Не сум уште за породување, 31 недела, ама пошто горе-долу завршив со купувањата за бебето, уште душекот и кадичката чекам да стигнат, нарачани се, да прашам за торбицата во болница дали има некој список? Влечки баш гумени треба како за надвор или може гумирани долу а како за дома, се мислам ладно ќе ми биде? За лична хигиена би си носела од дома четка, паста, чешел, крем за лице, за секој случај. Од последниве муабети гледам ланолин задолжително дека ќе купам на следно одење во аптека, пумпа...уште се мислам дали рачна или електрична иако е голема разликата во цена, силиконски брадавици за секој случај, во однос на долна облека гледам се продаваат некои посебни гаќи за после породување? Кои се тие, колку пара се потребни за 3-5 дена? Дали се потребни некои посебни влошки? За облекување тоа може последниот ден да ми донесат, а да го имам спремно дома. Книга, полнач за телефон, пижами и друго не ми текнува, ве молам дополнете, верувам на многу би им се нашол некој список за мајките во болница и први потреби после болница, како што има списоци за бебињава.
И мене ме води Тофоски. Јас се правам како што кажува он и за мене нема постручен у областа од него. Така што, јас би правела Панорама, како што те советувал. Лесна бременост!
Vir vloski ili boni, pamucnite, ke ti trebaat poveke pakuvanja, jas licno okolu 15 paketcinja potrosiv. Moj sovet pumpa i silikonski ne kupuvaj dodeka ne ti trebaat. Mozebi nema da imas potreba, ne frlaj paricki za dzabe. Za vo torba ima posebni temi, tamu mozes da procitas vo koja bolnica sto treba da si nosis. Pozdrav
Јас планирам од чико да го земам, тој што е околу 6000 и нешто не знам која фирма е точно, ама другарка го има и задоволна е многу.
Ако се пораѓаш на Гак - влечки гумени , затоа што ќе ги водениш(ќе се бањаш со нив), ланолин земав од Дм околу 100ден е и ми заврши работа, пумпа носев во болница рачна на babynova околу 500ден. ама мнооогу ми беше мачно со неа па кога излегов од болница земав од Локо кроко околу 2.300ден. електрична и супер е, селиконски носев во болница и тие се потребни, вир влошки земав 2 пакетчиња па ми носеа цело време од дома можеби 5-6 потрошив и дома уште толку, гаќите на Чико џабе ги купив само за излегување едни облеков. Облека ќе ти донесат пред да одиш, сабајлето на визита ќе ти кажат дека денес те испуштаат пр. околу 12-13ч. да се јавиш дома да кажеш. Мислам дека се ти одговорив , ако има уште нешто пиши слободно.
Jas 39 pravev Nifty I Bev na skrining rezultati 9 den, jas zaradi godinite ho naprav prvenstveno, ivf trudnica sum imam vrodena trombofilija I edna biohemiska prethodno od prirodna bremenost.
Леле се' ќе треба сопругот да работи место мене. Тешко нему! хаха. Ти благодарам за одговорот. Ќе те послушам.
Јас имав 39, само приска направивме, резултатот беше ок и матичниот гинеколог не ми ни спомна за дополнителни испитувања од тој тип.
Јас еднаш земав на заем електрична на Медела но не ми се погоди и ја вратив, а после тоа рачна на Медела со која терав неколку месеци и ептен беше погодена. Со друга немам искуство. Генерално жениве се позадоволни од рачните пумпи.
Најфалена е Чико рачната пумпа, па локо кроко електричната, па медела. Во приватниве болници давале пумпа ако има потреба па мажите им купуваат на родилките пумпа и им ги носеле во болница. Некои викаат не купувајте пред време, ќе ви донесат од дома ако треба а некои викаат обавезно набавете и носете во болница.
Мој искрен совет е да си носите од дома ако сте во можност. Освен ако не е приватна болница, знам таму им даваат нивни пумпи Со прво дете баш се намачив во болница, со второто веќе знаев како рачно да се измолзувам но веднаш откако дојдов дома решив да земам на заем од другарка.
Јас од искуство на други знам дека со електрична, во првите денови и недели знае и да биде болно- тоа влече колку што треба и не треба, а млечните канали не се така отворени како подоцна во текот на доењето. Со рачна пумпа сам си одредуваш темпо, можеш да одмориш, и не треба некоја голема количина да се одмолзи.. Мене ми бркаше работа рачна, сосема ок (не молзев во подоцнежните месеци за да ми требаат поголеми количини и поголема брзина).
Јас кога се породив бев убедена дека супер ќе терам со доењето па купив само ланолин од фрезидерм кој испадна дека е катастрофа (барајте чист ланолин) и одма ми се направија рагади и краишта бев дури цицаше и болки плус.па ајде порачував силиконски, чист ланолин и позајмував пумпа. Ептен неспремна бев од пуста самодоверба. Така да сега здравје со второво кога ќе се роди се ќе носам со мене.
Ве молам споделете ако знаете некој лек за затнат нос, болно грло и кашлање. Веќе 5 дена ме мачи. Пијам доста течности, супи, витамини ама некако многу упорна оваа настинка, а на лекар не ми се оди бидејќи сум 8ми месец па ми е страв немој корона да закачам случајно.
A дали е прополисот безбеден? Мислам дека многу ќе користи за настинки, инфекции и слично. Вака по нет читам дека смее, само не во премногу големи дози. Дали некоја мама се има консултирано со доктор?