lelee eve sum, mene mm mi stvara paniki koa ke me prasa kako maliot mrda li, a jas ne sum go osetila cel den i ajde jadi blago ili sladoled za da go razmrdas
Zdravo da prasam na drzavno vo Skopje kolku cini proverka za Daunov sindrom preku krv sto se pravi okolu 12ta nedela...
Прв пат слушам за проверка за даунов на државно преку крв, на државно само ехо или приска, ама приската не е проверка за даунов туку некои статистики кои можат да те исплашат напразно или да ти речат се е во ред, а да има аномалија, безвезален тест според мене. Колку што знам за даунов преку крв само пренатален, ама тој тест не е на државно, на приватно од 400 евра нагоре ако не се лажам (можеш на рати).
Prenatalen mi rece doktorot ama ke mi zakazel za vo Skopje na drzavno. A na privatno mi kaza deka bil 400 evra
Prenatalen test preku krv mi reche ne e bitno dali jadena gladna, i jas kolku sto znam skrining se pravi i site moi poznati trudnici sto bile niedna ne otisla na vakov prenatalen test preku krv
Приска е и се прави ради реда само како да се има направено најбитни се мерките на скрининг а ако сакаш пренатален тест тоа е приватно и е над 600 евра се прави ако имаш предизпозиции за даунов или други аномалии или години
Одат трудници, ама на приватно. Зошто би плаќале 500 евра ако имаше на државно. Сто посто на приска те пуштил
Doktorov mi rece sega vakov test a na 5ti mesec toj zakazuval za skrining.. Jas mislam nema potreba od vakvi ispituvanja preku krv najbiten e skrining kazete mi vie kako napravivte
Ne mi objasna detalno Ne mi objasna detalno.. A i toa priska nesto e za poremetuvanja hromozomski ili?
Не. Приска се математички калкулации, статистички тест кој ти кажува дали низок или висок ризик. Ама може тотално да утне, може да има даунов синдром и да не го фати. На некои па им покажал висок ризик, а ништо немало. Јас не би правела приска. Ако имаш пари направи си пренатален. Со над 99 посто сигурност е. Би правела јас пренатален без разлика на години, предиспозиции и слично, доколку не се финансите проблем, убаво е секоја трудница да направи. И тој е со крв од вена, резултати за неколку дена мислам кажуваат.
Имаш тема Скрининзи, подетално има таму, и што е приска и како се прави ( генерално статистика - мерења, години, тежина, параметри на крв одат во голема база на податоци и од таму смета веројатност врз основа на тоа колку мајки со такви податоци имале бебиња со некоја аномалија), скрининзи во која недела и за што се прават, Неинвазивни пренатални тестови имаш посебна тема каде има најнови податоци и искуства..
Da prasam. 6 nedela sum ne cesto no nekogas se slucuva posle odenje vo toalet koga se brisam imam iscedok nekogas e bezboen nekogas bel, nekogas e kako prljav ne bas kafeav. Ete vcera bev na doktor i slusnav srce i zaboraviv da go prasam. A me gledase na eho i rece deka se e vo red i deka bebeto dobro napreduva.
Јас возам а во 9ти м сум влезена. Ама низ град само. Појас не клавам Ме има сопрено полиција, ме истолерираа
Јас возев скоро додека не се породив, додуша само на кратки релации, имав проблем со видот. Но, колку што знам, нема законско ограничување. Појасот го ставав под стомак.