Мојата е ПЗУ, не ми наплаќа ништо. Абе и пап на пример еднаш годишно е бесплатен, ама ја гледам дека на моиве другарки им го наплаќаат некои по 500, некои по 300, на кој како му дојде, мислиш пазар е ова. А не смеат и кршат закон, али кај проџе - проџе, на жалост..Следен пат фискална барај си и чиста работа
Мене за ехо 300 ден ми даваат фискална, за скрининзи и се што е поскапо не ми даваат фискална и не ми даваат да платам со картичка, демек пос терминалот не им дозволува поголеми суми да наплаќаат За вториот скрининг кој ми го наплатија 1.500, им барав фискална и секако тогаш не им работеше касата и им беше жал што не можат да ми издадат
Zatoa i go pisav ova. So zakon ne smee da se naplakjaat pregledite, pap, zemanje na bris kaj maticnite ginekolozi za trudnicite. Ama gledam deka site toa go pravat.
Мислам, значи не ме фаќајте за збор ова е нешто што го имам прочитано, дека само прегледите во 12,21 и 32 недела се бесплатни - односно тоа се скрининзите. Дополнителните прегледи што си ги правиме ние еднаш месечно дека е дозолено да ги наплаќаат.
И јас имам слушнато така на тв дека само тие прегледи се бесплатни. И нормално брисеви и лабораторија.
Мене мојот матичен ме "одра" оваа бременост, над 10.000 ден. имам дадено за 8 месеци. Преглед ехо 300, 4д 500, брис 300, цтг 300, скриниг 2.300.. И со приватна лабараторија соработува, па крвна анализа 1000, димери 1000 без хемостаза. Ниту една фискална, пари кај сестра во фиока. Ама ајде, од немање избор во малите градови колку ќе ти кажат - толку ќе си платиш, оти и ценовник нема, пред свршен чин те ставаат.
Мами едно прашање заборавив со синко како беше… дали ви се случува да осетете ко пецкање како “струја” да ви мине низ вагина ама многу кратко трае неколку секунди.. обично во одење ми се случува, 32 ја почнувам..
Jas krvna slika baram upat od opst maticen I ispituvam so oni sto sorabotuvat so FZOM 180 den zimat a nekoi nezimat na trudnici zavisi Kade za urinokultura isto od opst maticen baram za dimeri I hemostaza od ginekolog baram upat odam na transfuziologija neplacam nisto.
Jas kaj sto odam,se naplakja eho 300 den I fiskalna davaat... Brisevi isto znam se plakjaat, sum videla dodeka cekav...
И јас истото почнав да го чуствувам, 31ва недела сум. Мене ми е прва бременост и немам искуство, а баш истово се прашував. Убаво би било ако некој сподели искуство
Ми се случуваше и до крајот на бременоста ми се зачестуваа. 90% во одење ми се случуваше, а ретко во седење или лежење. Гинекологот ми рече дека е нормално, но консултирај се кога ќе одиш на преглед.
Абдоменално, освен ако не мерат и цервикс, тогаш и вагинално. Зависи од гинекологот и дали има индикации, а можеш и сама да си побараш да ти мерат, ко што си побарав јас. Брисеви не се земаат сега, освен ако имаш некоја мака.