Добро е, јас сум наредна недела на трет скрининг - за протоци. И јас чекам да се породам и да се вакцинирам. Со душа чекам да се префрлиме у мајчински муабети и да се дружиме и понатаму
Ако внимаваш, кај гестацискиот плацентата нели прави проблем со шеќерот. Штом се породиме ќе се нормализира, ајде и јас така си викам уште малку и ќе си апнам пица. Инаку ова шеќеров лудило било, торта не ми качува, сладолед да, некогаш со иста храна низок, некогаш повисок. Штом бебки се добри нема опасност со пазење или боцкање.
Ти не си на инсулин, а? Мене од одма ме ставија. И тоа пред секој одмор. И навечер пред спиење четврта доза, ама различин чишит
Не, само со пазење. Добар е сега за сега, само два дена ми беше 6 наутро, инаку преку ден немам галје го држам.
I kaj mene e istiot slucaj, nautro 6 a preku den se ok. Utre sum na kontrola pa vo misla mi e dali ke me stavat na insulin ??
Јас приметив ако вечерам во 9 сабалје ми е понизок. Еве 4.8, 4,7 овие две утра. Мислам дека треба конатантно цел ден да го држав околу 5 или 6 за да нема нагли падови и порасти. Јас порано само доручкував и ручав и сега ми е тешко со ужинкиве и вечерава.
Не, јас во април останав бремена, тогаш уште не ни беше почната масовната вакцинација. Ми стигна покана отпосле, бидејќи се пријавив, ама не отидов.
И мене ради високите утринаски вредности док сакаше да ме стави на вечерен инсулун, и реков дај ми фора да пробам само со храна, и на тоа останавме.
Hm I od kaj sea toa pa ne li koga ideme na OGTT znaat kolku glikoza treba za trudnici. Imase ti nesto indikacii posle OGTT test vo 24 nedela da go povtoris pak? Jas mislam ako togas e dobar netreba da povtoruvame a ?. Bebusot neka e si.raste da se rodi ziv I zdrav, jas ednas Bev na 4.D vtor skrining koga mi bese I toa raceto se na oci na obraz ne ni izvadivme ubava slika ama nejse neka e se dobro pa sea ako nesaka da se slika nesaka sramezlivka e mojata.
Еве ви да си се припремате има и други видеа на каналот кај акушерката за припреми во болница и други видеа може ќе ви се најдат од корист
Jas od pocetok piev Impril po preporaka na Doktor I plus na svoja raka vit D tri pati nedelno do 14 nedela posle prestanav Imprilot skap mi bese I si naracav od iherb metilirana folna so b12 plus zemam b6 po edno na alkaloid zink 15, vit D pak tri pati nedelno vit c tri pati nedelno od vtoro tromesecje kupiv I proven za trudnici I kobminiram tamu ima edno apce plrobioty so vitamini a drugoto se omega 3 pa eden den toa eden den toa zasega 27 nedela krvna slikaa dobra.
@Bubce38 јас примав актрапид 2 пати дневно по 10 и.е. и долго делувачки наутро и навечер по 8-10 единици. Не платив инсулин, незнам зошто така ти кажале, може сменето е нешто. И апаратче ми дадоа со ленти бидејќи често правев профили и мерев и пишував дневник. Следувало за секој. Дневно бев на 12-14 лебни единици, се водев по таа исхрана.. Не смеев да движам заради скратен цервикс па лежев и не го истрошував шеќерот. Затоа и само 8кг бев за цела бременост поправена, се во бебето и плодова вода и постелка беше. Се породив во 37+5 заради плод од 3500гр и зрела плацента, сама беше спремна за тогаш. 6 прсти отворена се појавив за преглед. Не ни верував дека ќе биде на термин заради шеќерот и цервиксот. Последните недели нагло ставаат, ќе следат и ќе ти кажат. Со лесно
Првиот пат не те боцкаа три пати? Тоа е поентата на скриен шеќер, боцкаат на гладно па по 1 час од пиење гликоза па на 2 часа. И се гледа како се движи шеќерот. Нема две места со ист протокол. Јас шербет пиев, шекер вода и лимон, немале гликоза тогаш кога бев.
Првиот пат ме боцкаа 4 пати. На гладно Па по 1 час од испиена 100 гр гликоза Па по 2 ч Па по 3 ч. И тогаш беше во ред. Ама гинекологот сакаше да повторам со 75гр гликоза и три пати боцкање. Фактички без тоа на трет час. @Alishan30 тој левемирот фактички бил долго делувачки, ама дека бил дефицитарен го немало веќе под фонд. Најдовме да купиме. Др Бранка инсистираше токму него да го примам. Имам и јас апаратче и еве се боцкам пред и по секое јадење Мене ми рекоа и да се раздвижувам
Зошто смениле доза на гликоза, дали знаеш да ми кажеш? Имаше индикации за второво боцкање? И јас проверував два пати, на почеток и околу 24та недела кога се проверува редовно. Ама со индикација.
Кај нас у лабараторија сите трудници така испитуваат . Со 100гр гликоза и 4 боцкања. Ама гинекологот не ми го прифати тоа испитување и инсистираше на другово. Индикација немав Не знам зошто бараше пак да го правам во 27ма И еве вчера пак во 30та. И резз беа такви какви што пишав. Недобри
Душо од ендокринолог ли ти е дадена терапијата? Вака значи Левемир е дефецитарен и го даваат само на трудници го даваат на овој начин со лежење во болница те следува едно пенкало инаку не даваат ако имаш потреба јас ќе ти дадам едно мене ми е од мајка а и тука ми даваат во мојот град од болница, пиши Лп ќе ти помогнам знам дека си при крај ти
Бебето да не е крупно? Плодова вода повеќе од нормално? Најчесто тоа се двата знаци за скриен шеќер. Кај мене беше цело време 10-14 дена поголемо ама двајцата големи сме. Скриен шеќер проверив за да сме сигурни.
Мами железото ми е 6, хемоглобин 120, ама се осекјам многу омалаксано како се да ме боли се уморувам брзо. Кажете што да се пие искуства
Да Од др Бранкица ми е терапијата. Ама телефонски. Немам извештај. Фала на понудата Сега за сега набавивме од Скопје, ако имам потреба ќе ти пишам. Колку пати можам да се боцнам со едно пенкало? 10 единици треба да примам дневно