Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Ниту сум улежана, ниту оставена на грб да лежам со голем стомак, имам 49кг па еве 3 недели после породување без епидурал имам болки во половина.
    Сакам да кажам, товар си носела 9 месеци, може да има последици дали со или без епидурал :)

Honny, bybeDkid, tina2018 and 3 others like this.
  2. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

Алудирам на коментаторите дека епидуралот има последици, и јас првата бременост имав епифурал, немам никакви болки, само ми олесна пред породување да не ги трпам, а и те како боки. Цимерката ме праша ќе ставаш епидурал, и реков се двоимам, и ми рече топло ти препорачувам и не зажалив.

Bubamaricka, DejziSk, Honny and 5 others like this.
  3. Honny

Honny Истакнат член

Здраво на сите, едно прашање и од мене. Сум слушнала се спушта стомак отприлика во 9ти, јас сум 33+4 и уште ми расте само нанапред и нагоре мислам работата ми ги поткрена :rofl: желудник осеќам стуткан во некое ќоше и 2 залчиња многу му се :D
    Ко ќе седам со исправен грб таман си е, арно ама ко ќе легнам стомак се качил до заби :D знам дека е индивидуално ама колку време пред пораѓај отприлика се потспушта и дали на сите ви потпира на ребра при лежечка положба?

4. bybeDkid

bybeDkid Популарен член

Ја сум 37+ уште не ми е спуштен стомакот, нанапред 5м е пред мене. Исто ако каснам нешо поише не можам да дишам после и киселини уште ме мачат...а сите ми викаа дека од 36та се спушта и ќе ми олесни ама баш е индивидуално..:)

Ljubova and Honny like this.
  5. ≈ Moyocoyotzin

≈ Moyocoyotzin Истакнат член

@Honny
    Мене во 40 недела ми се спушти и чепот истиот ден ми падна, и по 1 ден се породив. Оп троп бидна работата :D

Ljubova, tina2018 and Honny like this.
  6. Honny

Honny Истакнат член

Имам јас уште време ко така, белки ребрава ќе издржат уште нагоре :)

7. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Мојот никогаш не се слушти. :D
    Намести перница под тебе и лежи на страна, треба да ти е полесно.

Honny and tina2018 like this.
  8. Anaksunamoon

Anaksunamoon Популарен член

Јас да можам/сакам природно би одбрала без епидурал. Имам слушано дека ја губиш синхронизацијата на контракции и можноста за туркање со обезболување.. Природата нѐ усовршувала да ги слушаме своите тела, тоа се милиони години еволуција. Не му ја мисли уште сега
    @Honny во првата бременост ми беше до заби до почеток на 9ти, се спушти наеднаш и другиот ден се породив. Вторава бременост од старт пониско е, цело време иам чуство ко да го шутирам мешето, затоа и мислам цела бременост во паника ја истерав да не се породам пред време :?: А денес на ехо ми кажаа ептен дека е долу во мала кралица, ама цервикс 2.5 цм и затворен. Буквално кај пубична коска моментално ика и ми мава во бешика со глава.. (facepalm)

Last edited: Dec 24, 2021
  9. paleska3

paleska3 Популарен член

И двете породувања ми беа со епидурал, никакви последици немам.

Бебето ми се спушти тек 39 недела, пишав и тука најтежок ми беше 8-ми месец. Буквално мислам во желудник дека ме притискаше постојано.

Honny, Калатеа, baby 5 and 9 others like this.
  10. Knizhevnik11

Knizhevnik11 Истакнат член

38+се уште не се спуштил

11. LoveHope

LoveHope Популарен член

И покрај двете ти си тука. :bandit:
    Како е бебуш, како е дадичка?
    Пиши тазе импресии. :angel:

12. Bubamaricka

Bubamaricka Популарен член

Блиските нема да раѓаат ти ќе си на бокс (don't get this the wrong way) така да ако имаш можност за епидурал да искористиш. Нус појави има од се и од обично апче за главоболка, не значи дека ќе се јават. Јас од епидуралот ни главоболка немав само мора многу течности да се пијат после породувањето. Нити болка немав во грбот кај што ме боцнаа. Одлуката е сепак твоја. Со лесно мајка.
    И да точно е што пишува @MilaSs12 може само на една страна да фати епидуралот, мене така само десно ми фати лево имав болки ама пак е даааааалеку полесно одколку сосема без анестезија. И болките се трпат.

13. Anodce

Anodce Истакнат член

Здраво сакам да прашам дали некој имал проблеми со висок пулс во трето тромесечје, посебно почна да ми се качува во 34, 35 недела после мала активност, матичниот ми даде да испитам тироидна, крвна слика но све е во ред, кај мене обично е околу 80/90 а после мала активност ми се качува на 110/120 и ми станува тешко, онака притисокот ми е околу 100/110 со 70/80, цел живот ми е така.

14. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Мене ми се качува до кај 100. Второ тромесечие сум. Бев и на кардиолог се е во ред, а јас не можам 100 метра да изодам без да ми се качи пулсот и да осетам замор.

Anodce likes this.
  15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Јас имав такви нагли качувања на пулс некаде во 8ми месец... имам и проблем со тироидна и ми рекоа Б6-Бедоксин да се напијам,ако не помогне да се обратам на лекар. Кај мене делуваше апчето.

Ljubova and Anodce like this.
  16. Sailorgirl

Sailorgirl Истакнат член

И кај мене се јави висок пулс, околу 33 недела. Матичната ми препорача да се напијам бедоксин кога ќе осетам забрзан пулс. Со образложение дека плодот расте, ја притиска дијафрагмата нагоре, затоа се забрзувал пулсот.. Е сега 36та нед. Пропратно со пулсот и притисокот ми се покачи, 130-90, па денеска ми препишаа Метилдопа, по потреба..

Ljubova and Anodce like this.
  17. Butterfly1212

Butterfly1212 Истакнат член

Здраво,
    34+1 недела сум денес бев на контрола и докторката ми рече дека гестациски одговара на 33 +1 и стомачето му изгледа помало од што треба да е и ме упати во понеделник да проверам д - димери. Инаку немам проверувано до сега, ја прашував докторката претходно за проверување и тогаш ми рече дека нема потреба бидејќи се развива добро. Има ли некој слично искуство? Дали има простор за паника?... :(

18. eli25

eli25 Форумски идол

За редуцирана микрофлора, ацидосалус колку време сте користеле? Ми пишала докторката по едно навечер да ставам, ама не и колку време а гледам само 7 има внатре?

19. Bubce38

Bubce38 Форумски идол

ПОМОШ!!!
    Болки во половина и препони од сабајле.
    Веќе 2 часа имам и менструални болки, како да ме сечат со нож. На точно пола саат ми се. Траат по 2-3 мин.
    Да тргам Скопје или прво да одам овде на цтг.
    Да дадам ли овде да ме прегледуваат со рака?

Маж се напи дијазепам.
    Ми се иде и јас да рокнам еден.

Можно е да се родилни болки овие?:(
    36+4 сум

20. Bridget

Bridget Форумски идол

Оди на доктор да те видат, можно е да се контракции.

tina2018, Bubce38 and mal.ecka like this.