Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    Во една аптека ми рекоа демек е исто веќе, во друга дека не. И јас бев на идеја со шприц. Не знам да ти кажам, не можам да тврдам дали е скроз исти состав.

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  2. ZelenaSnegulka

ZelenaSnegulka Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2020
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    35
    Здраво трудници
    Имам прашање за вас...
    Вака, јас сум моментално 14 та недела бременост, со инсеминација и претходно еден спонтан во 4-5 недела. На микробиолошките брисеви ми излезе позитивна на уреаплазма 10/4 ... На ниту еден претходен брис ми се нема појавено оваа бактерија, со сопругот имаме лечено кламидија, ама оваа се нема појавено.. како и да е.. последно нешто што сакав да пијам во бременост се антибиотици.. но геникологот ми препиша clarithromycin... Свесна сум дека пожелно е и подобро да се исчисти бактеријата отколку да предизвика поголеми проблеми, но, не сум сигурна за безбедноста за плодот на антибиотиков. Значи, прашањето ми е дали некоја од вас го има користено во некоја бременост и како сте поминале ако сте го користеле?
    И какви пробиотици се даваат со овој лек, или какви вие сте пиеле кои се безбедни?
    Ви благодарам, поздрав до сите :f:

3. Bonitaachikita

Bonitaachikita Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јули 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    19
    Dali nekoja od vas ima praveno trudnicka fotosesija i kade??

4. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Чим ти ги препишал доктор значи безбедни се. Зошто мислиш дека тука ние сме постручни од гинеколози?
    Не ме сфаќај лошо, ама мора да му веруваш на гинеколот што те води, а ако не, тогаш треба да го смениш.
    Сум ја немала таа бактерија ама сигурна сум дека може многу поголема штета да направи од антибиотикот. И мислам дека 70% од трудниците пиеле некаков антибиотик во бременост, бидејќи морале едноставно.
    Пробиотик можеш било каков, јас сум пиела Лактогин, Провен и еден на Д (што не можам да се сетам како се викаше во моментов), ама можеш било кој.
    Испиј го антибиотикот и прави контролни брисеви да видиш дали се исчистила. Уреаплазма не е играчка. Со лесно! :)

На ZelenaSnegulka, paleska3, Anaroz1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Tedyyy

Tedyyy Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2015
    Пораки:
    326
    Допаѓања:
    3.026
    Dali smee da se jade skusha riba vo bremenost?
    Osmi mesec sum.Matichnata mi rece prvite tri meseci riba da ne jadam.Vi imaat I vas spomnato za odredena hrana da ne se jade??

6. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.503
    Мислам дека смееш ако е убаво печена, од риба само туна ми кажаа дека не смеам и суши, односно тоа се однесуваше на се што е конзервирано и месо кое не е убаво обработено, печено варено. :)

На bybeDkid и Tedyyy им се допаѓа ова.
  7. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    516
    Допаѓања:
    1.178
    Суши од зеленчук само може, така?

8. Liu

Liu Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2016
    Пораки:
    725
    Допаѓања:
    2.503
    Би требало да може со оглед на тоа дека не се работи за месо туку за зеленчук :)

На ≈ Moyocoyotzin му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bebe3

Bebe3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2021
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    378
    Девојки 38 недела сум, контракции никакви,2 природни пораѓаии ,па и сега сакам природно,но малку сум збунета од една информација која ја прочитав,па би сакала да слушнам ваше мислење,а можи и искуство од некоја мајка. Пред 1,5 година се правев операција на очите во Систина поради кератоконус на рожницата,имав диоптер -4,5 со -3,5 со што после операцијата се намали на -3.5 со -1.25. Сега за време на бременоста осетив како да ми е зголемен диоптер бидејќи гледам и како матно,наочарите не ги носам(не можам )знам дека мора ама ете... е сега друго ми беше прашањето,прочитав дека природниот пораѓај штетел на диоптрија т.е можело од напонот да се зголеми диоптерот и било препорачливо да се оди на царски. Дали сте слушнале и вие за вакво нешто?

10. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
  11. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    5.778
    да јас имам слушнато за ова од повеќе луѓе. не сум стручна . консултирај се со доктор

12. baby 5

baby 5 Популарен член

Се зачлени на:
    9 декември 2016
    Пораки:
    1.135
    Допаѓања:
    5.167
    Добар ден мами :* ви се придружуваме со бебе во одмарање и од денес официјално дома до крај на бременост.. го гледаше докторка па може пола саат да му виде полот а јас како навиена: плодова вода ОК ли е? Постелкатаа? Лакуни? А таа се смее вели се пита те разбирам ама какво е не праша велам да ми е живо и здраво не ми е битно какво е :) вели а мажти што сака велам ќерка вика кажи 80% е мома :) мм се расплака :D инаку грлото не се крати пак е 32 ама матичната вели да не ризикуваме( имам веќе еден спонтан во 23) и ќе си одмараме, гушки

На paleska3, Anaksunamoon, S.o.F.i и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Saba08

Saba08 Популарен член

Се зачлени на:
    14 август 2017
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    1.666
    Сум слушнала и јас, барав литература, ама излезе дека е само гласина, идеја, која традиционално се пренесува меѓу некои офталмолози и гинеколози, а не нешто што е базирано на докази.
    Ако ти се чита:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8543212
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9026570
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3085969/
    Ако не, накратко се вели дека ова не индикација за царски рез.
    Познавам жена со диопер -12, спонтано породена и без понатамошни проблеми со видот поврзани со породувањето.
    За кератоконус имало неколку побликувани студии (информација од офталмолог, па не можам да посочам линкови за студиите) во кои се вели дека пациентките имале оштетување на корнеата заради покачен очен притисок за време на породувањето, меѓутоа толку било ретко што исто така не смета како индикација за царски рез.
    Меѓутоа, секако дека е најдобро да зборуваш и со гинекологот и со очниот што те водат и да одлучите што е најдобро за тебе.
    Ти посакувам лесен и брз пороѓај :).

На Bebe3 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Дениција21

Дениција21 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2021
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    360
    Првпат слушам ова за чаеви е, среќа што не изнакупив повеќе, минатата недела си купив мешавина некоја Calm tea на Frank, и две чаши до сега имам само испиено. Ама го чекав дедо ми од село да ми прати планински, нане, мајчина душица... Не сакам овошни А и кафе престанав уште пред 6 месеци да пијам ради киселини и се тешев сега зимава дека бар чаеви ќе можам... Има некое објаснување зошто не смее?

15. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Те разбирам, и јас по 10тина видови чаеви секогаш имам и дома и на работа и ги обожавам. Објаснување класично нема бидејќи секој чај си е посебен за себе и влијае на одредени органи или хормони. Не се препорачуваат билните чаеви, посебно зелен чај, а тие ајдучка трева, мацина и слично директно, влијаат на хормони и овулација, рачунај во бременоста и онака сите хормони се измешани о за да не се направи контра индикација не се препорачува пиење секаков чај. Може брусница, камилица, нане, но во одредена доза и не секојдневно, прочитај по нетов пишува зашто и како за одреден чај. Еве јас вчера првпат се напив 1 чаша нане за доручек а сум 25 недела.

На Дениција21 и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  16. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Lele Calm i Enegrzie na Frank gi obozavavvv.. ene gi mi stojat od pred 6 meseci, mm ne pie caevi:D
    Ama niso strasno ako si se napila 2 sholji, niso nema da ti bide :)

На Дениција21 и zverkica им се допаѓа ова.
  17. Bebe3

Bebe3 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2021
    Пораки:
    214
    Допаѓања:
    378
    Фала ти душичке ,да си здрава и жива <3

На Saba08 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    17.711
    Јас како што најдов информации, зелен/црн/бел се дозволени во ограничени количини бидејќи содржат кофеин во нив, значи може место кафе да се пијат.
    А другите билните што ги пиеме нане/камилица/планински не, бидејќи билките не биле тестирани на трудници:?:

На Honny му/ѝ се допаѓа ова.
  19. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Хахаха, ете поради вакви тврдења најдобро е брусница да пиеме, којзнае што смееме а што не

На tina2018, bybeDkid, pamelche и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Поради гестацискиот дијабет во понеделникот на Гак каде што бев на контрола кај мојата докторица, ми рече веројатно нема да чекаат термин точно за пораѓај демек можело и 38ма, и 39та на почеток. Ако ме фателе природно болки ок, ако не со провокација ќе било.
    Сега сум 37+2 и ме интересира дали имал некој вакво искуство? И дали можам ја да си побарам на крај краева царски? Ми рече докторка за една недела пак на контрола па ќе видиме што како
    Прва бременост ми е а толку прашалници во глава..