Јас го пиев Сумамедот за корона. Исчитав неколку статии и азитромицинот не е поврзан никако со малформации на плодот или спонтан абортус. Ризици има секакви, дури и за сексот ми рекоа ако си имала секс пред да имаш спонтан, твојата психа со тоа ќе го поврзе иако нема никаква врска. Разговарав со 2 гинеколози (приватен и државен), истите се согласија со тоа дека е поопасно да се спушти вирусот на плуќа и да направи поголема штета, него го испијам. Не препорачуваат да се пие (општо за сите антибиотици) од веќе познати причини, резистентност и стандард она зимање на антибиотици во секоја прилика. Сумамедот е исто така најчест антибиотик при третирање на кламидија во бременост. Не се плаши, го препишале со причина.
Еве тие што ви е ниско железото претходниот месец од 6 и нешто железото на колку е качено од ФЛОРАДИКС ТАБЛЕТИТЕ плус пиев едно вакво. Некој прашуваше еве
Епа затоа сме меѓу држави со најголема смртност во светот, зашто даваат антибиотик и за црвено грло. Си има тема за корона, но ќе напоменам настинка, вирус, грип не се третираат со антибиотик. Кламидија е бактериска инфекција и затоа се третира со Сумамед, прочитај малку. После антибиотикот уште подолго време ќе и треба опоравување, најдобро со сируп да ја третира кашлицата.
Гени. Јас родив беблак од 4+ кг со тоа што сме крупни доста и јас и маж ми, и крупни сме родени. И синко одеше 10-14 дена покрупен. Бременоста си беше се во ред. Има многу мајки со крупни бебиња, @KuklickaSk @PurpleMind една членка Baby и беше никот, сите се со бебиња над 4 кг.
Ние на форумот не сме доктори па да и кажуваме во овој случај дали да пие или не. Доколку членката има сомневања, може да праша уште некој доктор, и воедно да направи брис или било што друго, нормално дека секој треба да се заангажира повеќе доколку се плаши, сака да научи и да се заштити повеќе. Статистика е едно, ама да и паметувам да не пие, кога може докторот проценил дека треба - не можам и не е совесно. Едно е препорака за сируп, таблети за лижење да побарам/дадам, ама сосема друго е да и викам не пиј антибиотик, ќе го изгубиш детето. Кажувам што прочитав од мое искуство, од консултација со доктори. Факт е дека докторите не се сјајни, тоа го гледам по препораките што ни ги даваат: мене ми вика не може Степсилс, смее Трахисан, не смее аналгин, смее бруфен, не смее увин чај, смее увин чај итн. И покрај се, не сме тука на форумов да шириме паника и да плашиме.
Дома имам доктор со лиценца од Кралството, има пошироко знаење од овие доктори кои на членката и имаат препишано Сумамед. Не зборам ништо напамет, нема потреба да се ризикува со Сумамед, ако веќе е дојдено до антибиотик има послаби антибиотици, а не слушнале на почетокот се лечело со Сумамед и одма дај. Не сум единствена трудница која го прележала вирусот без антибиотик, дури и со кашлање, ама има алтернатива. Зборам за доброто на членката, инаку нејзино е дали ќе пие или не.
Јас родив 4.400 со 54cm, цело време беше поголемо од гестациската недела. Перфектна бременост до крај, се ок, ама заради големина на плод и обем на глава поголем од 10cm мораше да се породам со царски рез. Бебето доби 10ка апгар. Немав шеќер, се испитував, се беше ок. На 2 месеци го измерија 74cm и три пати го премеруваа, не им се веруваше на педијатрите у Систина. Сега има 2г и 2 месеци, висок е 106cm со 19.7 кила. Личи како да има 4/5 години. И јас бев загрижена за брзиот раст, ама маж ми исто така растел до прво одделение ептен, после стагнирал. Ако е се ок на ехо и на анализи не се преоптеретувај со големината. Поголемо бебе полесно се чувало (така мене ми викаа).
Devojki , posle kolku vreme od porodilno mozis pak da zabremenis? Jas sum vo momentot ama prasuvam za snaa mi.
Здраво, да прашам тука може некој имал слично искуство како моето. Моментално сум 17-та недела, досега немам кг+, но приметив дека во последните 2 недели сум ослабела 1 кг. Нормално си јадам, немам мачнини, денес правев анализа на крв освен што хемоглобинот ми е на долна граница друго се е во најдобар ред. Од матичната чекам одговор бидејќи не е во државата но доколку имала некоја членка со слично искуство би ми било од помош.
16 nedela sum, da prasham dali e normalno da custvuvam naduenost ovie 2 3 dena osekjam mnogu naduenost osekjam deka ke mi eksplodira stomakot
Nikoj ne moze da ti rece dali da pies ili ne,osven tvojot doktor, a I ti osven nego ne treba da slusas drugite sto ke ti kazat. Eve licno moe iskustvo jas piev sumamend a bev bremena samo 2 nedeli,no lezev na Gak I tamu mi davaa ne go piev radi corona tuku dobiv strasna ovarijalna hiperstimulacija od invitro bev vo sok soba na kislorod I terapija primav summed, a uste ne mi e jasno zosto mi go davaa, fala mu na boga kaj mene ne napravi problem eve ne fala mu na boga za se stignavme do 33 nedela,potoa koga me pustija od bolnica mojot doktor vika ne trebalo da ti davat sumamed za hiperstimulacija ama jas sigurno nema vo bolnicata da se protivam na doktorite koi mi gi davaa,sto dobivav terapija toa zemav pak ke recam konsultacija ako treba I so 2 3 doktori pa ako ne ti e tolku losa situacijata probaj so vitamins I slicno, I gospod neka e na pomos.
А може да прашам од каде земавте кадичка ваква стоечка,барав на неколку страни неможам да најдам,а баш за ваква имам мерак