Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Noranora

Noranora Истакнат член

Јас искрено сметам дека со ова не смееш она да јадеш не смееш овоа да пиеш многу се замараме, тргнете од нашите баби и мајки кои кога не раѓале нас немале ни ехо ни ништо а не па да знаат што смее а што не, чисто сумњам дека некоја од нив пазела на овој и на оној чај или со што се хранеле па сите сме се родиле живи и здрави фала Богу ништо не ни фали.

LadyD and Bubamaricka like this.
  2. zverkica

zverkica Популарен член

Мене знае да ми се стврдне или па да ми се подуе од некоја храна, незнам да направам разлика на двете, и по некое време неможа да дишам од што е тврдо или подуено, и за пола саат знае да ме пушти. Има ли разлика кое е што?

3. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Ај уште една дилема да решиме. Само на лева страна спиете? Јас понекогаш се вртам и на десна, гледам повеќе на лева, но.

Anaroz1 likes this.
  4. pamelche

pamelche Форумски идол

Зошто треба да се спие на лева страна? И од кога треба така? Од кога ќе почне да смета меше?

5. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

И мене ме мачи ова. И ја глеам да се вртам повеќе на лева страна ама на десна ми е многу поудобно искрено.

pamelche likes this.
  6. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

:rofl::rofl::rofl:
    уште ова фалеше да разврземе :D
    иначе да не се препорачува лежење на грб... најмногу се препорачува да се спие на лева страна затоа што така имало најдобро проток нешто така имам негде прочитано. еднаш го спомнав ова пред маж ми ... сеа кога ќе ме види дека сум заспала на грб ме буди да се свртам :lol::rofl:

7. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Some doctors specifically recommend that pregnant women sleep on the left side. Because your liver is on the right side of your abdomen, lying on your left side helps keep the uterus off that large organ. Sleeping on the left side also improves circulation to the heart and allows for the best blood flow to the fetus, uterus, and kidneys. Ask your doctor what he or she recommends.

pamelche likes this.
  8. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

А замислете само да немавме нет и да не бевме дежурни на Google колку поедноставен ќе ни беше животот:rofl:
    Ќе спиевме на која страна ни дојде и ќе јадевме и пиевме шо сакаме.
    А вака ко ќе фатиш да разглабаш шо све се препорачува и што све не е добро у бременост ќе испадне дека само на вода треба да сме. :rofl:

9. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Тебе ќе те цитирам пошто ти прва си со мислење се надевам ќе прочитаат и останатите.

Се препорачува на лева страна заради желудочната киселина, да не се качува нагоре по хранопроводот. Ако се лежело на лева страна желудникот бил наместен подобро стручно не знам да објаснам полесно се вари храната. Искрено мене навечер со киселини ни ова не ми помага. И не е само за трудниците ова туку општо е препорака дека е подобро на лева страна да се спие.

Јас и на лево и на десно богами и грб спијам, како можам да се наместам фа ми е згодно така. Еве сношти седејки спиев хаха само такс успеав да заспијам.

10. Herrra

Herrra Истакнат член

Јас знам дека лежењето на лева страна има врска со протокот на кислород и крв до бебето.

Bubamaricka, majavel1 and Anaroz1 like this.
  11. Herrra

Herrra Истакнат член

А во однос на грозјето и јас во почетокот за секоја храна гуглав што смее што не смее и така да бев запознаена за негативностите кои се наведени на интернет. Како што читав најмногу не се препорачува во 9ти месец ама во нормални количини се е дозволено. Ако некоја храна беше до толку штетна мислам дека самите лекари би требало да не информираат ама до сега не сум чула некој лекар да каже тоа не, она не...

ГРОЗЈЕ ВО БРЕМЕНОСТ. РИЗИЦИ
    И покрај споменатите позитивни ефекти, експертите сметаат дека грозјето може да има и негативни ефекти за време на бременоста.

Постојат мислења дека грозјето ја зголемува телесната температура. Покрај тоа, грозјето предизвикува цревни гасови и ја зголемува интестиналната подвижност. Еве некои други несакани несакани ефекти од јадење грозје:

• Дијареа Јадењето премногу грозје ја зголемува топлината во желудникот, што може да доведе до дијареја кај бремени жени. Дијареата за време на бременоста е опасна бидејќи доведува до губење на телесни течности.
    • Токсичност Главниот проблем со јадење грозје за време на бременоста е тоа што тие содржат големи количини на ресвератрол. Тоа може да биде потенцијално токсично за бремени жени кои се хормонално неурамнотежени. Ресвератролот може да предизвика многу компликации за време на бременоста. Сепак, проблемите се јавуваат само во случај на голема потрошувачка на грозје. Значи, јадењето грозје за време на бременоста не треба да претставува проблем ако не јадете многу.
    • Грозјето може да предизвика гадење и главоболка.Овие се и црно грозје. За нив се вели дека имаат подебела обвивка, потешко се вари, имаат поголема киселост и затоа можат да предизвикаат гадење и повраќање. И ресвератролот што го содржат може да доведе до металоиди и главоболки.

Мишел* and Bubamaricka like this.
  12. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Хахах јас во полуседечка спијам, само така немам киселини. На грб не можам, бебка е многу активна тогаш, а на страна се будам со ненормални болки во колковите. Уствари, никако не спијам како шо треба :D

Bubamaricka likes this.
  13. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Јас па цело време спијам на лева страна и бебка ми е на лева страна и се нервирам да не ја гмечам прв пат читам оваа па што знам …

bybeDkid likes this.
  14. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Мешињава ми пишаа за киселини дека им помогнало ладно млеко пред спиење ќе пробам вечер, пробај и ти па може ќе поспиеме хаха и исто меше пиша и за непечени бадемчиња. За болка не знам магнезиум пиеш?

15. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Млеко ми помагаше едно време па прекина. Уште шо немам пробано, и зелени јаболка и бадемчиња и семка од маслинка. Ама си имам киселини јас уште од 6та недела, кажи речи се навикнав веќе.
    Пијам и магнезиум, секоја вечер пред спиење ама и пред бременост не можев да спијам цело време на страна, си се вртам ко црвче :D

16. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Бебка може и да се шета и да се има преместено, не се знае тоа хахах. Инаку не ја гмечиш сигурно, не се секирај:hug:

17. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

@pamelche можеш ли да ми пишеш во дм? Јас пробав но немаш опција :)

pamelche likes this.
  18. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Јас до скоро не можев да се навалам на грб, не па спијам.
    Сега само на грб ми е добро. Се будам за вц, и редовно сум на грб, па си паничам да не се случило нешто лошо. Среќа бебе многу активно, па одма мрда да не се секирам.
    Сега на лево никако не можам да спијам, како да си го подстапувам мешето, нешто тегне, влече и боли, а и тахикардија ко да ме фаќа.
    На десно можам. Веројатно поставеноста на бебето е многу важна и изгледа не постојат правила. Дури и за спиење на грб, ко што читав и разговарав со гинекологот, е само препорака, ама за понапредни месеци (8,9).
    Негде прочитав дека најдобра позиција за спиење во бременост е таа во која всушност може добро да се отспие. Па по ова си се водам сега

Last edited: Sep 22, 2021
  19. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Даа сега бев на преглед приватно и сега си е во средина точно дури докторот ми се смееш што му кажав дека е на лево хахахха :lol::l:

20. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Ти викам ја си шеткаат тие, ја цело време различно го осеќам, којзнае како си се превртуваат и си се местат. Не се секирај, не можеш никако да ја згмечиш, заштитенка си е она у меше кај мама:l: