Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Bebe3

Bebe3 Истакнат член

Сношти кога се туширав заприметив на надворешната страна од усната на вагината црно топче(со крв) ,пробав да го стиснам да видам дали ќе истече ама не си стој така како шо е. Инаку си мислам дека може да е од напон од пораѓајот, но не знам дали треба да одам на гинеколог или да чекам да не се повлечи само. Секој совет и искуство би ми било од помош.

2. Matea94

Matea94 Истакнат член

Честитки, живо и здраво да ви е цел живот да ве радува. A тебе брзо опоравување мајка. :o:inlove:

RumShtangla likes this.
  3. Liu

Liu Популарен член

Честитки мами, нека е здрав и жив и да ве радува цел живот :l::l::l:

RumShtangla and S.o.F.i like this.
  4. Ani93

Ani93 Популарен член

Девојки здраво.
    Вчера имав крварење ама само при бришење на хартија, веднаш отидовме на гинекологија во паника.. 11+4 сум, докторката ме виде и ми вика имаш полип не е крварењето од матката и толку беше објаснувањето. Денес отидов кај матичниот и ми вика а колегите на гинекологија што ти кажаа, викам ништо конкретно ме пратија кај вас и он епа не е ништо тогаш... Искрено преплашенаа сум, имала ли некоја слично искуство?

5. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

ако можеш да си дозволиш оди на приватно...
    ти дадоа ли некаква прогестеронска подршка?

6. Ani93

Ani93 Популарен член

Да, земам утрогестан од 200мг. од сам почеток. Ќе одам на приватно секако, само може ли да ми препорачате кај кој доктор?

7. Inamya

Inamya Популарен член

Здраво девојки, нова сум на темата, се надевам ќе се дружиме и ќе ме упатувате :)
    Денес бев кај матичната, според последен циклус сум 4 недели и 4 дена, со ивф сум да напоменам, две вративме.
    Др виде сакус, не беше сигурна дали е 1 или 2, сеуште е многу рано. Но ми рече дека имам излив и дека јајниците ми се отечени и се големина како на матката, дека тоа ми било од стимулациите, исто дека имам и неколку фоликули големи, ми рече дека ништо не представува проблем дека ќе си пукнат сами, затоа и од тоа сум имала болки. Битно сакусот/те биле супер наместени. Ми рече повеќе одмарање и тоа. Па сакав да прашам некој со слично искуство дали има. Бидејќи сум нестрплива до следен преглед. :sun:
    П.с прва бременост ми е па сум возбудена, исплашена и не доволно упатена...

8. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Јас имав пред недела дена исто крварење на бришење и исто имам полип, ме прегледаа рекоа ништно не е крвен сад пукнал некој ради полипот и толку.
    Јас сум и Rh - па примив Рогам во случај да не создадам антитела па ради тоа да крварам и понатаму. Вчера ми земаа крв да проверат која крвна група е бебето и дали ќе имам потреба од уште 2дози Рогам.
    Инаку ако не си Rh- а сопругот Rh+, крварењето можеби е и од самиот полип што не е страшно, избегнувај подолго стоење, седење, пешачење... Од се по кратки интервали можеш за да не дојде до пукање на крвни садови.

Ani93 likes this.
  9. Ani93

Ani93 Популарен член

И јас сум Rh -, а сопругот Rh +, не ми спомнаа ништо од ова, плус прва бременост ми е и апла не сум упатена, ти која недела си? Фала ти ми олесна колку толку.

10. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Следен преглед ќе си слушнеш срце/ца. Дотогаш уживај и одмарај.

Anaksunamoon, S.o.F.i and Inamya like this.
  11. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Јас сум 17+2, во Македонија Рогам даваат во 28 недела и после породување, така примав јас првата бременост. Сега не сум во Македонија и тука имаат друг начин на водење бременост, Рогам ми е дадена превентивно сега зошто имав крварење, инаку како ти кажав ја испитуваат крвната група на бебето и по тоа се водат дали имаш потреба да ја примиш инекцијата воопшто.

Ani93 likes this.
  12. Ani93

Ani93 Популарен член

Ти благодарам многу. Поздравче

≈ Moyocoyotzin likes this.
  13. tanja11991

tanja11991 Истакнат член

Девојки предложетеми фарби без амонијак

14. Mami2

Mami2 Активен член

Јас сум со полип на грло на матка и бев на повеќе мислења сите ми го дадоа истиот одговор дека не е страшно за бебето и не е поврзано со бебето. До кај 16 недела примав прогестерон инекции на секое крварење до тогаш имав да речам пообилни крварење. После 16та недела до сега сум 30та недела секоја недела или секоја втора имам од време на време кафеав исцедок. Примам утрогестан орално бидејќи ми рекоа вагинално ништо да не ставам за да не го чепкам полипот да не крвари. Исто примам и витамин ц. Гледај повеќе да одмараш да не се напрегаш и прашај да ти дадат прогестерон инекции. И уживај во бременоста јас и првата и оваа бременост исто ги истерав

Nikki12123 and Ani93 like this.
  15. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Популарен член

Јас ја кориатам ревлон од зегин

tanja11991 likes this.
  16. Ani93

Ani93 Популарен член

Среќа што постоитее ми дојде душа, мислам дека не дишев, цела ноќ не заспав. Јас па до сеа вагинално ги аплицирав утрогестанот може и така сум си предизвикала крварење, имам контрола на 12ти ќе му речам за инекции. Најбитно ми беше да слушнам дека полипот не прави проблем на бебето, па после пораѓај здравје ќе видиме што понатаму, сеа само да ни се добри бебенцата :) Ти благодараам ептен ❤

Mami2 likes this.
  17. Калатеа

Калатеа Популарен член

Жени, правите ли некакви третмани за убавина и каде?:)

И нокти дали средувате во салон?

Читајќи по интернетов, има доста третмани кои се безбедни, само што студијата за убавина кај нас не се сите со стандарди.

Ова бременоста тешка работа била.
    Не шетај, пази што јадеш, што пиеш, какви производи користиш, не диши хемикалии, не носи тесно...:D

Депресија ме мавна.:worried:

Anaksunamoon likes this.
  18. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Бременоста не е воопшто тешка, најубава работа на светот е. :l:
    Внимавај бидејќи 'шта зрачиш то и привлачиш.' Се откажав и јас од многу работи, ама ништо не е ми е тешко за бебушко.
    Јас одам на депиција (освен на интима) и правам нокти во салон. Тоа можеш сигурно. Не се фарбам сеа у бременост бидејќи јас не се фарбам класично туку имам правено бајалаж, а тоа вклучува и бланш нели, па некако ми е шубе. Ама ја одморив косава.
    До 12та недела не би те советувала да правиш ништо, а после 12та можеш да си одиш на масажи, третмани за чистење на лице, само немој на некои хемиски пилинзи, иако викаат дека се безбедни, мене сето тоа ми е сомнително некако.
    А за шетање, можеш да си шеташ, освен ако гинекологот не ти каже поинаку.
    Исто и за храната, можеш све шо сакаш да јадеш само внимавај да не претераш со внес на шеќери и јаглехидрати.
    А за пиењето освен алкохол све можеш да си пиеш. Не е препорачливо газирани сокови ама тоа за сите луѓе не само за трудни.
    Со лесно :D

19. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Жени ја Провенов 700 ден ги купувам, сеа случајно налетав на летоков и глеам цена 233ден. 5 зумирав да не сум грешка нешто, ама ваљда ќе сум толку ќорава :rofl:
    Некоја да не била месецов да купи, да не знае колку е точна ценава?
    :D

Attached Files:

20. Калатеа

Калатеа Популарен член

Oва е цена за лента, така да толку е цената.:wasntme:

Knizhevnik11 likes this.