Zdravo devojki, zaradi toa sto pocnav da kacucam mnogu kilaza mnogu rano, pocnav da pijam voda i da pesacam po malku. Imame lenta za trcanje pa e pram na najlesnata oti sega ladno navecer da pesacam a denski sum na rabota.Isto taka povnav da pijam po 3 litri dnevno voda no sakav da ve prasam dali ke mu nastetit nesto na bebeto prva bremenost mi e pa se plasam od sve :/
Водата нема да наштети. За трчањето консултација со гинеколог, сепак треба да е се во ред со бременоста. Можеш да трчаш слободно на најсалбо темпо нема да има никаков проблем, дури и се препорачува.
Има ли некој искуство. Денес на контрола ја прашав дали сум отворена вика минимално 1прст бидејќи ти паднал чепот детето е позади што значи тоа?
Трчањето се препорачува само ако и претходно редовно трчала, неколку пати во неделата, со години. Во други случаи не. Лесен пилатес, без нагли виткања и оптеретувања, пешачење (и тоа умерено доколку претходно не си го применувала), истегнување е сосема доволно да го "разгибаш" телото. Се што е ново е шок за телото, посебно во таа состојба. На лентата мислам може и да подесиш за пешачење.
Бременост не е време да слабееш. Јади здрава храна богата со хранливи материи за бебе а физичка активност како порано или помалку.
Вода и се препорачува да се пие повеќе за да остане телото хидрирано и да не дојде до дехидратација. А во врска со лентата, јас ја ставам на incline и пешачам. Се зависи од тоа колку си била физички подготвена претходно и дали си вежбала. Јас пред да забременам се занимавав со фитнес и вежбав 6 пати неделно. Откако забременив докторката ми рече дека нема да смеам да вежбам во теретана и затоа што и мене ми е прва бременост си ја сфатив здраво за готово и не вежбав првите 3 месеци (освен пренатална јога дома). Најлошите 3 месеци во животот ми беа. Прво, психички ми делуваше многу лошо, а физички да не зборам... Од трети месец си се вратив во теретана и си вежбам 3/4 пати неделно со намален интензитет секако и со помали килажи од претходно. Моментално сум 26та недела и до сега сум немала никакви проблеми, сите контроли си се уредни, нема никакви абнормалности на плод или на матка. Така што, ако претходно си била активна сметам дека нема потреба да скратуваш на активности што си си ги правела и претходно, ти треба само мала модификација. А за тоа дека си качила многу на килажа од старт, можам да ти кажам дека е индивидуално и не треба да се споредуваш со други и колку качиле они на почеток.. Најмногу килограми качив во првите 5 месеци (10 кг ) , после тоа телото си се адаптираше и сега ја имам истата килажа што ја имав и пред 5 недели (со истиот начин на исхрана). А знам жени што првите 5 месеци качуваат 2 кг и останатите ги надополнуваат во 8ми и 9ти месец.. Многу е индивидуално, така што уживај во бременоста и храни го бебчо со сите макроси што му требаат во моментов , тоа е најважно
На лентата намести за пешачење, а вода слободно пиј си. Ако не си трчала претходно, не може сега да трчаш.
Да прашам ако имате инфо. Како се движат цените по приватниве лабаратории за испитување д димери за во Ск? Не можам термин да најдам на Трансфузија, а прележав корона пред две недели, сега да направам д димери 35+ сум, мора поскоро да се направат