@mariz а колку ти е грлото знаеш?Мое мислење е да не се секираш па и да треба царски не е важно,важно е бебчето да е живо и здраво а и мама да е добра
Незнам сеуште, наредна недела сум кај мојава матична... минатиот пат кога ја прашав ми рече рано ти е за пораѓање кога ке прејдеш 30та недела ке почнеме за правиме муабет за тоа... ваљда за да не ме секира Во 12та недела баш и ги памтам зборовиве: Колку си голема, а колку мало грло на матка имаш... и ја прашав што значи тоа? лесно ли ке можам да се породам? и само ми направи не со главата Ке видиме и колку кила ке качи бебуш, сега е малку понапреден, долг е доста
Дефинитвно се различно активни по деновите. Мојата докторка кога еднаш прокоментирав, ми рече: "Жив човек, што сакаш И ти не си исто актовна секој ден". Успаев во еве скоро девет месеци само еднаш баш да успаничам што го нема и завршив на цтг, инаку ако сакате да го разбудите бебушот, препоракате е да се јаде нешто благо, или да се испие чаша кока кола, или една чаша ладна вода, а после лежење. @mariz , како што рече @espana, и да треба царски, ништо страшно. Барем бебето ќе биде неизмалтретирано (посебно ако е големко), твоето оправување ќе трае нешто подолго, но ете, многу прошле низ тоа и ништо не им фали сега.
Па богами големко е Последна менструација ми беше на 28.06 и според неа треба да сум 30н+4 дена, а еве вчера според големина на бебуш испадна 31+5, а тежок беше 1900 Здравје за двајцата само, па каков пораѓај не ми е битно
Грлото на матката се мисли на цервиксот??? Мене ми мереше минатиот пат, рече 3.7 и дека е ок. Ништо друго не искоментира. Колку што знам во текот на бременоста може и да варира.
@mariz ,ќе видиш на контрола,како ќе ти кажат ,така, опуштенко,баш така не е важно каков пораѓај....јас сум за царски па повеќе
Abe grlo na matka ne e edno a cerviks drugo? Mene mi pravea sirklaz na cervikalniot kanal.Kanalot pomegu vaginata i matkata. Mene mi bese 5cm.Padna na 4.4cm..Do 2.5cm e dobro.Pod toa ne smee da padne. Jas posto imav polip na grloto na matkata,koj pocna da se siriniz cervikalniot kanal,i se rasiri do 3.7cm,za da ne navleze vo matkata mi go sosia(sirklaz). Na nikoj ne posakuvam,na nikoj..cetiri ginekolozi me gledaa samo pod spekulum.. Zatoa e apsolutnovo miruvanje. Od poparena i na site sto ste so normalna bremenost ve sovetuvam da miruvate. Miruvajte i ne krevajte tesko otike se karame.
И јас бидејќи кратко пред забременувањето правев хистероскопија и отстранував полип/циста на грлото од матката се замислив сега малку. Да не потсекле нешто плус па да е кратко. Ама штом и еспана и ти викате дека е ок, поопуштенаа сум
@galapce грло на матка по медицински е цервикс. инаку @danichap мене др.ми кажа над 35 мм.е одлична должина на цервиксот.Со тек на бременост при крај,омекнува, се скратува и нормално спремни за пораѓај
Мајка ми благодарение на серклажот ме износила мене до 9 месец Се отворила уште во 12 недела и цела бременост ја поминала во болница.Но ете ме после 27 год здрава и права.И ти биди храбра со секој ден си се поблизу до средба со бебето
@mariz samo smireno i ne misli dali ke e carski ili priroden,mene celo vreme se ok ok dobro e namesteno bebeto,koga vo porodilna sala mi vikaat bebeto ne e dobro namesteno ke treba carski znaci bukvalno 30 min pred da se porodam.. ama dojde glavniot doktor i rece oti sum bila mlada i mi bilo prvo dete ke se obidele da go svrtat glavceto na bebeto i stvarno uspeaja i prirodno se porodiv. TAKA da ne se opteretuvaj mnogu mnogu,daj boze se da si e ok i so lesno da si pomines.
Јас и го кажував ова на гинекологот уште од почетокот, таа ми рече дека првпат слуша за таква индикација за царски. Меѓутоа минатата недела бев на очен лекар кој ми рече дека над -6 диоптер е задолжителен царски поради тоа што при напоните можело да дојде до одлепување на ретината. Инаку јас имам -9,5 и ми даде извештај од прегледот во кој се препорачува инд. царски. др. недела сум на контрола кај гин. па ќе и го покажам извештајот, да видиме што ќе рече, сега сум 36 та нед. веќе ќе треба да договарам
Еве сум и јас ист случај. Кога ти е терминот? Мене на 10ти. Друг преглед имам на 12ти ама се надевам дека ќе излезе дотогаш. Инаку крајно што ќе ме толерираат е 17ти Фев. ако не бидне до тогаш одиме на индикации.... Сакам побрзо...
Ahhh @Markiza30 te razbiram potpolno, ama nie sme hrabri ke izdrzime uste malku mene pa denovive za zivo cudo podobro mi e, ama ke vidime do kraj kako ke bide! terminot mi e na 15ti, ima uste celi deset dena,a mi zakaza na 13ti da odam pak i togas verojatno ctg ke mi pravat! I jas mislev za tebe deka ke bide denovive ama ete i tebe sto ti kazale.Pozdrav i drzi se