Ајдее,едвај чекам некоја од вас да го скрши мразот,да видиме кое ќе биде првото февруарско дете.. Јас според термин,сум последна,но којзнае .. Како и да е,само нека ни се живи и здрави
Мариз што направи со тироидната, се провери ли? Како лошата маќеа сум од приказните како сум ти се запнала.
Mi zimaa krv sabajle, utre odam po rezultati Se odednas utre... Od se kje imam rezultati, od celosna krvna slika, od tiroidnata, mokraca ostaviv da ne imam vo urina bakterija, brisevite od ginekolog Kje pisam obavezno tuka utre
i ova sum zaboravila da pisam... Site kacuvaat kg vo treto tromesecie, jas simnuvam... Ne sum zagrizena zatoa sto bel leb otfrliv, samo crno lebce za rucek i dorucek jadam... Ovosje mnogu i jugurt pijam mn, gotvena hrana jadam povekje (mandza, supa, oris, musaka), sendvici mrsni, pici i tostovi nikako! Poaktivna bev ovie dve tri nedeli, mnogu setav... 3 kg sum oslabela, sto mislite da ne e stetno za bebus sto sum simnala? A i da napomenam deka predtoa jadev malku povekje... si jadev i mrsnicka hrana i povekje blagicko
Ај ќе ве молам не ме урекувајте. Рано ми е за четврто, догодина можеби, биче весело. @mariz нема ништо штетно што си намалила, чим си сменила начин на исхрана нормално е да намалуваш.
Според тоа докторот што го кажа веројатно сум 6та недела. Симптоми немав никакви посебно освен болки во градите и зголемен апетит. Се надевам дека вака добро и ќе си продолжи се.
Daj boze da ne ti se losi... Jas taka se urociv, odam na gin za srceva reakcija i i vikam na doktorkata abe jas nemam nikakvi simptomi ic ne mi se losi, odlicno mi e abe kako da se podrekov, uste sledniot den pocnav so povrakjanje po 3,4 pati vo den pa se do 14ta nedela
Jas znam deka losenjata obicno pocnuvaat vo 6ta nedela i traat do 12ta nedela, ako ne pocnat togas, togasbremenosta najverojatno ke vi bide bez nekoi losenja i povrakanja.Jas fala mu na gospod niednas nemam povrateno, a mi se ima slosano 3-4pati na pocetokot i toa e toa! na site vi posakuvam lesna bremenost @mariz za kilogramite da si kazam, jas poslednite 2-3meseci stojam u mesto so kilazata, ama eve sega 39nedela kaciv skoro 2kg!
здраво трудници еве и јас пак да пишам, јас некако почнав да пишувам од месец на месец, т.е од контрола на контрола кај гинекологот, нме дека не ве читам, ве шитам и тоа секој ден,ама не ми се пишува секогаш, искрено ме мрзе..а и малку време ми остава синчето на лаптопот, но и гледам дека некои трудници се во исчекување, и побрзо нека си се породат како маркиза и буфи, со лесно нека и е... јас да си пишам сега за тоа што ме мачи, кога бев на 4д во 21 недела во државна, таа докторка ми рече имаш зголемена плодова вода, и испитав скриен шекер, добар е, аномали нема плодот, и вчера кога бев на гинеколог тој пак ми потврди зголемнена плодова вода, е сега сум 25 недела, и ми е страв, целата се испаничив, што ако има некои аномалии плодот што не се виде на 4д во државна, докторот ми рече да не паничам, да не се плашам, ама ако сакам да ми е мирна совеста да одам на уште едно 4д во ремедика, како поарен стручен кадар, дали некој знае колку е таму 4д, колку се плакја, и дали има некој искуство со ова зголемена плодова вода, да сподели малку, јас искрено се надевам дека се ке биде во ред, не сакам да се нервирам, ама тоа некако поткожно ме јаде, тоа е посилно од мене..нека пише некој дали имал вакво искуство со плодовата вода,,поздрав трудници
Доколку прегледот во 21 недела бил темелен, односно си зела барем половина час за да те види и детално орган по орган да ги провери мерките, мислам дека нема потреба за паника. Ете како што пиша чисто за свој мир отиди си, но бебчето во овој период само ќе расте, она што ти го кажала докторката, односно дека нема аномалии ќе остане непроменето. Сигурно мерела коските, подлактица, надлактица, бубрези, желудник...срцето, мозокот. Дали мерките се во границите на нормала, дали коморите, хемисферите се развиени, дали нема вода на клучните места, кожичка врз рбетот. Не дај боже ако има нешто за нив е тоа лесно уочливо и ќе рекла нешто. На жалост немам исуство со плодовата вода бидејќи ми рекоа само дека е ок, воопшто не разговаравме на таа тема, но барем за скринингот опушти малку од малку и верувај во резултатите дека се е добро со бебчето, барем до терминот кога ќе ти го потврдат истото
Jas denes zemav rezz od se... Tiroiden status TSH 2.69 a normalno e od 0.4 - 8.9 i T4 72.74 normalno e od 60-120. Internistot kaza deka se dobri rezultatite. Mora da vi gi napisam ovie vrednosti, koi znam deka e normalno da se pokaceni, no nekoi mi se sumlivi... Sedimentacija na erit: 50, normalno 10-20 Trombociti: 336, normalno 100-300 Hemoglobin: 9, normalno 11.0 - 16.0 i leukocitite mi se 12.1 a normalno e do 10... Valjda toa e normalno vo bremenost. Dobri se ovie rezultati? Edno sto se zagriziv e mnogu mi padnalo zelezoto, normalno e do 28 i porano mi bese sekogas i nad granica 30, posleden pat mi bese padnato 18, a segasnive rezultati 8 :/ Baska zgora na se imam streptokoka, neznam nisto za ovaa bakterija, opasna e mnogu? Duri vo sreda sum na gin.
Мекушка, знам дека во Систина скринингот е 3900 ден, во Ремедика 3500. Обичен ехо преглед е малку поефтин. @mariz леукоцитите кај трудници се толерираат до 15, така да мислам во ред се. А за стрептокока сигурно ќе пиеш антибиотици, не се грижи, се се лечи.
не ми се познати тие референтни вредности, во лабораторија каде јас проверувам, други им се тие вредности, ама ако ти е испод наведена граница (нели имаш твоја вредност напишано, а имаш и граница од-до поред) тогаш би требало со нешто да го појачаш. И да, вртоглавиците и слошувањето итекако се можни од слабо железо. Ќе видиш кај докторот што ќе ти каже, ако ти даде некој хемиски препарат, ти секако можеш да почнеш и веднаш да работиш на тоа на природни начини, со природен маџун, сок од цвекло,морков и јаболко итн. А докторот ќе ти каже понатаму. Едит: сега се навратив на твојот претходен пост со резултати, според напишаното, да, многу ти е ниско железо, сигурно докторот ќе ти препише и некој препарат.
Јас имав ентерокока,тоа е вид на стрептокока,значи не грижи се ,ќе се среди со една доза на амоксиклав.Јас пиев ,и на следниот брис,ја немаше.Не е опасна. Железото ти е доста ниско и од тоа ти се вртоглавици,ама и за тоа не грижи се,нормално е во бременоста,ќе ти даде да внесуваш железо и ќе се среди.
Mariz, Mn nisko zelezo pa i hemoglobin. Prvo dali pies nesto za zelezo sirup ili apcinja? Mene gin. veke dva meseci mi dava sirup i mi vika do krajot na bremenosta mora da go pijam zosto kako raste plodot se poveke vlece. Inaku ja kupiv i kakao vo zrna se jade Dnevno po 5-6 a kg. e 1700den. Isto morkov, cveklo, vitamin c. I site preparati za zelezo se pijat so plus vit.c za poubavo da se vrze. A za streptokoka neznam