Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Оф бе пусти мажи, врска немаат хахах :D
    Мојот ако го клоцне јако или ако мрда многу ме прашува 'А шо му е, зашо вака јако клоца? Да не му е нешто?!' :D
    Смешки :rofl:

На Simooone, stsmua05, Razvigorec и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Какво е тоа 'непланирано направено' бебе?
    Отсекогаш ме фасцинирало ко ќе ми го кажеле тој муабет.
    Коа имате секс не сте свесни дека партнерот свршува во тебе или како?!
    Но, да, се согласувам дека секој живот е подеднакво значаен без разлика како е 'направен.'
    Ама да не си им во кожа на тие што со години борби воделе со стерилитет.
    Малку емпатија за нивната болка и борба нема да не убие. :)

На Simooone, Sofi.ja, le.soleil и 12 други им се допаѓа ова.
  3. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.989
    И јас сум исто како тебе договорена со спинална.
    Зошто мислиш дека не би можело да се заврши си спинална поради некоја конкретна можна причина или само имаш стравови?

4. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Само да ве предупредам, без намера да ве плашам секако.
    Јас имам правено интервенција на бешика со спинална, и не е баш така наивна аналгезија.
    Оттогаш имам страшни проблеми со кичмата (особено сега во бременост) и после тоа цела недела имав страшна, ама НЕЧОВЕЧКА главоболка како една од side effects-от од спинал. Таа спинална главоболка ја опишуваат како 'главоболка како ниедна друга' и е далеку полоша од мигрена бидејќи апсолутно на ништо не реагира, на ниту еден painkiller. Само лежиш, тотално нефункционален и чекаш да помине. Не можеш да спиеш, јас одев со мајка ми и до тоалет, не функционираш едноставно, а сега и бебе ќе чека на вас како плус.
    Пак ќе потенцирам тоа е моето искуство, не мора да значи дека ќе биде и вашето.
    А не глеам зашо не би се завршило работа со неа. Па и да биде целосна, што ви менува тоа?
    Ако веќе е царски боље да спиете.
    А ако е природно тогаш е веќе друг муабет.

Последна измена: 22 октомври 2021
    На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Capricorn Taurus

Capricorn Taurus Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јуни 2016
    Пораки:
    1.662
    Допаѓања:
    22.989
    Јас немав никакви несакани ефекти од спиналната анестезија, син ми така го родив, ама апсолутно никакви :)
    А за главоболки јас сум the queen of headaches ;( цел живот патам од страшни главоболки, имам пишувано и тука дека и во 2те бремености и во Македонија и овде сите доктори беа согласни дека можам да пијам пеинкилери, така да те разбирам низ што си поминала.

На bybeDkid му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    2.949
    Да да кажа кога ги одговараше прашањата дека во понеделник ќе има презентација за вежби и за дишењето. Богами се е можно, може со некоја што сме тука некаде со термин и да се погодиме и во болница. Здравје пак ќе речам, секако сме си тука за поддршка. :l::hug:

Абе јас инаку го сватив за ова прашање. Јас сватив дека ивф не е индикација за царски особено ако е машки фактор. А ако е заради женски фактор (преграда на матка ...) дека треба попретпазливо да се води бременоста и да има некој преглед плус за да се пратат сите промени, а не дека е без исклучок индикација за царски. Нели спомна и дека ризикот за спонтано породување кај родилките над 40 години (don't get this the wrong way) е ист како и кај млади родилки од 15-16 години. Барем јас така го разбрав.

Ова не го земај здраво за готово може јас грешно разбрав секако ќе си одлучите заедно со докторот што ќе те пораѓа како е најдобро. Со лесно само нека биде, на крај на денот битно е вие да сте живи и здрави не е битно како ќе се породиш. :hug::l:

Исто кажа дека просечна првородка во македонија е на 32 години, и дека не е како порано што ги рачунале стари родилки.

На tina2018, Мишел*, Knizhevnik11 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Се зачлени на:
    28 јануари 2016
    Пораки:
    726
    Допаѓања:
    1.843
    Јас бев со општа/целосна анестезија. Буквално се успав бремена, се разбудив со бебе. За среќа немам никакви последици, само тешко се разбудив.. Или е мое субјективно искуство, мислев дека многу долго ме немало, од друга страна бев дезориенрирана едно 5-6 минути и ништо не ми беше јасно. После прочитав за опасностите од царски, од целосна анеатезија.. Ама моето помина. За овојпат не планирам ништо, ама ако можам би го избрала тоа што го познавам.

На mal.ecka и bybeDkid им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.931
    Допаѓања:
    18.825
    Па така, мислев дека поминале плодните денови и дека не можам лесно да забременам. Знаевме дека може да дојде до бременост ама не толку лесно.
    Општа анестезија влегува и во бебето, потешко се будиш од неа, бебето е успиено. Од спинал не се будиш пошто си свесен и не оди во крвоток на бебето.
    Помеѓу две зла спиналот е помало.
    Точно е дека има нус појави и јас имам големи болки во грб. Ама главата не ме болеше. Влијание има тоа да лежиш по операција да не ја креваш главата.

9. Honny

Honny Истакнат член

Се зачлени на:
    11 февруари 2021
    Пораки:
    503
    Допаѓања:
    1.155
    И јас како што пишав погоре само фолна пијам 25 та недела, години уназат се хранам вегански и прашав што да пијам екстра докторот вика, крвна слика ти е топ и према тоа ќе се ориентираме. Ако нема организмот потреба од суплементи, превентивно не се пијат, оти сепак се синтетички витамини и немаат само позитивни ефекти и не се толку безопасни за да се миксаат и земаат ради реда. Тоа е негово мислење и искрено баш ме израдува, една рака апчиња(па нека се и витамини) не ми е ич желба превентивно да се колкам. Дај боже да нема потреба и да се истера така до крај.

На Marsic, Anaksunamoon и Мишел* им се допаѓа ова.
  10. juice_

juice_ Истакнат член

Се зачлени на:
    6 март 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    990
    Се согласувам дека главоболката после спинална е страшна, јас си ја искусив. Додуша си патам од мигрена цел живот, па можам да кажам кај мене беше тука некаде истата болка. Во однос на спинална или општа, можам да кажам дека и двете имаат side effects, меѓутоа за тоа доктор треба да каже, објасни и одлучи. Кај мене докторот одлучи да биде спинална, и јас му верував. Сепак повеќе знае од мене.
    Еден важен позитивен ефект од спналната е првото гледање на бебето, веднаш при вадење. Непроценливо. И после повеќе од 4 години се топам.
    И двете имаат позтивни и негативни ефекти, и затоа мислам дека доктор треба да одлучи.

На bybeDkid, Capricorn Taurus и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  11. Nbnbnb

Nbnbnb Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2021
    Пораки:
    895
    Допаѓања:
    1.663
    Mene Celo vreme na izvestaj od Lazarevski sum so Z 35 nadzor na visoko rizucna bremenost I kaj mene momentalno e se ok, sea dali zaradi godinite 39 sum I ivf a prethodno edna biohemiska I eden neuspesen transfer neznzzam ama taka see e vodam, pa ako taka se vodam pretpostavuvam I porodot ke e carski daj boze da e priroden uste ne sum razvovarala za toa naredna nedela sym na kontrola kaj drug doktor vo Sistina bidejki Lazarevski poveke ne me vodi pa ke prasam za stav.

На tina2018 и S.o.F.i им се допаѓа ова.
  12. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.344
    Допаѓања:
    1.469
    Дали уште важат мерките за трудници и ако да што треба да се поднеси на работа? И дали се крати платата или 100% се зема?

13. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Женски колку е точно мерењето на цервикс со абдоменално ехо?
    Денес бев на контрола, Тофоски ми правеше премивка бидејќи иам кандида и после го гледаше бебко и ми вика ај да не те станувам пак, ќе ти мерам вака цервикс. Ми рече одприлика 3.40цм, ама ај вика ќе дојдеш во понеделник на уште една премивка и ќе ти мерам вагинално тогаш. Дали е тоа океј вредност за 28+ недела или е кратко?

На Bubamaricka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    2.619
    Мене слично ми измери Лазаревски абдоминално и вагинално, потоа на следна контрола Лазаревски вагинално и по 2 недели исто Димчев вагинално слично ми измерија.

15. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    2.619
    Важат. Потврда од матичен и си ослободена, плаќаат 100%. Јас сум во државно но знам и во приватно што ја користат.

На Anaroz1, Anaksunamoon и MikicaBt им се допаѓа ова.
  16. Knizhevnik11

Се зачлени на:
    1 февруари 2021
    Пораки:
    1.603
    Допаѓања:
    2.619
    Мене кога имав бактерија и крварење и на почеток ме водеше ризична, кога се беше одлично и чисто ме водеше нормална.

На Nbnbnb му/ѝ се допаѓа ова.
  17. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.350
    Вагинално е поверодостојно да се измери , пишува дека после 28ма недела се крати ама не значи ништо страшно.

Прикачени фајлови:

На tina2018, Knizhevnik11, Bubamaricka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Се зачлени на:
    22 декември 2011
    Пораки:
    1.530
    Допаѓања:
    2.949
    Мислам дека тоа не е кратко. Мене во 29та недела кога ми мереше матичната ми беше 27мм и ми рече дека е скратено и ми го врати утрогестанот и повеќе одмарање. 34 мислам дека е таман ама ова јас како лаик. Кога ќе одиш пак замоли да те мерат вагинално за секој случај и прашај го докторот. Во меѓувреме ако ти е шубе повеќе лежи и одмарај, не кревај тешко и уживај :hug::l:

На TanyaClover и bybeDkid им се допаѓа ова.
  19. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2014
    Пораки:
    1.304
    Допаѓања:
    3.816
    Истото го мислам и ја ко лаик, ама у понеденик обавезно ќе ми мери вагинално. Фала ти на мислењето :*

20. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    3.278
    Апсолутно се согласувам.
    Но има еден проблем имам пишано и друг пат. Имам страшна параноја и анксиозност, не знам дали и другите трудници се соочуваат со тоа. Неподносливо е некогаш се изморувам од сама себе а не можам да го исконттолирам. А па луѓево малце чудни ќе се запнат зашто не пиеш фолна? А јас пијам во склоп на фемибионот. Па ја пиев од двете. :|
    И после ме јаде црв.