Другарка во двете бремености беше со гестациски, двете ги роди природно, без проблеми. Баш и Кочовски (шеф на родилни сали на гак) збореше на предавањата дека ако е под контрола шеќерот не мора царски да се иде, ама ајде знае што збори др сигурно, на крај краева битно е само добро да се заврши
Бев сега на скрининг и ја прашав ми рече дека се мери кај операции на цервикс или недај боже предвремено ако си имала. Бидејќи и вагинално ме гледаше сега на скрининг ми го измери 4 цм Помина скринингот , ама женската не сакаше да се намести малку се измачивме ама битно се ок
Одличен ти цервиксот, а мерат најчесто ако има индикации или ако си паника ко мене па сама си бараш. Ама ако немаш болки/контракции немаш реално зашо да си праиш стресови. Ако има нешто, знаат они, ќе ти мерат Мојот 37 недели се нема наместено, многу е срамежлив на мајка он, па ќе видиме кај и да е шо миксче ќе испадне
Жени сакам да ве прашам како совет дали е по паметно креветчето (дрвено е ) да стои зелепено до мојот кревет да кажам до 3месец (тешко ќе е за станување од кревет малце бидејќи собста е така кнап) или да стои некој метар подалеку од мене колку да станам од кревет да можам да го земам да во раце. Ваше мислење? По искусните како е по практично некој совет.
Колку што памтам со првото матичниот ми мереше цервикс мислам или во 17 или во 21 недела ( не памтам точно) ими рече дека серклаж се прави најдицна до 24 недела и затоа дотогаш треба да се измери за да ако има потреба се направи серклаж. После тоа мислам дека веќе не ми мереше.
Јас планирам залеоено за спална (ако ги собере) прво оти бемам друга опција а второ за да не станувам туку само да го земам ноќе за доење. Ако не го собере во спална е тогаш ќе стои баш така малку поодалечено од гарнитурата во дневна и ќе станувам Ако имаш простор дефинитивно мислам да си го ставиш до спална, за и ако заплаче да можеш да пружуш рака да го понишкаш и слично
Околу мене тие со геатациски се породија 40гн царски, не знам зошто се плаши да чекаме 40н, демек гестациаки, ивф, аденом, не дека тоа се некои големи индикации за царски ама ај ми скисна ми мене да се правам паметна па оставам на неа и така тука немаме некој голем избор на доктори.
Здраво девојки, бремена сум 27 недела, сопругот дома качи температура сношти, утре ќе се тестира за ковид, јас се изолирав денес во друг стан, но сепак бев во контакт сите овие денови... Сакам да прашам има ли некоја трудница искуство со ковид како минела во овие недели 27,28, што пиела витамини и слично, јас прележана сум во март месец и потоа вакцинирана, но сепак малку ми е страв пак да не ме закачи дека првиот пат не поминав баш лесно и имунитетот ми е климав .... Поздрав многу
Јас сум да ми стои до кревет од страна кога ти се мешаат ти ставаат други мисли незнам што е подобро и ја сакав да ми стои до кревет мало ќе биде друго е да е подалеку од мене и сега сум на мисла вака поблиску ќе е до мене и да заплаче и да цица после некој месец 4 5 да биде некој метар колку да можам да стапнам.
Си паничи Софи исто како во бременоста за бебето, во темите за бебе читај ја Залепено до брачниот кревет ми е мене и така мислам е попрактично. За земање за доење, ако се разбуди да го нишкаш, да го гледаш. Исто на почеток се сменува пелени и ноќе. Мислам многу ќе ти е потешко ако е одделено од тебе. На крај па и се преместува, како ќе ти е поубаво така.
Не паничи толку оти така можи полошо да направиш. Ние со сопругот заедно спиевме ноќта кога крена температура. Утрото се тестира, позитивен. Останавме двајцата дома, во различни соби. Сама на друго место немав кај да одам, а со други луѓе ми беше страв да не ги заразам. Јас се тестирав негативна и воопшто не заболев. Немав никаков симптом. Така да не плаши се пред време. Какви и симптоми да имаш консултирај се со матичен.
Е тука си во право за жал немаме многу избор ама јас се породив со синко природно без никаков проблем и тоа многу брзо и лесно дур ме фатија силните болки за 20мин веќе бев породена.. и мене ми велеа царски раду дијабет ама јас бев упорна на природно и си ги чекав болките дома 38 недела се породив без проблем, со лесно нека ти е
Ќе видиме, 4 кила е моево, кај се погодивме сите со тесни кукови хехехе, генерација на куковите сме се збрале овде , за кога те закажаа за царски, за 39та?