Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    Претпоатавувам дека може да покачи шеќер грозјето.

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.475
    Допаѓања:
    32.648
    Ако за се нешто читаме дали е штетно или не, не треба ни да јадеме ни да пиеме :) Ваљда се што е умерено не е штетно шо знам ..
    Никогаш до сега немам слушнато дека нешто од овошје не смее да се јаде, ниту па доктор ми има кажано нешто да одбегнувам. Уште кога ја потврдив бременоста ми кажа "понашај се нормално и не претерувај со ништо, се во умерени количини". Само банани дека не се јаделе при крај на бременоста заради запек, ама и тоа не ми е од доктор спомнато туку онака, од луѓе.

На Honny, Kitten, stsmua05 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.475
    Допаѓања:
    32.648
    Другарка ми отиде на закажан царски заради карлично наместено бебче па таму беше свртено за раѓање. И од царски испадна природно да се породи. Докторот и кажа дека може за саат да си смени положба. Во 38ма недела се породи.

На Sonchulka и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Се може да се јаде.
    Освен риби со жива како туна, термички необработени риби како суши, непастеризирани сирења, живи неготвени јајца и алкохол.
    Може и ананас и нане, и грозје да се јаде.
    Луѓето ќе слушнат во комшии некоја изела една рака грозје и се породила и ќе мислат од грозјето, тоа бог знае од што се породила.
    За да омекне цервиксот од нане треба да се испијат без да се мокри, огромни количини нане.
    Исто и ананас.
    Трудници се отепуват од ананас јадење пред пораѓај па пак се пораѓаат исто ко сите други :D
    Без претерување се може.
    И кафе исто. Да не испиеш 5 кафиња, ќе ти се забрза и твојот ритам на срце, и на бебето.
    Ама едно до две, не е забрането.
    Освен ако не е забрането од доктор заради некоја конкретна причина, здрава трудница не треба да се ограничува.

На Capricorn Taurus, zverkica, dipsidipsidipsi и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    Воопшто туна?

6. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Не воопшто.
    Некои скрос ја избегнуваат во бременост, некои доктори викаат до еднаш неделно.
    Ама ако каснеш одвреме навреме ништо не е страшно.

На Capricorn Taurus и pamelche им се допаѓа ова.
  7. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.467
    Допаѓања:
    5.779
    се согласувам. јас имам слушнато за ананасот, за грозјето не...сеа прв пат читам овде... знам и за чаевите ама секако не сум љубител на чај и не пијам. ананас јадам понекогаш и не ми е шубе. не верувам дека во толку мали количини може да направи штета, ниту верувам за чаевите, ниту за кафето дека во умрени количини се штетни и може да направат нешто

На stsmua05, S.o.F.i, Mantub и 2 други им се допаѓа ова.
  8. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    Се замислив, дека и јас баш вака знам, и си јадам по 80г еднаш во две недели.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  9. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    17.711
    И јас така си мислев, па затоа реков што ми требаше да отварам да читам.
    Затоа прашав доктор да не има кажано на некоја, така поверно би ми било.

На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  10. KristinaM.

KristinaM. Активен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2021
    Пораки:
    75
    Допаѓања:
    57
    ^ Искрено јас не ни обрнувам внимание во кои периоди од денот е бебуш поактивен, можеби зависи како ќе се погоди па и не се замарајте премногу со тоа, битно е дека во текот на денот ќе го почуствувате :inlove: Кај мене веќе премногу се осеќа, мава и боли, а последниве дена ме боли стомакот и на допир, баш на едно место кај што претпоставувам дека му е ноџето и постојано ме мава. Следен преглед ќе прашам колку е нормално на допир да боли:?: Инаку 38ма недела сум и често осеќам стврднувања во стомакот, но претпоставувам дека тоа од бебето зависно како си се мести, сега е веќе големо и има се помалку простор.

Туку, да ве прашам вас поискусните кои веќе сте минале низ една бременост, дали имавте контракции постојано во 9ти месец? Јас досега не чувствувам ама баш ништо, а се надеваме на природно породување, дали тоа значи нешто? Или контракциите ќе се јават баш кога ќе му дојде времето?
    Често се прашувам дали ќе ги распознаам кога ќе започнат нели послаби и на поголем временски интервал, дали ќе имам време да се средам за на болница, и така еден куп прашања, а реално не знам што да очекувам.:?:

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Контракции лажни можеш да имаш најрано од 16 недела, а можеш да немаш ич. И едното и другото е нормално.
    Не предвидуваат како ќе се одвива пораѓајот.
    Ќе се јават кога ќе дојде време.
    За препознавање не се секирај, ќе те фатат на точен временски интервал, па ќе се доближуваат, ќе стануваат појаки, или водењак ќе ти пукне, и ќе се испаничите, ќе се истушираш, ќе одиш во болница со трчање и таму ќе ти кажат, отворена си 2 прсти, оди прошетај и врати се :D секоја трудница исто :D
    На никоја не и се случило да не препознае и да нема време. Баш на ниедна :D

На Anaksunamoon, KristinaM., LiquidLuna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945

Ни јас не се сетив дека можи да е од тоа ама баш комшивкава е постара во години и случајно запрајвме муабет и ми вели ниско го носиш се гледа затоа те болат нозете. Првото го носев да не речам дури и вжелудник многу високо оваа бременост ми е многу поразлична и потешка од првата се надевам ќе се подобри... Движам ама ептен малку колку да не залегнувам. Ајде нека се здрави прави ќе издржиме се

На Anaksunamoon му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    Одредено мало кружно стврднување на стомак се смета за контракција? Јас така имам понекогаш и си мислам дека бебе е испапчено пример со газе. Нема болка, ќе го погалам и опушта.

14. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Ако е само на едно место, веројатно бебето се тегне. Лажната контракција најчесто е стврднување на цел стомак :)

На Knizhevnik11 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Snow white

Snow white Популарен член

Се зачлени на:
    29 февруари 2016
    Пораки:
    1.096
    Допаѓања:
    1.945
    Првата бременост цел 9 ти го поминав со болка и контракции и замисли до 40 недела го износив ама баш си во право за тоа ќе те паничи цело време појди само 2 прста.. Па кога дојде моментот за 10 мин се породив. А контракциите што ги имав покажуваа дека секој момент ќе се породам водењак цел на бокс ми го пукнаа 9,5прсти отворена појдов дома сите болки ги искркав. Сите истata сторија ја имаме :)

На S.o.F.i и Mantub им се допаѓа ова.
  16. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Аааа и мене така ми праи лево/десно од папок понекогаш ама ја мислев дека е главчето тоа. А шо викаш може и газе да е. Јас 24 + сум, значи тука сме негде. Ама јас баш го осеќам како си плива баш таму и ќе си се истегне тогаш ваљда.
    Бебуши едни најслатки значии:l:

На paleska3, zverkica и Knizhevnik11 им се допаѓа ова.
  17. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.601
    Допаѓања:
    2.608
    А и тоаншо викаш може е главче. Баш таму кај папок, мене само од десно се тегне.

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  18. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    И кај мене е почесто од десно, исто. Се испакнува малце и такво е тврдо таму и после си се разместува. Којзнае која олимписка дисциплина е тоа ние што не ја знаеме :D

На Anaksunamoon, zverkica, Knizhevnik11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Vo vrska so muabetot za hrana za ananas imam slysnato za grozje ne ama I da ne si Bremen ako preteras so grozje kacuva seker I pritisok boli glava Itd. Vo odnos na tuna ne verevan ednas nedelno deka e stetna sodrzela ziva pa sekoja morska ribs sodrzi ziva a recna pak koj da ja ulovi sto se prodavat pastrmki I krapovi toa e se od ribnik antibiotici I'm davat I sto uste ne taka ednas nedelno sto I da se jade od ribava ne e na odmet e sea sekoj den e preterano. Za caevi tie kantarion ajducka treva virak maxina treva uvin ne e preporaclivo a sea kamilica nane sto se da ti se smiri stomakot pa I ne bi trebalo da nemoze po edna solja dnevno jas si varam I lipa od vreme navreme pa taka ubavo mi ide od nea :):) kako sto kaza edna clenka I mene doktorot mi kaza normalno I umereno ne zabrani nisto demek ova smees ova nesmees edinstveno zq blago kaza izbegnuvas kolku mozes e sea toa koj moze da odolee :)

Последна измена: 22 септември 2021
    На Anaksunamoon, pamelche, Bubamaricka и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.521
    Допаѓања:
    2.921
    Јас исто секој ден јадам и грозје и сливи инаку нема да излезам по голема нужда. И планински чај сум пиела кога имав малку болно грло. И туна јадам еднаш на две недели. И сувомеснато знам да каснам кога ќе ме фати иштаф. Мислам дека се што е во умерени количини е дозволено, матичната мене ми даде една листа исхрана ама немаше забранети состојки конкретно туку да се избегнува пржено, многу зачинето, многу солено, жива храна (во смисла храна што обично се јаде жива како јајце од препелица или лосос). За кафето исто ми кажа две кафиња на ден слободно можеш да се напиеш... Крај краева мешиња не сме болни трудни сме, ако земеме се да читаме што смее што не смее кај ни е крајот тогаш ни воздух не треба да дишеме ни компјутер и телефон да користиме.

На paleska3, Anaksunamoon, Knizhevnik11 и 5 други им се допаѓа ова.