Баш вчера пишував за висок притисок. Со 135/91 матичниот гинеколог ми рече терапија, да пијам апчиња. Додека Трајковски ми имаше пишано тамам ми бил. Тебе колку ти е ?
130/75 ќе го следам и утре па ќе ја барам матичната. На некои страни читав дека од 160 нагоре за терапија.
Не е точно. Како можи трудница без терапија со притисок 160? А и за сите други 160 е висок притисок и треба терапија. Не верувај на страните, консултирај се со гинеколог.
Не е точно ова.Значи имав и имам висок притисок сеуште и знам како е.Имав притисок 160/100 и нема шанси подобрување без терапија или па така да стоиш. Јас од притисок 130/90 пиев терапија. Одев кај специјалисти кои се стручни за тоа и ова ми е од нив кажано. На овие страни јас не верувам,вие верувајте во што сакате.
И јас не им верувам, денес случајно измерив затоа што прстите налевата дланка постојано ми трнат. И да треба терапија јас не правам проблем. Мајка ми лежеше месец дена пред пораѓај со брат ми ради притисок и ден денес си пие терапија. Иначе метилдопата кој ти ја препишува ако ја пиеш неа?
Јас водев дневник цела бременост, запишував утро и вечер колку ми е притисокот. Кај мене веќе беше очигледно дека е цело време висок а не само на моменти. На притисок 160/100 ми се грчеа нозете и рацете. Јас одев и на приватно и кај матичен. На приватно повеќе им верував и ја пиев дозата што ми ја кажуваа тие. Пиев 3 по 2 таблети метилдопа. Сега сум породена и се намали притисокот, пијам 2 по 1 таблета, исто кажано од доктор.
Жени јас сум 24+5. Се будам сабајлево со две округли дамки на пижамата кај градите. Можно е млеко да ми тече уште од сега??
Да, колострум е тоа. Јас со првата бременост приметив така кај 7месец дека имам,а еве исто сега пак имам а сум 25недела. Нема правило кај некој се појавува пред а кај некој после пораѓај.
Девојки некоја ако може да ми ги дешифрира резултативе од урина ? Во понеделник сум кај матичната ама неможам да чекам до тогаш
Здраво Јас сум 5+5 недела , се чуствувам како помочана секој ден и имаж бел исцедок од што може да биде? Исто ми кажаја дека имам и хематом
За дискусијава за тоа што е висок крвен притисок во бременост, односно колку треба да е висок за да се рачуна висок. Мене Тофоски ми рече дека над 135/90 веќе е висок и треба да се интервенира со терапија. Некој пиша 160?! Ако не па чекајте да почне устата да ви се криви за да почнете терапија да пиете. За сите што се плашат да примаат каква било терапија за време на бременост како антибиотици или лекови за регулирање на притисокот да знаете дека поголема штета правите ако не пиете терапија.. никој не сака да пие лекови, но кога се мора - се мора. И ве молам консултирајте се со гинеколог и интернист за вакви прашања, не нас тука да не консултирате дали ние (бидејќи докторки сме сите) мислиме дека треба да ги пиете апчињата. Ова се сериозни работи, не прашувате за маски за коса!
Луѓе настинав. Течење нос, малку засипнато грло со шлајм наутро, но она што ми е чудно температурата ми е 35.9, 36 , 36.5 најмногу. Претходно околу 37 ми се движеше, зарем е нормална таа температура? Ставам аква марис и пијам хербион. Не сум омалаксана, добро се чувствувам.
Јас секогаш имам температура 36.5 или 36.6 за мене е нормална доколку не те мачи нормална е и за тебе.
Јас имав најдено статија дека од 159 било за терапија, погоре има и скриншот. Секако не би се оставила без терапија доколку е потребна. Мајка ми од бременост си има притисок за цел живот и лежеше месец дена во болница додека се породи со брат ми.
Zdravo devojki evo i jas da se pridruzam. Ajde nekoj sovet od iskustvo. Bremena sum 9 nedela so ivf imam 40 god. Maticnata mi vika za prenatalniot test deka moram da go napeavam zaradi godinite megutoa e dosta skap. Megutoa aku mora ke se pravi pa bi sakala nekoe iskustvo i mislenje od vas. VI blagodaram.
Препорачуваат да се прави над 35 години. Јас сум 36 години докторот ме посоветува да направам, ми даде повеќе опции (се наоѓам во Германија) и јас речиси и прифатив сите да ги направам меѓутоа докторот рече да почнеме со најосновните па ако има индикации ќе одиме понатаму. Прво ти треба да си на чисто што би направила ако не дај Боже има некој синдром дали би го задржала или не. Доколку секако би го задржала нема потреба од тестови... мое мислење.
Според статијава ако е 159 треба да чекаш да е 160 па да се напиеш апче хахаах.. Висок притисок е сериозно нешто и нема зафркавање или пробување домашни лекови. Особено во бременост каде може да предизвика други проблеми. Секогаш штом имав висок притисок, бебето имаше тахикардија.
Jas sum bremena so ivf imam 39 godini sega sum 21 nedela. Jas pravev Nifty vo 11+, ima I drugi ja za ovoj se odluciv imase popust so vaucer od 670 plativ 600 se sto mozese so nego da se ispita ispitav mislam I plus Dopolnitelni raboti za taa cena za 9 kalendarski denovi stigna rezultat na mail kaj mene I kaj doktor plus mi se javija. Voedno pravev I skrining no I pokraj skrining sekako sakav I prenatalniot zaradi godinite, fala mu na gospod dobri se rezultati I od test I od skrining I nosam devojce. Bi ti preporacaa da si napravis ima moznost I na 3 rati ama 9 Ili 10 nedela e rano moze ke nema dovolni dnk vo krvta 11, 12 Ili 13 nedela se po ok za ispituvanje.
38 сум, правев генетски тест во Авицена, Baby test. Немаше индикации, но имам генетски мутации на крвта, а една од тие мутации го зголемува ризикот за Down syndrome за неколку пати. Ова го додадов на моите години, и сметав дека мора да го направам. За среќа, сѐ е добро. 25+недели сум сега