Не ми закажа само ми кажа дека пожелно е да се направи тест за даунов од 12 до 14 недела и јас да одлучам дали ќе одам или не.
Тоа ти е првиот скрининг и приска. Ако планираш да идеш барај си со време термини оти за брзо снемува на државно, а на приватно е скапо.
На кој начин се прави мерењето гледаат на ехо или како ? и дали те мереа кога ти се приближуваше крајниот термин или баш на денот на пороѓајот ?
Направи си го Нифтито кај вас мислам дека е околу 300 € една членка пишуваше за у Германија (ако не грешам). Не знам каде си ти ама сигурно не е поскапо од тука а платите се доста различни хх
И јас исто Матичната ради историјата ме гледаше ме гледаше секоја недела Сега ми рече на 4 ама познавајќи те на 3 Ама одам паралелно и ремедика и темпирам
Ден пред пораѓај и на денот на пораѓајот ме мереа. Има едно наликува на железен шестар/линијар, со него мерат.
Се сложувам, и јас мислам претерано е на две недели, доволно е еднаш месечно, порано вкупно во цела бременост им правеле по 3-4 прегледи па ете сите сме испаднале живи здрави, но и толку малку прегледи па според мене е претерано тоа е во друга крајност, најдобро еднаш месечно, по потреба повеќе, и последните недели често.
Оди раѓај на нива ако е така. Порано било и поминало, деца на година оставале пампи а денешниве барем на 2. Чудни некои времиња.
Почести прегледи прават ако увидат дека има некаков проблем, па мораат да следат и да даваат терапија. Инаку, ако е нормална бременост на четири недели закажуваат, нема потреба од почесто одење. Затоа, пробај да се смириш и да гледаш позитивно на тоа дека штом ти закажала така, дека се е ок со бебушот
Треба да бидеме реални дека нема потреба од пола од прегледиве што ги правиме во бременост (освен ако не е ризична бременост,ако има индикации инслично).Скоро никаде нема толку прегледи по другите држави. 3 пати ехо и на пораѓај. Јас по себе знам дека претеруваме ,во еден месец бев на 5 ехо прегледи ради анксиозност и читање по интернет. Матичниот ми рече веќе не бидејќи и ехото си има несакани последици и следниот преглед ми го закажа за после 6 недели .
Јас пак обратно, за првото најверојатно дека не знаев што ме чека, воопшто немав страв, ама сегаа...... Ми фуфка и тоа ептен. Како време се наближува, така јас се повеќе страв имам
Исто, за првото немав воопшто страв. Ама сега кога ќе ми текни како поминав со тоа царскиот ме фаќа страв
Јас бев природно, не се мачев многу, прилично лесен пораѓај имав, ама самиот чин и се што ќе треба да се случи, ме плаши
Паника или не тоа мора да излези Ајде малце позитивни да бидиме доста сите страв ми е страв ми е Еве и јас ги повлекувам зборовите
Кои прегледи според тебе се непотребни? Ако мислиш дека не треба не оди. Кај бремености без потреба која жена оди секој ден? Како што читам сите одат на 3-4 недели. Оптимално еднаш месечно. Ако некоја оди како тебе поради анксиозност и тоа ја смирува, да не оди ли затоа што порано не оделе?
Еднаш месечно е повеќе од доволно,доколку се работи за анатомски здраво бебе. И здрава мајка се разбира. Сите доктори што сум ги прашала викаат дека повеќе од 8 ехо прегледи во здрава нормална бременост се тотално беспотребни.