Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Jas odamna pocnav da kupuvam za bebevo od dve pricini; edna: sakav se ubavo da razgledam i kupam, pusti merak:$ a druga, zatoa sto se plasev ako mi bide loso ponataka , tuka sum sama ke nema koj drug da odi da mi kupi i sakav da bidam sigurna. Pocnav so kupuvanje uste 27-28nedela, kupivme i krevetce i plus ona za dnevna soba, bidejki sum vo stranstvo ; nemam pomos, pa barem dodeka odam do toalet da imam kaj da go ostavam! Garderoba kupuvav postojano po nesto, no ne odednas se! Krevetce i kolicki kupivme na pocetok na osmi mesec i bidejki ni e prvo dete moravme se da kupime, za kolicka ne stedevme zasto razmisluvame da ja koristime i za drugo pa mozebi i treto dete , ako dade gospod:):P Inaku od iskustvo vi kazuvam porano da si pocnete so kupuvanje, ne ostavajte se za poslednite nedeli, oti veruvajte kako rasne stomakot-se zaboluva i posle ke gledate samo da kupite , nema da mozete da setate i poleka da izbirate....mene osmiot mesec mi bese epten tezok, sega mi e podobro, ama ne se kaam sto rano iznakupiv se, oti sega mi e navistina tesko i nemozam da zamislam da se motam niz prodavnici po 3-4saati! i uste nesto , veruvajte deka garderobata e najmal problem i brzo se kupuva, ostanatite sitnici najmnogu vreme baraat, ete koritce, kremi, toplometri, kebinja, postelnina, dodeka uskladite i boi i ceni treba vreme i razmisluvanje, sega zavisi i koj kakov e na kupuvanje, nekoj mnogu bira, nekoj odi i vednas kupuva, no kako i da e kupuvanjeto za bebeto e navistina pregolemo zadovolstvo:inlove: Ete jas sum odamna spremna,uste od 32nedela se e namontirano, postaveno , isprano, ispeglano, samo uste da se se rodi bebusov:l:Mozebi bi vi bilo dobro da si napravite spisok sto se vi e potrebno i edno po edno kupuvajte:)
    Na site vi posakuvam da uzivate pri kupuvanjeto i da vi bide so lesno do kraj:inlove:

На makedonkamak, Markiza30, Kitten и 3 други им се допаѓа ова.
  2. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Мислам на здравјето не се секирај затоа ти викам догодина ово време, дотогаш ќе се опоравам со здравјето и за секој случај да не се чудиме од каде трудна, нема кхм, кхм без кондом.:P:lol:

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    Ај сподели искуство плус дали се ефикасни овие модерниве топломери за мерење температура преку уво. И препорака ако може за листава моја:$-
    И ако знаеш тие коритцата што се на постоје високо далис е стабилни. На око делуваат стабилни...ама вода кога ќе наполниш, плус дете:sweat:.

4. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    @danichap , za koritcata i postoljata ne grizi, se, sekako deka se stabilni, sega site takvi samo i koristat i smetam deka se mnogu poprakticni otkolku da se banja bebeto na bilo koj drug nacin. A mislam deka pisuva na niv kolku voda treba da se stava, jas takvo zedov so postolje, i moi drugarki takvi koristat i ok se.

На galapce и danichap им се допаѓа ова.
  5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    За корито купи си обично, не ти треба постоље, коритото го ставав на спална и така ги бањав децата првиот месец, 40 дена после го ставам коритото во када и таму си ги бањам, мене ми делуваат не стабилни тие со постоље.

За топломер го користам овој, со капак кога е мерам на челото, се вади капакот има дел за мерење во уво.
    Јас сум задоволна, мери за 1 секунда, дава точна температура и на чело и во уво, лесно е за користење со децава, одобрено е од педијатри, се користи и во болниците.

На galapce, joy1 и danichap им се допаѓа ова.
  6. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Deneska me razbudi jaka bolka dole vo stomakot, nemozev da se zavrtam duri na druga strana... Cel stomak dole mi bese zgrcen, mozno e ova da se tie lazni kontrakcii? :/ Bebus eve go si mrda, si setka niz stomak... Se isplasiv malku, no cim e aktiven se smiriv malku :)

7. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @galapce ,забележав дека лежиш,ама незнаев од кога,до кога...ама како и да е,сега нема да те прашувам,најважно е да си добра ти и бебушко. Значи,ти потполно ме сфаќаш,само тој кој минал низ нешто слично знае за стравот од предвремено купување итн.
    Ова воопшто не ми е жалење,и кај мене до сега е се во ред,фала му на Бога,освен што сега дека почнав да шетам низ соби и осеќам некоја тежина вагинално,си викам да не ми излезе бебето,мислам така го осеќам долу,а може не е ни од него :) Ќе издржиме до крај,па после ќе трчаме @mariz и мене ми се има случено така да ме стегне долу кај стомак па додека се вртам ме боли, и тврдичко е го осеќам таму наместено бебето ;) ама за среќа помина за неколку минутки....верувам дека уринокултура имаш направено и ок е.

На mariz и galapce им се допаѓа ова.
  8. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    @mariz ne se plasi , normalno e toa, verojatno bebeto pritiska i tezi na nekoj organ vo toj mig i zatoa taka zaboluva so ostra bolka,i mene mi se slucuva toa sekoja nok, i vednas se vrtam a dr strana, zazemam dr polozba.Nisto strasno mila, pozdrav

На makedonkamak и mariz им се допаѓа ова.
  9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Dobro e vekje ne me boli, taka odednas me razbudi bolkava i vikam sto e ova sega da ne se poragjam :D me bockase edno 2 saati ama se pomalku i pomalku i ja snema :) Nisto strasno znaci, fala :)

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    Pa nemam odamna napraveno.. a denovive pocna da me ceska pak dole, aman so kandidava... Jas mislam pak e taa zatoa sto isto taka zolt iscedok imam i isto me ceskaat usnite samo... Kje si ja imam do kraj izgleda. Bolkata pomina inace... Si igral bebco so nekoj organ :D

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Денес бевме на контрола,и малку се загрижив. На 36та недела бебето има 2680 грама,меѓутоа докторката ми рече дека не одговара за таа недела,оти според нејзе би требало да биде за 36 недела и 2 дена,а бебето одговара за 35 недела и 3 дена.. Згора на тоа,нешто ми спомна и за чашките,изгледа едната е поголема ,уфф не успеав да го разбрам тој дел,се ми се испомеша.. Па затоа ме прати на д-димери во трансфузиологија,тука во Чаир,оти таму решив да се породам,па кога ми го даде болничкиот упат,ми даде и упат за трансфузиологија.. Што велите ,мамички,има ли место за грижа,или да не кревам паника.. Некако,досега се беше во ред,јас и не очекував да биде некое големо бебенце,оти и самата сум слаба,и едвај 6 кила качив досега,ама што знам,нејзината реакција малку ме загрижи.

12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @mariz , јас конечно сум без кандида,првпат резултатите од уринокултура да ми се негативни,де имав бактерија ,де кандида,сега дури се зачудив дека нема ништо.Ставав вагиналети гинодактарин и засега е ок,ќе видуме понатаму. :)

На mariz и makedonkamak им се допаѓа ова.
  13. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.838
    Асја, навистина не ти ја разбирам таа докторка. Прв пат слушам дека било проблем во неколку дена. Дури две недели гору-долу се толерира. Па тоа се само мерки, кои кај секој доктор да отидеш ќе ти покажат некој ден разлика. Ич тоа да не те загрижува! Што доктори се станали само од кожа да те извадат и да те насекират.
    А за тоа чашките, не знам што е тоа.
    Инаку, тежината на бебе е супер.
    Кај мене во 36 недела доктор ми кажа дека е 2300, тогаш јас се загрижив ама тој ми кажа дека нема потреба од грижи и дека тогаш најмногу добиваат на килажа.
    Друг па доктор ми кажа дека ќе е многу големо, над 3600.
    На крајот се роди 2950, што е пак ок.

14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Nakolku dena razlika apsolutno ne znacat nisto. Ne moze site bebinja da bidat identicni, mnogu uloga igra I genetikata, kako se hrani bebusot (zatoa te pratila na ispituvanje ns transfuziologija), I na kraj na kraistata I kako merela vo momentot. Nekoi bebinja se ragjaat so 2800g, drugi so 4500g, ne moze site tie dve-tri nedeli pred toa da bile so ista tezina. Za caskite jas bi barala I vtoro mislenje, ne znam sto znaci dijagnozata.

15. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    Bas super, se raduvam za tebe. Si gi iscistila site maki, posebno kandidata. Jas od vecerva pocnuvam hehee vo borba so nea. Se nadevam ke se spasam i jas od toa cudoviste, mir ne mi dava. Od vecerva pocnuvam so vaginaeti polygynax i se nadevam deka se ke bide vo red. na upatstvoto na vaginaletive pisuva da ne se upotrebuvaat vo bremenost i doenje. Malku na misla me stavi. Inaku povtorno na mikrobioloskite brisevi mi se pokaza samo kandidata. Maticnata povtorno ne reagirase i mi rece deka e normalno da ja imam i deka nema terapija sega za sega. No, jas ja ubediv nekako da mi gi dade vaginaletive zosto veke ne se izdrzuvase so sekretot, kako grutcest pocna da stanuva. aj da se nadevam ke se sredam so vaginaletive, konecno.

16. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.200
    Асја за какви чашки се работи? Ова прв пат го слушам.
    Д-димери се испитуваат ако имаш калцификати на постелката, колку повеќе има толку е помала снабденоста со крв а воедно и исхраната на бебето. Но да не се плашиш, понекогаш едно се гледа на ехо, но друго кажува резултатот. Штом си 36та немаш причина за грижа, веќе си влезена во 9ти.

17. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    469
    Допаѓања:
    1.112
    Да ви кажам право,толку ми ги испомеш работите денеска,што ни јас не успеав да ја разберам. Епа,кај мене е баш спротивното. Оти,таа ми кажа: не очекувам некое големо бебе,но бидејќи немаш калцификати во постелката,верувам дека ќе истераш до краен термин,па според тоа ,бебето може да добие уште најмногу 600 грама,значи отприлика 3 кг,3200 ,така некако.. Што знам,секогаш со нетпрение ја чекав контролата,и тие денови секогаш бев некако,најисполнета.. Меѓутоа,денес нешто се разочарав од нејзината реакција. Сепак,ви благодарам многу за одговорите,секако ми олеснивте дечки

18. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Sakav da ve prasam,dali vi se ima sluceno pri kivnuvanje,ili nakasluvanje da vi potece urina,nekolku pati mi se ima deseno,neznam dali e normalno,ili da ne e nekoja infekcija ili nesto poseriozno nedaj boze,no na poslednite testovi se bese vo red

19. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.508
    Допаѓања:
    288.490
    Нормално е. И јас го имав истото прашање пред месец или повеќе, повеќе девојки ми потврдија дека им се случувало истото.
    Урина, безбојна течност, при кивање, секнење...
    Без страв. Кај сите скоро е така.

На MarchelineAmaru и bella.s им се допаѓа ова.
  20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.593
    Допаѓања:
    76.825
    I jas tie gi koristev dva pati do sega vo bremenosta i mi se vrakja bakterijata izgleda. Mnogu se gadni inace, jas edvaj cekav da pominat 6 dena :D Znaci posle koristenje na tie vaginaleti 10 dena sum raat bez nisto, duri ni iscedok nikakov nemav, a posle pak isto...

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.