Па најубаво да си ги правиш кај твојот гинеколог, ја така со првата бременост што можев државно правев на пример фетален сктининг и од памет ме извадија со плодот, работат со стара технологија, се на брзање, за на крај да идам на уште две мислења во систина за да се утврди дека се е во ред со плодот и плус додатни пари фрлив, така да моето искуство со државно НЕ!
Д димери се проверуваат по индикација обично, во 28ма проверував јас на мое барање. Се гледа по постелката и по развојот на бебето дали треба, ако треба ќе ти даде упат гинекологот. Скриен шеќер од 25-28ма исто, јас приватно во Авицена проверив, ако сакаш со упат од матичен се закажува, секој понеделник проверуваат. И скринзите во 12та, 20та недела. Некои прават и во 32, ја не правев. Брисеви исто по потреба, доколку нема редовните се во 12та и 34-36та нед.
Значи само трите скрининзи да си ги направам приватно, другото да оставам за во државно? Или има уште нешто битно што подобро ќе биде на приватно да се направи? Фала ти многу! ❤️
Јас не би одела за друго на приватно доколку немам потреба од друго мислење. Мене првиот скрининг баш на приватно ме извадија од памет и не видоа убаво што требаше да се види.
Прочитав дека сте спомнале крвна анализа и урина. Јас сум скоро 11-та недела и досега матичната не ме пратила да правам, само TORCH направив минатата недела. Кога треба да се почне со овие анализи и на колку време ги правите?
Зашто приватно? Демек мора сите кај Димчев да ги праиме скринизите ако не децава нема да ги биде. Јас правев на гак кај Адела Стефанија, прекрасна докторка, раководител е на патолошка, престручна и многу смирена и детална. Топло ја препорачувам.
Во петокот правев приска,што следно има за испитување? Од денес сум 13та недела, утре пап и брис ќе ми зимаат.
Освен брисеви, имаш една контрола, па после од 18 до 22 недела иде втор скрининг. Јас бев во 16 недела на контрола па на скрининг 20+6 мислам бев. Во меѓувреме други испитувања нема. Освен нели крвна слика и урина што се прави секој секој месец. После вториот скрининг имаш испитувањњ за скриен шеќер, димери... ама имаш време, не се оптоварувај со тоа уште сега
Zdravo idni majki , da ve prasam dali od 9ta nedela vi se slucilo poveke pati da ve stegat jajnicite? Mene do 8ma nedela me stegase sako desniot jajnik retko ama vele sim 9.5 dena gledam deka veke pocnuvat dvete jajnici da me stegat po nekolku sekundi i posle pominuvat. Osobeno ko ke stanam od mnogu sedenje ili lezenje. E normalno?
Normalno e, si saka miruvanje, pij povekje voda i obavezno magnezium jas zimam 3x2 ( magnezium verla)
Denes ispitav pak beta 291,2 mi bese a vo sredata 178,2 se javiv kaj maticniot mi vika dobro e raste. Kaj povejke doktori se javiv istoto mi go kazuvaat. Ama neli ne raste pravilno?