Зависи колку ти е висок и која недела си. Јас имав притисок и сум на терапија, метилдопа. Ми рекоја повеќе да се одмарам. Притисокот влијае и на растот на детето. Ако имаш висок притисок нема доволно доток ма крв.
Јас сум 25,пред некое време се сврте со главата надоле го осеќав горе ај си реков супер нека не се врти повеќе .Последниве два дена пак во цервикс ме мава
И мене ми се испукани и ми се прават како ронки, како со ѓубриња(незнам како да објаснам) кога ќе ги исчистам, боли, пече
Да, да .. не знам што да ги мачкам ако има некоја искуство нека каже.Сега боли а тек ко ќе влече бебето здравје боже...
Јас сум со вовлечени брадавици, само ако ми студи тогаш имам малку Кај мене бебе се роди со помала кг и не сакаше да цица јас мислам дека е до тоа а не до брадавиците.. па се измолзував и така му давав од шише.. А и незнам како е можно на бебе да му се гади од пупката Цимерката шо се породивме заедно ама баш беше рамна и бебе цицаше без проблем
И јас сум на патолошка,плата исто ми е 21500, ама од фондот ме плаќат по 19500 цело време зимам по толку, сега ми отворија породилно и од фирмата ми кажаа дека ќе земам породилно пресметка од плата колку сум земала последната година незз колку ќе биде прв пат на породилно и незнам како сметаат
Исто и јас цела бременост одев на приватно,не дека имам вишок пари ама јас не сум од Скопје,и во помалите градови повеќе од јасна е ситуацијата со матичните поготово кога немаш друг избор,сите прегледи скрининг,брисеви, приска се на приватно ама не жалам нека е се со бебе како што треба само, инаку одев на приватно зошто сум високо ризична бременост со инвитро и еден тон други компликации па поради тоа морав на преглед секој 2 недели да одам, ехо плакав 1500 денари,но докторот секогаш ми кажуваше осетиш ли паника веднаш ми се јави или дојди и се случувало да одам порано од закажаното ама се толку фер што не ми се наплаќале,ако нешто осетам чудно одам го виде само бебето се е во ред и толку сепак тоа зависи и од докторите некои гледаат само профит други уште имат човечност во нив.
За вовлечени брадавици има во аптеките ваква мала пумпа, на Lansinoh е, едниот дел е гумен, се прави вакуум и се извлекува брадавицата. Јас немам вовлечени ама на почеток не фаќаше малиот па ми ја препорачаа во Плодност, и таму со таква ми ги издолжуваа брадавиците за да му е полесно да фати. Не е скапа околу 300-400 денари беше тогаш. И ланолинот од истата фирма е многу добар, уште пред пораѓај спремајте ги брадавиците, да не се прават после рани и рагади.
Сличен принцип на болница ми дадоа шприц, и со него ми ги извлекуваа ама се беше мн брзо дури бебе да фати и пак се нервираше неможеше да цица..
Јас со ланолин ги мачкам често, ама масажи немав правено, и синоќе пробав и потече колострум најверојатно Од памет се извадив
Исто. Само што навечер сам заспива ама знае да се разбуди и го нишкам да презаспие. И јас се трудам што помалку да го држам ама кога ќе запне не се откажува. Заборавив докторката да ја прашам, ај на следен преглед баш да видам што мисли.
Ke te molam da mi kazis dali ista vakva presmetka imase vo resenie? Uste nemam isplat i jas ne znam sto da ocekuvam, nekolku mesta se rasprasav site razlicno mi kazaja za resenieto
Тече тече масирај ги само брадавиците, сигурно ќе излезе малку колострум ама ќе си има за бебето доволно