Не е таа мислам,повеќе работи одеа и околу 20 и нешто илјади кошташе тоа, ќе го прашам маж ми. Тој случано беше видел на фб слика и многу му се допадна понудата.
Сакам да споделам нешто со вас. На кратко, некое време водев демек здрав живот со пазење со исхрана, со лоши навики зошто сакав да забременам и последниот циклус толку се разочарав, си отворив виното, цигарите и онака си се помирив дека нема да бидам мајка. За тоа време додека си живеев тинејџерски живот заприметив дека циклусот ми доцни, а никогаш, ама никогаш во живот не ми доцнел и се тоа си препишав на тоа дека организмот ми се пореметува од лоша исхрана и живот наеднаш. Кога веќе и многу денови поминаа без циклусот, отворив тест од тие што ги имав купувано кога имав надежи дека мајка ќе станам. Го ставив во чаша со мокрача и само што сакав да го носам некаде додека ко на филм јас шетам низ соба мислејќи дали ќе биде позитивен, преплавена со многу споредни чувства, одма за 2 секунди излезе втора голема јасна темна линија. Искрено не се израдував тогаш ни па сакав да мислам на тоа зошто убедена бев дека тоа мало зрно ориз сум го убила со претераните журки што си ги правев и со се што конзумирав. И само си молчев и не мислев на тоа. Сопругот беше тој што раскажа насекаде, дури и на познаници, ваљда среќа, возбуда, не го кривам. Јас само велев чекај рано е, си се чував себеси од разочарувања. Го поместував и датумот за прв преглед, но нештата се наместија така да во наше друштво се погоди доктор гинеколог и после беблетањата на мојот сопруг се најдовме саботата кај него во ординација. Соблечи си долен дел и легни. Да се соблечам? Нема да ми го намачка само стомакот, да лизга низ него со тоа, да нема ништо, ни срцева реакција, да рече извинете дечки тоа е тоа, да заминеме и никогаш да не разговараме повеќе за ова? Не, соблечете се и легнете. Пред мене екран гледам но не разбирам во што гледам, ништо не ми мрда во ред ајде да завршиме со овие маки. Оп ете гледаш ми покажува докторот некоја точка на екранот види ете го. И викам а срце? И ми пушта некоја шушкава мелодија и некои тактови што би требале да бидат нормално отчукување на срцето на зрното ориз. Озбилно е во ред? Не паметам некогаш толку да ми олеснело и да ме облеала таква пот, задоволство, среќа. Слушам пак, шушкањето, срцето чука, го слушаме два пати нема веќе сомнеж дека се е во ред. Ова е другото срценце исто е се во ред, како што треба, браво ме израдувавте денес. Кое второ срце чекај, какво второ срце, се препотев, а го гледам сопругот го облеал шок ама среќен е. Слушнав само близнаци и сликање со мобилен, витамини и на ништо повеќе не се сеќавам. Близнаци. Не само што е се во ред, него се и две. Две зрнца ориз.
Да, мене ме боли така, многу чудна и силна болка. Користев спреј со морска вода и од тоа уште повеќе се надразнува, па намалив со прскање. Многу улога има и воздухот дома, земи навлажнувач, ќе намали малку болката. И обавезно луфтирање преку ден. Грлото ќе си боли, мене пантенол не ми помогна, само прополис капки.
Грлото ми се смири пијам цефалексин а и гнекологот ми даде сируп Алтеа од бел слез,многу ми помага.Прашај ако ти одобрат,многу ефикасен.Дали изгуби мирис и вкус? Незнам дали инхалации со физиолошки би помогнале за синусиве,сега се напив аналгин.неможам да издржам,очиве едвај отворени ги држам
Zdravo na site Bremena sum 17ta nedela i nekolku dena imav slaba glabobolka, zatnat nos, kivanje i malku bolki vo kicmata i nozete Denes napraviv brz test i izleze pozitiven. Dobro se cuvstvuvam, kako mala nastinka mi e. Me interesira dali ima nekoja pozitivna trudnica na forumov da mi kaze kako pominuva? Bidejki nema termin za testiranje, vednas se izolirav i ja iskontaktirav maticnata. Standard vitaminska terapija, supi, tecnosti, kapki za zatnat nos...
Дали осеќате анксиозност од прегледите? Колку често одите на ехо? До душа јас сум посебна категорија со долгогодишна анксиозност и панични напади, после првата бременост и хипохондрија и паничен страв од болници, доктори, ама сега посебно ме плашат сите испитувања, сите резултати, скрининзи, тестови, што не. И тогаш се испитуваа многу работи, секој месец нешто, па и кај матичен и на приватно ги правев скрининзите, ама гледам сега многу повеќе работи испитуваат трудниците. Толку ми е лошо ко ќе треба да чекам резултати, или да гледам на ехо што ќе кажат, одма ме фаќа паника и тахикардија. Мислам дека нигде во светот не прават толку прегледи во бременост ко овде.
Ама мене едмо не ми е јасно, зошто на црвено грло даваат антибиотик? Дали ти земаа брис? Најдоа бактерија за да ја третираат со антиниотик? Црвено грло ќе помине и со топло чајче, лижење пантенол, прополис прскање итн има многу опции. Дури и да е корона не се препорачуваат антибиотици зашто дополнително го ослабнува имунитетот, е сега ако имаш спуштено на гради може да се третира со антибиотик, во друг случај е непотребно. Удри јако на витамини и течности, парацетамол пиј на секои 8 часа. Најлесно е дај антибиотик и терај работа. Моето дете е скоро 3 години, антибиотик за овие 3 години и немам дадено, ниту за температура, ниту за кашлање, ниту кога носот и тече, а на педијатарот у Македонија секој преглед беше дај Цефалексин на детето. И реков јас антибиотик за настинка не давам макар секој преглед и препишувала. Значи бактерија се третира со антибиотик а не настинка, дајте организмот сам да знае да се избори.
Се согласувам со тебе.И јас исто постапувам со детево,ова ми е втора бременост.Температура немам за да пијам парацетамол,имав 37со3 се симнуваше со масажи со алкохол.Имав мноогу црвено и болно грло и сува кашлица и благо покачено црп затоа е цефалексинот.Се согласувам дека е вирус и дека треба да се бори организмот сам,меѓутоа во бременост и со вирус од кој не знаеш што може да се очекува па и не мислам дека треба да се ризикува.Башка пропратни симптоми.
Колку ти беше црп?мене со 25 не ми дадоа антибиотик. Грлото колку ме болеше не се издржуваше , ми се префрли и на увото. Истерав без антибиотик, кашлав исто суво. Не те обвинувам тебе, на матичните им е полесно вака
Испаѓа ко да те следам Ама пошто имам долгогодишно искуство со анкс и депресија,и јас така се чувствував. Пиеш некоја терапија? Јас со б6 и магнезиум минав. Исто имав тахикардија при секој преглед.Мисли вакви и такви.Мисли позитивно,некое релакс музиче додека чекаш и диши длабоко. Не си само ти Се ќе биде добро.
@mal.ecka од лани сум без терапија. Пијам магнезиум и Б6 и јас сега, а психијатарот и гинекологот ми дозволија и по пола деметрин ама не сум се напила уште. Се надевам ќе нема потреба. И по тоа со татко ми што се случи уште полошо е ама мора да се борам нема друго. За него, за бебето и за малиот. И првата бременост со анксиозност ја поминав- не толку изразена, сега е полошо и ми е жал за плодот а знаеш посилно е од разумот. Само да е се во ред си велам, па ќе се занимавам со други работи колку можам и како можам. Фала ти, секогаш си тука за совет и утеха, ми значи.
Секогаш сум ти достапна во лп ако ти требам И јас со втората поминав потешко,дури и срценцето од умор и стрес имаше намалени тонови Тогаш решив дека освен јас и децата ништо друго не е битно и строго позитивни мисли редев Не е лесно,ама нели,животот е борба А ние...победници