Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Ani93

Ani93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 август 2021
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    1.783
    И мене ми се случува некогаш, после јадење или после пешачење. Дали пиеш магнезиум? Магнезиум директ со б комплекс ми помага мене.

На Neutesna му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    543
    Точно така и тоа мои роднини од кого најмалку очекуваш, дури ми беа броени и неделите дали детето било правено пред свадбата ама кога некој тоа не го осетил на своја кожа не може да разбере и секој има право на свое мислење

На cherry89 и Marsic им се допаѓа ова.
  3. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    8.736
    Дали има членки со таласемија или мутации, како и општо анемија и како дознавте, односно каде се проверува?

На секоја крвна слика имам многу чудни референтни вредности, железо добро, а хемоглобин, хематокрит, RDW, MCHC под нормална граница. Забележав дека сум многу побледа, а матичниот ме советува постојано со "само јади повеќе месо". :^)

4. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Хахаха и мене истото ме советуваше за железото и хемоглобинот јади повеќе месо месо месо ја слаба сум на месо така си терав за железо терапии си пиев за хемоглобин ништо колку можев се трудев да јадам месо не доволно. А анемична сум од мала.

На betty oh и Калатеа им се допаѓа ова.
  5. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.192
    Допаѓања:
    124.695
    Леле и кај мене беше на последната к.слика така! Матичната ми даде по едно фероглобин и ми рече да јадам повеќе месо и јајца :(

6. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    8.736
    Не разбирам, и да јадеш месо, повеќе од 50-100 грама нема да изедеш, плус сите имаме веќе додаток железо и б12 во пренаталните витамини...
    Не ми се верува дека е до тоа, затоа почнав да се сомневам на друго, само гледам повеќето работи се испитуваат на трансфузиологија. (facepalm)

7. AugusTina!

AugusTina! Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јануари 2022
    Пораки:
    329
    Допаѓања:
    1.416
    Јас па со едно мајчино пречуство што да ти кажам, кога ми кажа гинекологот дека се близнаци во тотален шок паднав уште не можам да си поверувам. Ни пречуство ни бутур.

На An angel, MilaSs12 и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Цобра

Цобра Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    632
    Улетав на темава за друго ама ај да одговорам бидејќи јас имам таласемија минор, со вредности исто како твоите под минималните.
    Го правев во МАНУ, носев крв со упат од хематологија, пред 5 г беше 1250 ден. - 10% партиципација.
    Потоа мислење на специјалистот беше : нити ти смета нити се лекува, само може поизразена варијанта кај потомството да појави ако ја има и другиот родител. Џабе е пиењето железо и останатото, генетика е во прашање.

На Калатеа му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.633
    Допаѓања:
    8.736
    Супер одговор...
    Значи ми треба упат од матичен гинеколог за хематологија, па од хематологија во МАНУ, или не сфатив добро?
    Ми спомна матичната општа дека се одело на Имунологија, ама специјалист давал упат.
    :drunk::drunk::drunk:

10. Bebulleee

Bebulleee Форумски идол

Се зачлени на:
    25 март 2014
    Пораки:
    4.860
    Допаѓања:
    22.262
    Мајки, вие што ги носите ниско бебињата.
    Има шанси да биди горе бебето како поминуваат неделите или тешко?
    9+сум денес неможам воопшто да седам ми смета под папок цело време чувство неубаво. Кога сум станата или лежечка позиција немам проблем.
    Па и денес нз колку пати во вц бев :?:
    Со првото немав таква мака :wasntme:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Цобра

Цобра Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2021
    Пораки:
    145
    Допаѓања:
    632
    Мене прво на хематологија ме пратија откога пиев железо три месеци а без резултат, и од таму после крвна слика направена правец во МАНУ, е сега дали матична може директно незнам.

12. Marsic

Marsic Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    639
    Допаѓања:
    1.106
    Јас за тоа си пијам посебно витамин б12 и б 6 и железо не пијам ни фемибион ни пре мама или такви некои бидејќи е премала дозата вака само тој витамин има доволно.

13. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.374
    Допаѓања:
    5.610
    гледам ти одговориле ама да ти пишам и јас. цел живот сум со ниско железо и имам и мутации што ги открив на трамсфузилогија, а за железото испитував детално носачи на железо во организмот дали се во доволна концетрација пошо се сомневаа дека иако го внесувам не се врзува во организмот, испитувањата ги праев во хемолаб 6.000 ден платив. искочи дека носачите ми се добри и се сомневаа дека имам талесемија ме препратија на МАНУ и колку што ми објасни трансфузилогот се испитувало дали ти е наследно... ја знам дека ми е наследно од мајка ми и не ни отидов .. иначе џабе е се и исхрана и се... додека внесувам суплементи е добро кога ќе ги прекинам си паѓа :?: и цел живот така

На mariz и Калатеа им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.730
    Допаѓања:
    77.020
    А феритинот како ти е? И тој е битен, мислам и побитен од железото (резерви на железо е тоа, бидеќи самото железо на крвна од витамините кои ги пиеш може да е лажно високо). И јас бев таква во бременостите, чат пат знаеше да е океј железото, а чат пат ниско, но другите вредности ми паѓаа. И до ден денес сум така, те добро, те не периоди. Во Ману имаме испитано поради синчето сите комплет (син ми, маж ми и јас), немаме никаков тип Таласемија јас и синчето, а маж ми со најдобра крвна слика, има :?: (се надевам не ни ги помешале крвните слики :sweat: ). Он никогаш во живот па немал анемија, ни слабо железо, но хемоглобин слаб, секогаш топ му е се. Провери си феритин обавезно и на наредна крвна слика не зимај 2,3 дена витамини.

На JuLleE и Калатеа им се допаѓа ова.
  15. Neutesna

Neutesna Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2020
    Пораки:
    185
    Допаѓања:
    552
    Istiot go pijam I jas ama ne mi pomaga bas samo neka bide vo red I da ne im smeta na bebinjata se ke izdrzime

На Ani93 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.730
    Допаѓања:
    17.691
    Па јас 'морам' да потенцирам дека од прва фати на прашањата 'поради бременоста ли се земавте?'.
    Кога на нив им е нормално да прашат такво нешто и мене ич не ми е глупо да се 'пофалам' :)

На Sailorgirl, cherry89, Indi96 и 2 други им се допаѓа ова.
  17. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.349
    У друга смисла беше оваа пишано погоре , ако веќе ти е поставено тоа можеш да кажеш да.

18. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.409
    Допаѓања:
    18.647
    После колку време од терапија проверувате железо на кс?
    Од претходниот месец имав вртоглавици,сега на почеток на јануар се разболев и случајно на кс ниско железо, 4.7
    Не сум бремена,ама ви упаднав во муабетов.
    Матичната ми ги даде Фортикс,ама уште ми се завртува од време на време,па се сомневам дали се ефикасни.
    Во бременост пиев тотхема и ми делуваа.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.562
    Допаѓања:
    8.565
    А јас и сопругот одлучивме дека не сакаме одма деца не се чувствувавме и спремни.
    И после една година од брак рековме да пробаме. И не дека сега се фалам ама од прв пат останав бремена.
    А добив секакви прашања и коментари дека "еј фала богу и ти остана бремена" , "конечно после толку време", "ај редно беше"... не знам како си земаат слобода да навлегуваат во вакви приватни работи. Никогаш не би прашала некого зошто нема дете или ајде што чекаш?

На AugusTina!, Sailorgirl, ≈ Moyocoyotzin и 5 други им се допаѓа ова.
  20. Anaroz1

Anaroz1 Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2021
    Пораки:
    2.374
    Допаѓања:
    5.610
    направи 2 недели барем пауза од кога си пиела, иначе покажува повисоко од реално што е

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.