Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.899
    Јас ги носев во Институтот за јавно здравје. И матичната и во Систина ги прифатија без забелешка.

На bridetobebt му/ѝ се допаѓа ова.
  2. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.365
    Допаѓања:
    21.351
    Среќен да ти е роденденот Елена, со лесно, со убаво. Немој вакви работи, јас 35 ја раситнив, а ти со твоите години и на четврто ќе си одиш и оп државна пензија :D

Јас брисевите на микробиологија ги носев. Брзо завршив работа таму, ако изгледа дека има гужва, бар јас така поминав.

На elena.mak и bridetobebt им се допаѓа ова.
  3. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @elena.mak jas arno procitav neli ?
    Cestitki mila :) so lesno da ti bide i uzivaj vo bremenosta.
    Pametam posledno koga se citkavme vo temave,pred godina dena :)

Vi posakuvam na site da si doziveete ubavi momenti.

На elena.mak му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Markiza30

Markiza30 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2011
    Пораки:
    235
    Допаѓања:
    196
    <Добродојдовте нови мамички и честити празници на сите.
    Значи како можеше незнам ајде што ми најдоја инфекција на уринарен тракт сега при крај ги добив сите можни несакани ефекти од антибиотиците :puke: два дена сум хаос неможам да се приберам.
    И да прашам дали и на некој друг при крај еве му се лоши, повраќа...неможам ништо да јадам апетит воопшто немам?

5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Koga sme kaj spienje nespienje.
    Od pocetok sum so insomnija.Epten da okapam za son pa da zaspijam.
    Mene pak mi e strav da zaspijam na strana,a nagore veke nemozam.Od tolku lezenje i kicma me boli i grb i bubrezi.Ma se.
    @pilenka izgubiv orientacija,prosti,koja nedela stigna?:)

6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Јас еднаш на мојов му споменав дека спиење на лева страна е подобро и мир немам одтогаш...и во сон ме шпионира и алармира ако не сум на лева(facepalm):@.
    Сакал, нејќел се навикав веќе само на лево.
    А за неспиењето си кажав, едноставно си ги преспивам утринските мачнини:rofl:

На galapce и anina им се допаѓа ова.
  7. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Блазе тие кои имаат несоница во бременост. Јас паѓав за спиење. И не ќе беше толку страшно ако не одев на работа. Седнував кај ќе стигнев и одма очи ми се затвараа.

8. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    34 недела денес, а зошто ти е страв на страна? Јас па неможам ич на грб, одма се гушам;)

9. Sofi95

Sofi95 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    166
    Znae li nekoj,bas me zagrizi.

10. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Od arnini stravov :lol:
    Od mecka ne se plasev so se vika ama sega so od razgalenost so od bolki.I jas samata neznam.Jas spijam dosta ama na rati i polusvesno.
    Ajde pilenka posle kaetana mislam ti ke go vodis oroto.:wasntme:
    Edit.Dani znam za levata strana ama nemozam na nea ic ic.Dali bubregot ili neznam sto e ama tamu non stop kako da me zeze nesto.I bas mi e krivo.Posledno bebus bese na desna strana i sega sum vo kor sokak na grb.:D

На danichap и pilenka им се допаѓа ова.
  11. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.529
    Insomnia, rekovte? Toa mi e sredno ime!!! :D So prvata bremenost odev i spiev, sega isto mi spie dusa, ama eden zverec ima temperatura pa mama dezura. :( Mm moze cel den se da pravi, ama noke ne i kraj, taka da utre ko ke stane neka se borat oni malku, jas dusa da odmoram. Ne za drugo, sega mu e majkata da pospijam, od septemvri so dve deca ispod dve godini, ne ke da bide taka lesno za spienje! :) Ama ako, sakam da ne spijam zaradi najubavata pricina na svet. Ne mi se veruva uste deka ke imam vtoro dete bez golemata borba na narodite, a se osekjam "trudno"! Imam grcevi, mi se spie, i se ostanato ko za petta nedela. Najubavite grcevi na svet!!! <3 Ubila me emocija. :D

На girl-miri, Moira, eleni27 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    leleee spienje haha sekoja vecer razmisluvam kako sega ke legnam i kako ke pomine uste edna nok :D Dodeka fatam pozicija tesko mnogu, sekoja vecer me bolat preponi i kolkovi i kicma, nozeve kako da mi se rastrafuvaat :rofl: probuvam na leva strana i so 4 pernici hahaah dve pod glava edna pozadi kicma edna malecka pod stomak pa jedva da fatam pozicija smeshki sum celata.mazmi se cudi mi veli sakash i mojava da ti ja dadam :lol:ali vrti suci pak kako najubavo mi e na grb...a od bolkive so gi imam na momenti samo si se filmam me faka strav od predvremeni (facepalm) sega sum 27 nedela i go molam Gospod da usteram do 9 mesec. Inaku bebusot si mrdka te dolu te okolu papokot, na momenti imam cuvstvo deka ke mi prsne papokot :D ama se mi e ubavo koga si mrdka hehe ima nekoi tropkanja na intervali ama kako edna minutka traat, kuznae dali e toa ikanje ?!?:inlove: izvinete se rasprikazav jas malku....na 20 sum ba kontrola i edvaj cekam da vidam za mesec dena kolku porasnalo sinceto i kako izgleda:hai:

На menelele и galapce им се допаѓа ова.
  13. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @Ivanushkaa slobodno raspisi se temava ni e zatoa.Bar koga se ciytame gledame deka sme site isti i deka nekoi raboti na koi se strecame stom i kaj drugi se isto znaci normalno e.:)
    Abe jas ako zboram za insomnija,garant od site vas najmnogu spijam.Uste ne sum pocnala so pernici ama kaj i da e.
    More se so si napisala i kaj mene e isto so bolkite.Samo sramnata koska plus.:lol::tmi:

Jas cat pat kako nekoj iscedok da imam.Dali od polipot,dali od zafatot se cistam.Of neznam.Bitno nozete se mi se zgrceni i kako bi mi doslo edno dooooolgo optegnuvanje.(poolparty)

14. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.798
    Еден совет од мене, ово не е да ви паметувам или нешто:lol: да си инвестирате во перница за трудница што е, многу помага за спиењето, пак нема да можете да се наспиете како кога не сте биле трудни ама барем тоа време што го спиете ќе биде како што треба, без болки, бидејќи тежината на стомакот се распоредува на перницата.
    Плус и после за доење е одлична перницата барем во првите неколку месеци, не мора бебуш во раце да го држите додека доите туку си лежи на перницата и си цица.

@galapce уште некоја недела и нема да можеш да спиеш на грб а и не е добро спиењето на грб во поодмината бременост, главната артерија поминува низ стомакот и тежината притиснува на неа и се намалува дотокот на крв во телото.

Ме фати страв веќе и совети да давам, од вчера како идиот се чувствувам.;(

:hug::hug:

На danichap и galapce им се допаѓа ова.
  15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @bittersweet dali si svesna kolku tvoite soveti ni se korisni?
    Neznam zosto ova go napisa,ne sum vo tek ama ete ke odam na pretpostavka.
    Site nie koi barame sovet,mislenje,na anonimno mesto kade sto sme i nie anonimni,valjda treba sami da sne svesni dali i kolku treba da se naslonime na sovetite od ovde.
    Jas sakam da prodolzis da ne sovetuvas no samo dokolku toa ne ti sozdava tebe nekoja tezina.
    Odgovornosta na prifaten sovet od bilo koj od vas dokolku go prifatam si ja snosam samata jas.

На Sweetheart87, bittersweet и danichap им се допаѓа ова.
  16. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    Направив два теста и двата се позитивни.

Фала danichap што ме смири во понеделникот во друга тема и ми препорача да разгледам и овде. Одлични совети има, иако не може да се впијат сите наеднаш. Нејсе, ко да се ослободив малку од нервозата, ама едвај чекам да дојде понеделник за да одам на гинеколог за да поднесам официјална апликација за прием во темите за трудници :)

На телефон гинекологот ми рече да пијам магнезиум, витЦ и фолна . Проблемот ми е што истурам црева во секој дел од денот, во упатството пишува еднаш на ден да се пијат, вчера ги испив и после 1 саат - змеј... претпоставувам дека се ресорбирало нешто од таблетите, но не се... Ваше искуство при вакви случаи (не се напив пак - ми беше страв )

На anina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.081
    Можно е повраќањето да е само коинциденција со конзумирањето на витамините или веќе ги имаш првите знаци типични за рана бременост, преосетливост и повраќање.

Дневната доза на витамин ц е 100 милиграми, а после 4 месец 110.
    Оваа доза одговара на два свежо цедени протокали, 100 грама брокули..
    Јас би го отфрлила витамин ц и потребната доза би ја внела на природен начин, преку овошје. Секако тоа е многу подобро од апчиња.

Магнезиумот е дневна доза 300. Пробај 2 пати по 150. Можеби така нема да ти биде желудникот толку надразнет.
    Фолинска во првите 3 месеци е по 600 µg. (зирни дали е во комбинација со јод. )
    Обрнуј внимание дали треба да ги земаш пред или после оброк..

На awl му/ѝ се допаѓа ова.
  18. MacenceEna

MacenceEna Форумски идол

Се зачлени на:
    8 декември 2010
    Пораки:
    3.137
    Допаѓања:
    43.676
    Еве ја мојата перница за стомакот . Ми се најде колку толку , среќна сум сега што можам на стомак да си легнам . Другата перница за доење и таа се најде , повеќе за доење отколку за спиење.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  19. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Леле,

кога сме кај спиењево јас сум добра ама се би дала за едно добро истегнување сабајле:D Ама само да мрднам малку со ногата ме фаќа грч :worried: инаку сум 26 недела и некако препоните ме болат, дали од ова мразов по надвор па стегната цело време да не паднам незнам. А спиење и лежење само на страна на грб неможам некако тешко ми е и се гушам. :)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  20. girl-miri

girl-miri Форумски идол

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.882
    @elena.mak ti si bila vo rana bremenost :) pravese test ili direkno na eho bese?
    Ja trebase da dobijam a eve uste gi nema.
    Grcevi eden kup,bolki vo stomakot i kicmata :|
    Mm me zeza i vika * pa sigurno veke 4/5nedeli imas od bremenosta :D
    Ke cekam uste den dva ako ne ke pravam test :)
    Inaku mojata kerkicka na 26 mesecov ke pravi godina :)
    Pa tuka sme i ti so prvoto bebe i sega so bremenosta ;) isto sme ;) ako sum de jas :D uste ne se znae 100%
    Bidejki ne ja dojam pa neznam sto ke e da kasni...

На Bufi, TIGARCE86 и galapce им се допаѓа ова.