Јас сум 14+3 осеќам благи болки секое утро кога ќе се разбудам. Некогаш се и појаки ама подносливи. Пред 2 дена ми се случи цел ден да ме боли матичната ми кажа дека се шири матката. Ми препорача магнезиум или б6
Женски абе денес чудно го осеќам бебушов. Не ме мава ко по обичај, туку го осеќам како да си пливка, како бранчиња и жуборкања да праи. Не кревам паника, само ми се многу фасцинантни бебињава што се прават у стомакот, мислам дека дури и главчето му го осеќам негде кај папокот мој дека му е. Ваљда дека прва бременост па се ми е wow Баш у 14та и ја осеќав од десна страна. Тогаш ваљда најмногу се шири нешто..
Здраво ја сум 19+ недела зимам витамини магнезиум калциум витамин ц сите витамини ги примам воопшто не се чувствувам гладно кога и да седнам да јадам јадам со сила ми се гади од секој вид на храна. Дали на некој му се десило истото?
Јас сум 14+4 и вчера и денес имам болки од десната страна, нормално е раснат бебенцата. Инаку почна да го осеќаш? Јас да секој ден по малку, многу е разиграно у последно време, како ли ќе биде кога ќе попорасне. Првото детенце ми беше баш немирно во стомакот, ова бетер.
Како го осеќаш бебето у 14та? Нешо си збунета, 90гр има детето, не можно да го осеќаш. Најрано, 16та, за оние кои не се прв пат бремени. Рано е, без грижи. Јас во 19та го почувствував прв пат, а некои и во 22ра. Во 14та не е можно.
Е го осеќам како е рано. Послаба сум ваљда ради тоа, 46кг имам. Првото уште у 12 недела почнав да го осеќам. Секој различно, неможе да ме збуни тоа чувство, да ми е прво детенце да можеби ќе сум збунета, но веќе ми е познато. Ако ти го имаш осетено прв пат у 19, а друга трудница у 22, не значи дека не е можно у 14 да не го осети бебето некоја. Неможеш да тврдиш нешто кога и самата белиш у медицина 2+2 не е секогаш 4.
Ти си чудо некое, јас сегде кај што прочитав од 16та вика најрано , за оние кои не се прв пат бремени. И не ми е логично бебе со тежина од 40гр у 12та недела да го осеќаш како мрда. Можеби затоа што си послаба ај некако можам за 14та да сварам, ама за 12та не баш.
И другарка ми тогаш исто ми велеше, додека не стави рака на местото каде што го чувствував бебето. Таа имаше веќе дете и рече невозможно. Но слабичка сим доста, па можеби поради тоа.
Здраво Би сакала да ве прашаам дали некој пиел ајдучка трева капки од вирак за време на прво тромесечие од бременост? Фалаа ви
Зошто би ги пиела во бременост? Имам читано за вирак чај, претходно пред бременост и двата сум ги пиела, но во бременост ризик ми беше. Исто читав 10 дена по пораѓај дека е добро многу вирак да се пие за матката.
Во бременост чаеви не се препорачани, посебно не во прво тромесечие, дозволена е само брусница и евентуално нане и камилица,не експериментирајте со други чаеви
Lele mene poveke mi falat caevite od se drugo mislam deka, site se zalat za alkoholot i za kafeto, a za cajot hahah. Po 2 litra si piev, a sea samo od vreme na vreme brusnica. Ama ne mi e toa toa brusnicata, ja bilnite si gi sakav
Нема врска тоа за кафето, мојата докторка ми рече колку сакаш пиј. Тоа секако не значи дека цел ден само кафиња треба да пиеш, но 1-2 кафиња нема да наштетат, ако бременоста е нормална и ако немаш проблем со притисок. Јас пиев цела бременост по 2, освен првите 3 месеци зошто ми се гадеше од кафе.
Mene mi kaza doktorot po 1 da pijam, max 2 ama toa poretko. Ne mi smeta ni toa, ne sum nekoja kafedzika
Еј ќути, посебно сега зимно време и јас сум по чаевите, по 5-6 на ден знам да пијам, ќе си пиеме тоа што смееме умерено па догодина пак по старо хехеб
@Knizhevnik11, сакав да те прашам околу Octenisept растворот. Не можам да најдам никој што иде за скоро во Германија, па да не знаеш дали ова спрејчево што го има кај нас е со ист состав како и тоа за вагинална употреба? Едино што ми текнува е со шприц да си ставам внатре ама дали е истото за на кожа и вагинало тоа ми е маката Леле па у зима па, топло чајче, мерации...ај ќе пиеме брусница
Ројбос е безбеден, си го пиев во првата бременост, си купив и сега https://www.healthline.com/health/pregnancy/rooibos-tea-pregnancy#rooibos-tea