Затоа потенцирав дека ми е одобрено од мојот гинеколог и и дадов предлог, впрочем за тоа е и групата/темата, размена на искуства. Мал милион од нас споделиле искуство со лекови и предложиле некаков лек што нив им помагал. Секој лек има нус појави
Coca cola i nesto soleno. Mene ovco sirenje mi zavrsuva rabota so nizok pritisok. I mene mi e sea nizok, koma sum..
Јас сум бремена со близначиња и затоа ми кажа претставничката дека во мојот случај можам само првиот т.е. основниот пакет. Јави им се на тел ке ти објаснат
Словенија. Ама мислам дека генерално секаде во ЕУ е така. Тука тоа е унифициран став на фелата и сите докторите ги даваат истите препораки, никој не советува да се чека, напротив сите викаат доколку е се во ред на прв скрининг, да се пристапи кон вакцинација. Прашав колку трудници вакцинирале, ми рече еден куп, прашав дали имало реакции по вакцината, ми рекоа не.
http://www.harmony.mk/prenatalen-test-harmony.html Еве разгледај на нивната страна но подобро јави им се да ти објаснат. Јас првиот го правев и ме чинеше со попуст 540 евра.
Не се во прашање само нус ефектите врз тој што го зема лекот, оваа тема е специјална, овде се работи и за ефектите врз фетусот. Точно заради развивање на вакви дискусии сакав да ги одминам постовите, ама пуста совест не ми даде, оти минатиот октомври добивме вакво известување: "FDA issued warning that NSAID use between 20 weeks of pregnancy and delivery is not recommended. The previous recommendation applied to the third trimester only... oligohydramnios or renal and cardiopulmonary malformations related to NSAID use were reported to the FDA. All cases were deemed serious, and five of the newborns died... И на крај стои заклучок дека ..the risks outweigh the benefits during pregnancy but fortunately there are some alternatives that may help patients manage cold, flu and other symptoms". Понатаму стои препорака за промена на сегашното внатрешно упатство. Пак ќе пишам, оти мислам си го прескокнала тој дел во претходниот пост дека не знам дали кога ќе предложам лек овде на некој прво ќе се консултира со лекар или фармацевт или моменталната состојба ќе го натера да земе да ги пие сега одма, после пак, утре пак и секојпат кога ќе има потреба. И така, колку некој и да мисли дека со препораки за лекови ќе помогне на друг, никогаш не може да знае колку повеќе може да го повреди. Толку од мене, понатаму кој како мисли и сака, така нека прави.
Bubce јас ќе те цитирам само да ти посакам лесно да ја поминеш, без несакани ефекти. Лично се плашам како организмот ќе ми реагира, дали ќе кренам температора и сл. па затоа се одлучив да почекам барем да се породам па потоа ќе се вакцинирам. Колку само почна да ми влијаат психички сите ограничувања и мерки за невакцинирани, ниеден карантин и полициски час вака не ме дрмаше Не дека секој ден бев во кафана или мол, ама пак еднаш во месецот ќе пазарев во комшискиов трговски ќе утепав време...
Мене Не ми пречат ограничувањата. Т.е кај нас нема молови, во кафана може да седнуваме секаде каде ресторанот има и соби, т.е е регистриран како хотел, мотел...имаме најмалку 5-6 такви места во градот. Така да не сум осетила рестрикции. Мене многу психички ме измори мм. Што ќе биде ако недај боже се заразиш, како ќе пројдеш, што ако ова, што ако она... И затоа реков- ме убедија да се боцнам. Да се "прашував" стриктно јас и само јас ќе изгурав вака до НГ
Со лесно само нека е Бубче, ајде се надевам супер ќе поминете па и психата да ви се смири и тебе и на сопругот. Те чекаме да споделиш.
Сега со коронова не, ма да јас и пред 2-3 години кога се пораѓав сопругот го виде бебето дури кога си одевме дома.
Еј ај совет. Се осеќам заштитено сега колку толку, но колку време по пораѓај да се боцнеме? Блиаки ќе сакаат да доаѓаат да го видат. По колку по пораѓај да се боцнам, тоа ме мачи.