@irena.1 и јас имам информација дека жени со поголем диоптер имаат шанса да го зголемат диоптерот поради напонот за вагинален пораѓај. Не е исто,но сепак да споделам дека имам пријателка со операција на очи ,за намалување на диоптер,и неа и е забранет природен пораѓај.Сепак консултирај се со докторот.
Jas imam golem diopter (7-7.5) I toa e edna od pricinite, pokraj vozrasta I invitroto, sto resivme so doktorkata da odime na carski. Tetka mi pred 30tina godini taka imala tezok porogjaj I diopterot I se zgolemi, pa I ne sakam da reskiram
Оф леле, сега и тоа. А дали знаеш од колку се рачуна за голем диоптер. И дали тоа е индикација за царски? Мислам јас немам желба ни приоритет за царски или спонтано, но цел живот си патам од диптерот, па сега незнам.
Nema nekoja bas striktna granica - mojata doktorka spomna okolu 5, ginekolog od Remedika rece deka od 7 nagore ne se dvoumat vekje... oftalmolozite se podeleni, nekoi tvrdat deka ne e bitna brojkata, tuku ako ima degenerativni promeni na okoto moze I na pomal diopter da se javat. Jas isto ne bev striktno resena prirodno ili carski, pa prevagna mislenjeto na doktorkata.
Tocno e irena,imam prijatelka so toj problem,i se zgolemi diopterot,sepak najdobro ke ti objasni doktorot kako idat tie raboti
Jas vcera bev na ocen lekar i pregledot mi traese celi dva casa. doktorkata mi utvrdi malku zgolemen diopter i mi objasni deka vo bremenost diopterot najcesto se zgolemuval poradi hormonite. Za poroduvanje nisto ne mi napomena. Site sto imaat problemi so vidot neka odat na pregled. da ne ima nekoja promena. Jas voopsto ne znaeev deka vo bremenost mozelo i takvi promeni da nastanat. Jas na lekar otidov za leki, no ete diopterot mi izleze pokacen.
jas ja imam inglesina clasic za ubavi mn se ubavi i bebeto moze da spie vo nea prvite meseci oti se komotni za spienje ama mn se teski i ic ne se prakticni za setanje.. nie ja kupivme oti jas bev zaljubena vo inglesina ama ne e prakticna,trkalata ne se rotiraat i opsto e teska i tesko se sklopuva,moj sovet nekoja prakticna i lesna za upravuvanje i setanje.
Sakam da ve prasam... Dali bebceto vi e aktivno sekoj den? Jas eden den kje go osekjam mnogu, drug den mnoguuu malce.. i da ve prasam vo koja nedela vi se zavrti nadole so glavceto, moeto vcera bese vo koso ama nagore... No doktorkata rece deka do 36ta kje treba da bide zavrteno nadole
Како сте, женчиња? Јас денес решив дека ќе бидам многу позитивно расположена, и дека нема да ми деува стресот воопшто. Инаку, приметив дека со втора бременост стомакот многу повеќе се дуе, и според матичната побргу ќе почне да се покажува мешлак. Како ми фалеше, одвај чекам да ми порасне! Не ме собираат веќе обичните панталони, толку сум подуена. Времето си лета ко лудо, денес влегувам во 9-та недела. Флеш! Многу се радувам, и само тука можам вака убаво да си ги искажам чувствата кога ќе ми дојдат а да не ме гледа некој попреку. Дури шубе ме фати од оваа мојава среќа денешна, нека е на арно само!
Sto ubavo jas pa mnogu malo stomace imam za 7mi mesec t.e. vekje sum vlezena vo 8mi... a na pocetokot koga mi ripna, sverkavata me prasuvase abe ti dve da ne nosis ili da ne si povekje vreme bremena i togas ripna i potoa poleka mi rastese Si vikam sega daj neka ripne mesevo povekje a golemko bebe imam 1900g e inace neka ti bide sekoj den vaka srekjen, bez grizi pozz
Мене ми е активно секој ден. Моето е завртено со главата надоле уште сега, така ми кажа матичната. Но, јас разлино го осеќам, на сите страни може да го осетам. Како што и е нејзе убаво веројатно така се движи хеххехехе. Активно и немирно бебе ќе да е моево. Утре ќе одам на преглед повторно, најмногу да прашам за инекцијата кога треба да ја примам па ке ви кажам што како.
Eve me i mene mesinja, se vrativme od kontrola, brisot od streptokoka negativen, nema nikakvo prisustvo na bakterija, se e vo najdobar red, ama doktorot ni rece deka bebuska uste ke sedi vo meseto na mama, izgleda ne i se brza kako na mama Mi zakaza za posle nedela dena, toa e den pred terminot moj, taka da ke se macam za spienje uste nekoe vreme Imajte ubav den i baknezi za site bebusi od kerka mi
Фала за советите. Изгледот на истите беше она што мене на прв поглед ме привлече, но решив на функционалноста и практичниот дел да им дадам приоритет бидејќи сепак не е парче мебел кое ќе стои и ќе го гледам. Денес после терминот на лекар влегов повторно во салонот за бебешки работи и одлуката дефинитивно падна на BUGABOO DONKEY. Сакавме и да ја нарачаме, ни ни рекоа декане е потребно да се чека испорачка, па ќе почекаме додека се преселиме во март. Да не ја мкнеме и нејзе натау наваму. Во комбинација со верувам дека ќе биде одличен избор. После одиме и мебел да нарачуваме...се надевам она што го најдов он лајн ќе го има и во салоните за мебел оти не се намирувам очигледно додека се што ми се мота низ глава не нарачам.
@mariz и кај мене има разлика на подвижност на бебето во денови.Вчера мн.беше пасивна па и јас тажна,а еве денес се врати активноста и јас сум подобра инаку завчера на контрола ми кажа др.дека бебето се наместуло со главче за вагинален пораѓај а на претходната контрола беше со главче горе.
Има време најверојатно ке се сврти. Друго ме загрижува, јас сакам природен пораѓај но еве вчера побарав и второ мислење од приватниов гинеколог за тоа дека грлото на матката ми е многу мало и ми потврди дека е мало. Мојата матична уште во 12та недела ми го кажа тоа... и затоа ме интересираше па ја прашав и оваа другава и исто ми кажа дека е многу мало, кратко или незнам таму што и тоа ке значи тежок пораѓај. На маж ми роднина е правена царски и со двете ради таков проблем, тоа се мерело кога ке дојде време за пораѓање... Знаете вие нешто за ова?
Mene bebeto so glavce nadolu mi bese svrteno uste vo 29nedela i taka e i do den denes, sepak ima vreme , ne grizete se, kaj nekoi vo posleden moment moze da se svrti! inaku za podviznosta, razlicna e sekoj den, i koga majkite se vo dvizenje bebinjata miruvaat , a koga ke sednete togas oni pocnuvaat da mrdat! jas pisuvav ednas sto mi rece doktorot, deka ako se somnevate deka bebeto ne e aktivno legnete na leva strana malku i potoa svrtete se na grb i pogalete go meseto ke se aktivira! Sigurno e se vo red, no ja razbiram i grizata nasa