Kupiv preeska apcinja zelezo, vitamin C si pijam cela bremenost, no doktorkata ne mi prepisa minatiot mesec nisto za zelezoto zasto 18 mi bese, odednas mi padnalo i zatoa i taka odednas pocnaa vrtoglavici i losenje, duri svetki mi se pojavuvaa pred oci... Cedeni sokovi pocnav pd denes obavezno so cveklo i morkov, pa kje napravam za nekoja nedela krvna pak da vidime kako kje bide... A hematokrit sto e? I toa mi e pod granica...
Јас отидов на порагај со железо 5 и родив здраво бебе и два часа после порагај станав.Крени го на природна база ,батали вештачки сирупи . А за бактеријата ОВАВЕЗНО да спомнеш на порагај дека ја имаш ,за да ја третираат одма.Ако одиш природно може на плодот да се пренесе.
Баш сега читав за хемостаза,и ми текна дека матичната тој ден ми даде упат за фактори на хемостаза и д-димери. Меѓутоа,кога отидов во лабораторијата,тие само д-димери провериле. А,баш ,матичната ми рече со тие резултати да си одам пак кај неа,меѓутоа сега не знам што да направам,изгледа ќе треба да и побарам нов упат. Знаете ли приватно колку чини таа анализа,да одам што побрзо да завршам работа? Додуша,јас откако видов дека д-димерите се ОК,помислив дека нема потреба за хемостаза,ама некако ми стои на глава.
Mariz znaci za plodot ne e problem zelezeto tuku za tebe ne e ubavo. Inaku i hematokritot e nesto povrzan so kislorod i hemoglobin i mene mi e pod granica 29. Znaci za tvoe zdravje treba dasi prezemes nesto. A stom ti se niski moras nesto vestacko i plus ishrana.
Jas od denes pocnav da primam albumini. Na krvnata slika mi pokazuva deka i se 41,sto i ne bilo taka loso.No podobro bilo da ne sum na sredina pomegu dolna i gorna granica.Podobro bilo da sum poblizu kon gorna. Hemoglobinot 99..pod granica no sepak povtorno da pocnam so pienje na totemata.
Јас би ти препорачала да си провериш и ф-ри на хемостаза штом матичната ти напишала дека треба да провериш.Мене лично во бременоста димерите ми беа добри ама ф-те на хемостаза отстапуваа од нормала па морав да примам фраксипарин последните 2-3 месеци.Објаснувањето беше дека ако не примам инекции може да добијам тромбоза.Јас испитував на државно па незнам колку е на приватно.
Galapce sto se toa albumini. Inaku i jas so hemoglobinov sum 100, pa so sirup 110 pa ke ke pravam narednata nedela krvna slika. Inaku za tocno zelezo ne treba nekolku dena da se jade cveklo za rezultatite da bidat tocni. Inaku neznam dali prirodno moze da se podobri bez vetacki dodatoci. Ja so se ne jadev i uste jadam pijam pa ke vidime. A beba moja mrda li mrda
Мешиња,како сте,како се чувствувате ближејќи се се поблиску до целта ? Дали како напреднуваат месеците,возбудата расте, и се на тоа мислите? Имајте убав саботен ден!
Ne da raste vozbudata, samo gi gledam i predipluvam alistata sto mu gi kupiv znam deka kje letne vremeto, ama sega mi se gleda kako vecnost Jas stanav sabajle, malku loso mi bese, pa iscediv sok od morkov, cveklo i portokal, ispiv vitamini i me digna malce sega sum odlicno Imaj ubav den i ti i site ostanati
@mariz ти благодарам.Инаку и мене како ми минува времево ухххх возбуда голема,вознемиреност....а замислувам кога ќе почнам да купувам некои алиштиња Јади мн.овошје,и салати.Јас нема ден ,ама буквално секој ден започнувам со овошје и тоа поголемо количество и цесен лимон со мед.А ручек мора да имам салата зелка,цвекло,морков,магдонос-ја обожавам таа салата.
Salata pred malku jadev i jas stavam svasta, marula, rendan morkov i cveklo, zelka i mlado kromidce malku... menuva vkus na cela salata i e mn ubavo a inace obavezno za rucek salata, sto i da jademe imame salata Denes na meni spanakj, odma vo akcija se frliv za popravanje na zelezoto sakam da te prasam kalcium dali dodatno pies? Sega bese edna komsika postara pa mi vika sto vitamini pies i jas pa magnezium, folna, b-kompleks, sega zelezo toa... I me iskara kako taka a kalcium??? :/ a maticnava ne mi spomnala, ne mi prepisala...
Калциум не пијам,нема потреба внесувам секој ден ,пијам јогурт,млеко...Сега на контролаа ми рече гинекологов ако имам грчеви во матка ,болки кај јајници да земам шумлива таблета калциум,ама по потреба.А магнезиум од кои земаш?В комплекс секој ден пиеш,зашто ги пиеш?Мене не ми даде ни Б комплекс... Ама сега се сетив зашто не ми дава јас ги пијам само Мамавит аво нив има се(вит.А,С,Д,Бкомплекс,калциум,магнезуум,јод,фолна итн....)
B kompleks po potreba sama si pijam koga mi e tesko, isto i bedoksin znam da se napijam ako ne dostojuvam na noze, znaci ne sekoj den. Magnezium pocnav so kesicki magnezium 300, pa pocnav da kombiniram so sumlivi tableti, a vcera mi preporaca edna vo apteka tableti magnezium od 250mg i sega tie si gi pijam. Mlekce i jogurt i jas si pijam pa skoro sekoj den, znaci nema potreba od kalcium ako ne e prepisano
Па штом не ти кажала Др.значи нетреба, јас цело време сум со Мг.директ,тие кесичките,ама сега сакам да ги пробам новите магнезиум +вит.Б,ако ги пие некоја нека пише дали е задоволна?Инаку по две пијам Мг.сабајле и навечер.
A kolku mg treba dnevno da vnesuvame? Zaso gin mi kaza dva pati dnevno, a dozata ne mi ja kaza... Vaka na upatstvoto na magnesium Direkt za trudnici pisuva 310mg.. jas celo vreme sto i da pijam dali sumlivi ili kesickite ili novive dva pati na den si gi zimam. Samo sumlivite se 150mg i zatoa gi kombinirav so kesicka magnezium.
@mariz пиј какао за железото, мене многу ми помогна за подобрување на крвната слика. Матичната ништо не ти рече за зголемените тромбоцити? Како си сега со пулсот, дишењето?
@mariz, мојов гинеколог знае дека земам директ од 300,два пати дневно и вика добро е,по потреба можам и три...ама до сега си земам по две. @bittersweet ,сум слушнала и јас дека какао е супер за железото.
Pa za setanje ne sum, pak sum zamorena izgubena so vrtoglavici, zavcera mi se slosi na lekar edvaj do kola stignav. Inace kaj internist bev i mi rece obavezno so maticniot gin da razgovaram za trombocitite, vo sreda imam zakazano pa kje vidime. A kazete mi za sedimentacija na eritrociti ima nekoja granica posebna za trudnica? Mnogu mi se gleda 50, a granica e od 10-20.