лекар, кога ама ептен нема избор и мора да се земе. Лично, на форумот се воздржувам од препорачување дури и помошни лековити средства, а камоли лекови, особено на бремени. Никогаш нема да знам дали ќе се консултира со лекарот претходно или слепо ќе ме послуша.
    Не знам до каде си со бременоста и за која состојба ги земаш, но се надевам дека твојот лекар ги има обновените податоци за ибупрофенот од октомври 2020, по пријавени голем број несакани ефекти кај фетусот, категоризирани како многу сериозни и ти ги има образложено пред да се одлучиш да ги пиеш. Уште, ако препораката беше да не се зема само во третиот триместер, сега истата важи за од 20 недела.
    Ако ги нема, се плашам дека нема да признае и ќе биде гласен во докажувањето дека знае што прави.

На S.o.F.i и stsmua05 им се допаѓа ова.
  18. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    Дојдоа кај нас и долу у лаб ми земаа крв.

19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.750
    Допаѓања:
    176.015
    Сега баш видов на фактурата
    Точно 33.780 ден било. И мене ми го дале тој екстра попустот па и мојот пакет излегува 540 еур.
    И плус на рати, без камата

На majavel1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. sikica7

sikica7 Популарен член

Се зачлени на:
    23 октомври 2015
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.999
    Ne mi e jasno kako ke se zasitite so vakcinata koga eden kup luge so 2 dozi povtorno se bolni od Kovid i bukvalno so isti simptomi,temperatura,kaslica ,treska itn ( ova go kazuvam zatoa sto moi bliski se bolni u famikija i znam) alal neka vi e na hrabrosta realno na site vas sto odlucivte da se vakcinirate dodeka ste bremeni, jas koga ostanav bremena ne bese uste izlezena vakcina a i sega otkako sum porodena ne planiram da se vakciniram poradi toa sto nekoi koi imaat vakcina se prenositeli na virusot bez simptomi, sto znaci pparno e da se vakciniram da fatam Kovid bez da znam i da gi stavam vo opasnost site okolu mene pa i bebe ili podobro da se pojavi nekoj simptom barem ke znam ke se lecam,nez toa e koe mislenje.Jas ne bi se vakcinirala nitu sega ne pak bremena da sum pa da se utepam od mislenje sto i kako ke bide.nikako ne skam da se mesam vo vasata odluka sepak vas zivot vase telo kako mislite taka pravite no jas sum protiv toa e moe mislenje pak ke kazam .. Imam bliska drugarka sto go pomina kovidot bremena sosema normalno so kaslica i omalaksanost nisto poveke ,kaj nekoi ne e strasno kaj nekoi e , sekoj imjnitet i organizam e razlicen neli..

На baby 5, Bebe3 и Saba08 им се допаѓа ова.