Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. Ani93

Ani93 Популарен член

И мене ми се случува некогаш, после јадење или после пешачење. Дали пиеш магнезиум? Магнезиум директ со б комплекс ми помага мене.

Neutesna likes this.
  2. Indi96

Indi96 Истакнат член

Точно така и тоа мои роднини од кого најмалку очекуваш, дури ми беа броени и неделите дали детето било правено пред свадбата ама кога некој тоа не го осетил на своја кожа не може да разбере и секој има право на свое мислење

cherry89 and Marsic like this.
  3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Дали има членки со таласемија или мутации, како и општо анемија и како дознавте, односно каде се проверува?

На секоја крвна слика имам многу чудни референтни вредности, железо добро, а хемоглобин, хематокрит, RDW, MCHC под нормална граница. Забележав дека сум многу побледа, а матичниот ме советува постојано со "само јади повеќе месо". :^)

4. Marsic

Marsic Истакнат член

Хахаха и мене истото ме советуваше за железото и хемоглобинот јади повеќе месо месо месо ја слаба сум на месо така си терав за железо терапии си пиев за хемоглобин ништо колку можев се трудев да јадам месо не доволно. А анемична сум од мала.

betty oh and Калатеа like this.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Леле и кај мене беше на последната к.слика така! Матичната ми даде по едно фероглобин и ми рече да јадам повеќе месо и јајца :(

6. Калатеа

Калатеа Популарен член

Не разбирам, и да јадеш месо, повеќе од 50-100 грама нема да изедеш, плус сите имаме веќе додаток железо и б12 во пренаталните витамини...
    Не ми се верува дека е до тоа, затоа почнав да се сомневам на друго, само гледам повеќето работи се испитуваат на трансфузиологија. (facepalm)

7. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Јас па со едно мајчино пречуство што да ти кажам, кога ми кажа гинекологот дека се близнаци во тотален шок паднав уште не можам да си поверувам. Ни пречуство ни бутур.

An angel, MilaSs12 and mal.ecka like this.
  8. Цобра

Цобра Истакнат член

Улетав на темава за друго ама ај да одговорам бидејќи јас имам таласемија минор, со вредности исто како твоите под минималните.
    Го правев во МАНУ, носев крв со упат од хематологија, пред 5 г беше 1250 ден. - 10% партиципација.
    Потоа мислење на специјалистот беше : нити ти смета нити се лекува, само може поизразена варијанта кај потомството да појави ако ја има и другиот родител. Џабе е пиењето железо и останатото, генетика е во прашање.

Калатеа likes this.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Супер одговор...
    Значи ми треба упат од матичен гинеколог за хематологија, па од хематологија во МАНУ, или не сфатив добро?
    Ми спомна матичната општа дека се одело на Имунологија, ама специјалист давал упат.
    :drunk::drunk::drunk:

10. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Мајки, вие што ги носите ниско бебињата.
    Има шанси да биди горе бебето како поминуваат неделите или тешко?
    9+сум денес неможам воопшто да седам ми смета под папок цело време чувство неубаво. Кога сум станата или лежечка позиција немам проблем.
    Па и денес нз колку пати во вц бев :?:
    Со првото немав таква мака :wasntme:

mal.ecka likes this.
  11. Цобра

Цобра Истакнат член

Мене прво на хематологија ме пратија откога пиев железо три месеци а без резултат, и од таму после крвна слика направена правец во МАНУ, е сега дали матична може директно незнам.

Калатеа likes this.
  12. Marsic

Marsic Истакнат член

Јас за тоа си пијам посебно витамин б12 и б 6 и железо не пијам ни фемибион ни пре мама или такви некои бидејќи е премала дозата вака само тој витамин има доволно.

Калатеа likes this.
  13. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

гледам ти одговориле ама да ти пишам и јас. цел живот сум со ниско железо и имам и мутации што ги открив на трамсфузилогија, а за железото испитував детално носачи на железо во организмот дали се во доволна концетрација пошо се сомневаа дека иако го внесувам не се врзува во организмот, испитувањата ги праев во хемолаб 6.000 ден платив. искочи дека носачите ми се добри и се сомневаа дека имам талесемија ме препратија на МАНУ и колку што ми објасни трансфузилогот се испитувало дали ти е наследно... ја знам дека ми е наследно од мајка ми и не ни отидов .. иначе џабе е се и исхрана и се... додека внесувам суплементи е добро кога ќе ги прекинам си паѓа :?: и цел живот така

mariz and Калатеа like this.
  14. mariz

mariz Форумски идол

А феритинот како ти е? И тој е битен, мислам и побитен од железото (резерви на железо е тоа, бидеќи самото железо на крвна од витамините кои ги пиеш може да е лажно високо). И јас бев таква во бременостите, чат пат знаеше да е океј железото, а чат пат ниско, но другите вредности ми паѓаа. И до ден денес сум така, те добро, те не периоди. Во Ману имаме испитано поради синчето сите комплет (син ми, маж ми и јас), немаме никаков тип Таласемија јас и синчето, а маж ми со најдобра крвна слика, има :?: (се надевам не ни ги помешале крвните слики :sweat: ). Он никогаш во живот па немал анемија, ни слабо железо, но хемоглобин слаб, секогаш топ му е се. Провери си феритин обавезно и на наредна крвна слика не зимај 2,3 дена витамини.

JuLleE and Калатеа like this.
  15. Neutesna

Neutesna Истакнат член

Istiot go pijam I jas ama ne mi pomaga bas samo neka bide vo red I da ne im smeta na bebinjata se ke izdrzime

Ani93 likes this.
  16. pamelche

pamelche Форумски идол

Па јас 'морам' да потенцирам дека од прва фати на прашањата 'поради бременоста ли се земавте?'.
    Кога на нив им е нормално да прашат такво нешто и мене ич не ми е глупо да се 'пофалам' :)

Sailorgirl, cherry89, Indi96 and 2 others like this.
  17. stsmua05

stsmua05 Популарен член

У друга смисла беше оваа пишано погоре , ако веќе ти е поставено тоа можеш да кажеш да.

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

После колку време од терапија проверувате железо на кс?
    Од претходниот месец имав вртоглавици,сега на почеток на јануар се разболев и случајно на кс ниско железо, 4.7
    Не сум бремена,ама ви упаднав во муабетов.
    Матичната ми ги даде Фортикс,ама уште ми се завртува од време на време,па се сомневам дали се ефикасни.
    Во бременост пиев тотхема и ми делуваа.

mariz likes this.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

А јас и сопругот одлучивме дека не сакаме одма деца не се чувствувавме и спремни.
    И после една година од брак рековме да пробаме. И не дека сега се фалам ама од прв пат останав бремена.
    А добив секакви прашања и коментари дека "еј фала богу и ти остана бремена" , "конечно после толку време", "ај редно беше"... не знам како си земаат слобода да навлегуваат во вакви приватни работи. Никогаш не би прашала некого зошто нема дете или ајде што чекаш?

20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

направи 2 недели барем пауза од кога си пиела, иначе покажува повисоко од реално што е

Sofi.ja likes this.