Се додека СЗО не прогласи крај на пандемијата, но ако можеш да работиш од дома може да ти бараат да работиш.
Е и јас сакам да прашам за трудниците , и за пандемијава ... бидејки сум со ИВФ , мора да одмарам секако , зошто малку и ми е стресна работата па не би резикувала а и од докторот препорака да одмарам обавезно ... ептен сум на почеток ... ама сакам да ве прашам дали знете со мерките за корона се префрлаш на фоднот скроз нели ??? и ми спомна докторот дека со мерки на корона целосно ти ја исплака фондот платата ... а ако се оди на класично боледување само 70 % од плата ??? Знае некоја за меркиве со корона како исплака фонд ???
Ако користиш ковид мерка те плаќа фирмата. Доколку користиш боледување во тој случај те исплаќа ФЗО со 70% од плата. Кај мене на работа не важат ковид мерки ама работам од дома бидејки ме водат како ризична бременост и плус заради ивф.
За кај другите незнам како е секоја фирма различно си е мене оф самата фирма ми исплаќаат цела плата на колку што сум си пријавена на договорот освен бонусите и неделите тоа не си зимам.
Со мерките за корона не исплаќа фонд туку фирмата. Фондот исплаќа само ако отвориш патолошка бременост при што ќе ти исплаќа 70% од плата. Ако одиш со корона мерките фирмата треба да те плаќа и зависи од нејзе дали фул плата или помала, дали од дома можеш да работиш или не. Најдобро да прашаш во твојата фирма, приватните си прават како сакаат.
Ахх , привватен сектор не ги интресира тоа , ако сакаш плааата има да си одиш на работа или од дома со фулл работно време ... Значи фондот покрива само 70 % толку од државата ...
Па ако можеш да работиш од дома нема логика да ти дозволат да не работиш а да земаш плата. Така е секаде. Мерката е заради заштита од пандемијата не за бремените да не работат
pa ne e bash taka vo drzavnite institucii ... merkite za zashtita vo drzavni institucii vazat za site ne samo za bremenite ... rabote a so skrateno rabotno vreme , na smeni eden den odish eden den ne odish ili nedeli ... Dodeka nie site sto sme od privaten sektor , masta ni ja izvadija edna merka ne vazeshe za nas ... jas se iznarabotiv najmnogu za vreme na pandemijata ... Ama koga treba da se zashtitish , se ke napravish ...
Мајки јас сум веќе 9ти, броиме ситно Ме интересира што ви е планот за дома кога ќе дојдете од болница, дали планирате да ви дојдат најблиските? Ние сакаме да дојдат строго најблиските, ама ме загрижува што меѓу нив има невакцинирани, а имаат контакт со луѓе секојдневно заради работа. Нормално сите ќе носат маски ама па колку би биле сигурни, сепак ќе бидеме дома на затворено.
Може како идеја и да им дадеш предлог за тест од аптека сега барем се ефтини Едит: тие што не се вакцинирани, барем прележани да се...
Јас само моите и сестра ми до 40 дена и ете свекрва ми и свекор ми бидејќи живеам со нив др несакам да видам и да ми се мешаат со бебето не е само короната има и други вируси. Јас бремена се мачам 1 недела да дишам како човек бидејќи ми пренесоа домашните не па на бебче новороденче да го гледам како ми е болно и да трчам по болници. Нека си стекне имунитет тие 40 дена нека доаѓаат.
Не е со иминитет ама да ми се стават на глава уште од 1 ден или 10 дена после тоа а со оглед на тоа дека ќе биде зима кој кашла а бебе е не е човек сепак треба малце да се размисли дека ти со него ќе седиш не они а и мислам дека секој би размислил тие што ќе дојдат дека е бебе дека нема да сакаат мн да се мешаат со него секој си има свое размислување секој кој како сака ќе си прави ја си кажав мое мислење за мене дека несакам да го мешам со луѓе. Сепак мислам дека не секој би земал тест од аптека да направи.