Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Jovana-95

Jovana-95 Истакнат член

Здраво
    Извинете да ве прашаам дали некоја за време на бременоста била невработена
    Барам фирма што може да ме пријави само јас ке си плачам придонеси дали знаете како каде
    Ептен ке ми значии моментално сум во тесно
    Ви благодарам

2. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Барај некој близок да ти заврши работа. На форум се сомневам дека некој ке сака.

tina2018 likes this.
  3. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Ако си од Прилеп имаше една фирма каде што трудници осигуруваат за од друг град незнам

4. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Повели, ова е од група на фб. Исконтактирај ја девојката

Attached Files:

5. zverkica

zverkica Популарен член

Па и да сум на лева, во спиење се вртам и на десна, и цела вечер мењам страни. Ја па ич нејќам на лава, на срце да лежам, си го слушам како тропа некако посилно и ич не ми е убаво. Иначе Лала перница ме почасти сопругот, кој ја нема да си ја купи! Немало боље решение за болки во кукови, ептен е убава

6. pamelche

pamelche Форумски идол

Дали има некои книги за подготовка за бебе?:D
    Во смисла, важни совети, за психичка подготовка на мајката, што треба да очекуваме кога ќе дојде бебето и слично нешто да читаме во бременоста, наместо да гугламе?
    Ја најдов само Бебе Прирачник од Арс Ламина, па доколку некоја ја има споделете дали е корисна:)

Last edited: Sep 23, 2021
    tina2018, MilaSs12 and Anaroz1 like this.
  7. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Првиот пат мислам дека ни три тома литерарура не ти помагаат за тоа што те чека. :D:(:$
    Само фино тунирање на психата дека сѐ брзо минува, секоја фаза е кратка. И дека помош треба да се бара, околу нега на бебе, доење, нега на мама, постпартум анксиозност или депресија.. Опкружување со позитивни, стручни и луѓе кои знаат да дадат поддршка.
    Мене првиот пат доењето ми беше најтешко, првите 2-3 месеци. Немав некоја поддршка освен онлајн групи, и успеав успешно да дојам до 15 месеци. За мене победа, оти породена со царски во 37 недела, и во болница ми покажуваа како оди ама и ме подготвуваа дека некогаш не е лесно и дека АД е нормална опција на храна за бебе. Јас успеав, и на тоа сум посебно горда.
    Неспиењето исто ми беше ужааасно тешко, посебно првите 5-6 месеци. Зомбификација на ново ниво :envy::drunk:
    Секоја мама се соочува со предизвици, независно колку читала. Да се извлече заклучок што порано дека "И ова ќе помине и дека некогаш може (!?) ќе ми недостига", море и да се испринта како слоган за на фрижидер е моја најсилна препорака до мамите за првпат :inlove:

flower30, RAK91, DELFINA81 and 12 others like this.
  8. Speechless

Speechless Популарен член

Јас ја имам Бебе прирачник, мене лично ми се допадна, има разни совети, и на хумористичен начин е напишана ( повеќе за татковците :lol: )
    Исто така и на почетокот си ја купив од антолог Свесно мајчинство, брзо читлива и смирувачка книга, општо за негативните мисли во бременост да ги тргнеш.

Моментално ја читам secrets of the baby whisperer ја нарачав онлајн, некако колку повеќе читаш толку повеќе си викаш го можам јас ова 8):D
    Следна на листа ми е Мудар родител среќно бебе од антолог. Исто и таа ја прочитав тука негде дека ја имаа пофалено.

Е сега колку ќе ми помогнат сите овие книги.. :?:
    Ама како што имам прочитано некаде, страшни се нештата што не ги знаеш, јас вака барем да си имам ситна допирна точка... се надевам (fingers):D

9. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Откако ке се роди очекувај неспиење. Па ако имаш мирно бебе ке кажеш супер е.
    Јас не читав ниту една книга, само на интернет читав.
    Прифати помош околу куќата и барај ако не ти помагаат. Запомни дека ти треба некој да ти исчисти, зготви и испере. А ти со бебе ке се гушкаш. Маж ти не смее да е маж туку родител како тебе. Значи обврски пола пола.
    Околу доење можам со топло срце да ти кажам да ја заследиш @Kaetana и/ или doenje so ljubov на инста.

10. Mrs.Sofija

Mrs.Sofija Истакнат член

Свесно мајчинство и мудар родител, среќно бебе ми ги пофалија и ми се на листа за читање :inlove:

pamelche likes this.
  11. S.o.F.i

S.o.F.i Популарен член

Мешиња здраво.

Лани после 3тиот спонтан почна летото глава да ме боли, некогаш видот да ми се мати и качував притисок 150/90.
    Бев на доктор што требаше се' испитав.
    Крв, тироидните хормони, на ехо ме праќаа за бубрезите и на крај испадна дека малку холестеролот ми е покачен па да внимавам на исхраната за веднаш да не почнувам со апчиња.
    Па ајде нели дека е од стрес, ептен ми беше таков периодот никаков.
    :|

Сега на почеток некаде на бременост ќе осетев глава ме боли во тилот, и почнаа прстите да ми трнат и устата, тоа и предтоа ми се има случувано.
    Мерев тогаш притисок и пак висок 150/90.
    Кога бев кај Владимир му спомнав што како, само ми рече ти ми личиш на здрава личност, ама насабајле кога ќе станеш да помине пола час и тогаш било најверодостојно да се мери.
    Кога мерев, кога не и така си го прифатив тоа.

Кога бев скриен шеќер да испитувам и матичниот ајде притисок да ми измерат да пишат во мајчината книшка и оп 140/90.
    Почнаа одма ааа тоа е висок притисок, ми препиша апчиња Метилдопа мислам се викаа.
    Ама рече консултирај се и со Владимир.
    Јас ги купив апчињата и дома кога стигнав мерев притисок и беше намален, па ајде матичниот вели може од возбуда ти е.

И вака читајќи и по форумот, наидов на мислења дека не треба да е поголем од 130/90.
    Јас вчера мерев 136/86.
    Сега мерев 135/91.
    Сега немам симптоми да ме боли глава или слично.
    А, често знае да ме боли се' од промените на времето.

Што мислите според вас, дали да се консултирам со доктор па да почнам со апчињата да ги пијам?
    Дали е вака висок за во бременост?
    Мислам дека цело време ми се смени од лани и вака се движи притисокот мој, додека предходно си имав баш нормален 120/80.
    Ама подобро да реагирам на време.
    :)

12. pamelche

pamelche Форумски идол

Во кое ваикики има најмногу избор на трудничка гардероба? И дали во котон/калиопе има трудничко?

13. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Да се консултираш Софи.
    Не е тоа ниско баш.
    Јас имам обратна мака - низок.
    Не се разбирам воопшто од хипертензија, знам само дека треба сол да се избегнува у таков случај и кофеин, секако.
    Прашај си на гинеколог, можеби треба да почнеш со некоја терапија.
    Ќе биде добро, ќе се стабилизира, не се грижи. :hug:

chocolade, S.o.F.i and Anaksunamoon like this.
  14. Herrra

Herrra Истакнат член

Мене на котрола секогаш ми е висок од паника, а дома кога мерам е нормален. Мерувај дома почесто и по 2 -3пати едно по друго да видиш дали од самото мерење се вознемируваш. Ако ти е константно 130 со 90 мислам дека ќе треба да превземеш нешто затоа што висок притисок предизвикува прекламсија што е сериозна состојба во бременост. Не сакам да те плашам дека знам дека си миле паника ко мене ама контролирај го тоа.

S.o.F.i likes this.
  15. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Јас кога бев пред 2 недели последен пат во Сити мол, ништо немаа. Бар ништо што ми се допадна, мислам дека истите работи ги вртат со години веќе.
    А Котон и Калиопе немаат трудничка гардероба, за жал.

pamelche likes this.
  16. paleska3

paleska3 Популарен член

Ниту во првата бременост не ми беше згодно да спијам на лева страна, ниту сега. Гледам да не се оптеретувам со тоа се додека бебе добро си се развива. Плус никој доктор не ми спомнал, се што знам е од што сум читала.

RAK91 and Knizhevnik11 like this.
  17. Anodce

Anodce Истакнат член

Здраво, 22 недела сум, се беше нормално и пред 3 - 4 саати ми почна вртоглавица, на моменти ми е добро на моменти не можам да станам, мачно ми е во глава, притисокот ми е ок, како и секогаш 100 со 70/80,каснав и благо, кока кола ама иста е ситуацијата, не знам што да правам

18. derjus

derjus Истакнат член

да одите на преглед кардиолог ако нон стоп ви е висок јас првата бременост имав проблеми со пулсот па ме испратија на преглед .

S.o.F.i likes this.
  19. zverkica

zverkica Популарен член

Прееска бев во Сити мол, за жал нема ништо есенско, летни работи, а за бебиња ништо нема, се растурено, нафрлено на една закачалка хаос не е ништо по бројче средено

RAK91 and pamelche like this.
  20. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Да, баш, похаотичен бутик нема :o

zverkica likes this.