Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    1.799
    Само на тебе не ти е пуштено или на сите? Јас мислам дека ако си осигурана и ако не пушти плати ќе плаќа пенали. Да не ти го тргнал осигурувањето?

2. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    Na site nie sme 3 ca

3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    А да одите во фонд ти или маж ти и да прашате све ова таму најубаво ќе ви објаснат? Или да се јавиш по телефон..

На Ivonan@ му/ѝ се допаѓа ова.
  4. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    Veke neznam glavata kade mi e kolki nervozi pred poragajot izedov offfff

5. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Која недела си? Ајде може има време да се реши.

1. Провери на оваа страна со матичен број и со бројот од картичката здравствена или книшка што ти пишува во фзо https://moeosiguruvanje.fzo.org.mk/
    2. Од кога ќе си сигурна дека пишува ВРАБОТЕНА без здравствено осигурување, јави се кај матичниот гинеколог убаво да ти објасни кои информации ги има таа за цена на породување во тој случај.
    3. Јави се во фонд да се информираш што доколку сега во неделата во која си ДАДЕШ САМА ОТКАЗ и другото прашање е што доколку немаш плата добиено пд декември, дали ти следува породилно.
    4. Јави се во други болници, различни од таа каде што ти бараат 30.000мкд. навистина може да е мито, не би ме чудело.

Значи седи дома и јави се на сите места, не одиш нигде по институции или болници или да се изморуваш, без паника и со потребните информации ќе направиш пресметка, освен ако не решиш вечер да се породиш, па и така да е со лесно нека е :)

6. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    Termin mi e na 22 feb no sega non stop po ctg 1300 den e bez zdravstvo deneska bev ne plativ mi dadoja fora do petok ako ne stedam i za denes i za petok 2600

Mi pisuva na moeosigurivanje lice so plata a vaznost na osiguruvanje do 31.01.2022

7. Ivonan@

Ivonan@ Истакнат член

Се зачлени на:
    1 март 2021
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    226
    Сега едно глупо прашање, може не можеш ни ти да ми кажеш ама и тоа е опција, а да му кажеш на газдата сама да си префлиш плата преку сметководителот што ја води фирмата само за тебе плата да се пушти? Така ќе имаш осигурување до крај на 2ри месец и веќе ќе си се породиш и ќе почне да ти тече и породилно? Може така? Така ќе имаш помал трошок, а ако го направиш тоа утре-задутре нема ни ова за цтг да платиш

На дамјана му/ѝ се допаѓа ова.
  8. butterflu

butterflu Истакнат член

Се зачлени на:
    19 ноември 2017
    Пораки:
    760
    Допаѓања:
    568
    Prasav nemoze mora na site rabotnici da se pusti ne se deli ide deklaracija za site plati i nemoze prasav da platam samo zdravstvo pa plata nemora i toa nemoze pridonesi i plata mora zaedno..

9. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Те молам јави се утре во фонд.
    02 328 9083 ова е бројот.
    Кажи им ја ситуацијата, само матичен број ќе кажеш и ќе ти кажат дали ти следува или не.
    Ама дури и да ти следува бесплатен пораѓај, после пораѓајот ќе треба да плаќаш приватно за сите работи.
    Средување здравствено е едноставна постапка, одиш во фонд и поднесуваш барање, или како невработена или на маж ти.
    Ама јави се утре на бројот да ти ги објаснат сите опции.

10. Doktor F

Doktor F Популарен член

Се зачлени на:
    9 мај 2017
    Пораки:
    2.527
    Допаѓања:
    8.134
    Девојки, ве молам за помош.
    Верувам има и поискусни и поупатени.
    Ме интересира колку редовни прегледи има во бременост, какви и колку скрининзи, задолжителни за сите (за приватни и по желба знам), на колку време се оди на контрола...?
    Гинекологот баш и не ми е заинтересиран а може и мисли рано е :D
    Ви благодарам

11. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.466
    Допаѓања:
    32.570
    Во државна сум 100% сигурна дека имаш 15 дена рок за да си го средиш осигурувањето па после да платиш. Дали е бесплатно породување или не, тоа не знам. Имав случка во 2020та, не бев осигурана, во рок од тие 15 дена маж ми среди додека лежев во болница и платив нешто основно - 1300 денари. Побарај си ја таа опција, ти даваат формулар да потполниш дека ќе го средиш осигурувањето и дека ќе платиш. Се оди после со лк и си плаќаш.

12. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    543
    Vo prvite nedeli od bremenosta maticnata me vikase na kontrola na sekoi dve nedeli, ednas mesecno krvna slika i urina, pa brisevi potoa prv skrining vo 12ta nedela, jas sum Rh negativna i vo 17ta nedela pravev kumbsov test, pa vo 22 vtoriot skrining i ednas mesecno kontrola kaj maticen.. Segа sum 23+4:)

На Doktor F му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.466
    Допаѓања:
    32.570
    Има 3 скрининзи. Првиот е до 13та ( или 14та недела, не сум сигурна ) , за утврдување на хромозомски аномалии ( Даунов синдром ). Вториот е до 22ра (јас го правев во 20та) за анатомијата на фетусот, органите поединечно, бројат прстиња, гледаат лиценце и слично. Третиот е доплерот ( до 34та мислам ) за протокот на крв преку папочната врвца. Дополнително имаш микробиолошки брисеви. Ако е се во ред, немаш печење и чешање - се зимаат со скрининзите ( барем така беше кај мене ). И последниот брис ти е до 35та недела за стрептокока.
    Испитување на крв и урина еднаш месечно. Треба да си направиш испитување на крвна група и рх фактор, колку порано толку подобро затоа шо тешко се наоѓаат термини на трансфузиологија. Се испитува и скриен шеќер ( некои матични те праќаат да испиташ по индикација само ). Редовни контроли еднаш месечно. Друго не можам да се сетам, ако имам испуштено нешто нека дополни некоја членка. Со лесно :)

На Doktor F, Nimfodora и jelo им се допаѓа ова.
  14. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    Јас во претходните бремености патев од низок притисок и несоници, а сега можам секаде и во секое време да заспијам :D Ама почеток е, ќе видам понатаму како ќе терам.

Фала ви на сите друшки за топлото добредојде, нека ни е со лесно на сите :f:
    @mareane праќам прегратки :hug: најубави мекици ќе направиш за беблаците :l:

На mareane, mal.ecka, Matea94 и 4 други им се допаѓа ова.
  15. Indi96

Indi96 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    371
    Допаѓања:
    543
    Девојки многу сум загрижена :( 23 г. н сум премногу ги осеќав ударите преку цел ден беше активен бебуш, а вчера нешто многу слаби удари имаше неколку и толку еве денес се уште го нема а лежам во кревет ;(;(;(

16. forumce

forumce Форумски идол

Се зачлени на:
    22 февруари 2017
    Пораки:
    8.770
    Допаѓања:
    40.263
    Напиј се кока кола, нешто благо изеди,раздвижи се. Можеби спие, па не може постојано да се активни и тие

На Jana06, Ljubova, emche05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.752
    Помина мојот прв преглед. Слушнав срце, добив слика. Се е добро да пијам фолна и ме препиша canesten krem да ставам 3 дена не ја разбрав баш за што служи. Е сега пошо не живеам во мк а не дозволија мм да влезе со мене заради короната јас слабо ја разбрав. Даунов синдром треба да испитам од 12-14 недела приватно фонд не го покрива. Еден куп книги добив и во понеделник треба да одам за шеќер. Туку кога дојдов дома видов дека сестрата ме пишала во книшката 50кг а јас 55сум 8) ааа чуството кога ми пушти срце да слушнам :inlove::inlove::inlove: нешто најубаво што сум слушнала.

На H.VAGA, Bebulleee, Jana06 и 17 други им се допаѓа ова.
  18. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.908
    Допаѓања:
    18.791
    Канестен е за габични инфекции. Имаш чешање од кандида?

19. perlaa1

perlaa1 Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2018
    Пораки:
    871
    Допаѓања:
    2.752
    Не, немам никакво чешење ми кажа да го користам 3 дена пред спиење и после тие 3 дена можам да имам и сексуални односи.

20. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.908
    Допаѓања:
    18.791
    Чудно. Јас сум користела канестен при кандида.
    И за други габични инфекции го даваат, освен за интима и за други делови од тело, најчесто нозе, таму често се случуваат вакви инфекции.
    Без потреба јас не би ставала.

На Ljubova му/ѝ се допаѓа ова.