Труднички муабети

Discussion in 'Бременост' started by meU, Jul 23, 2012.

1. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се ќе биде најдобро.
    Убаво си се тешиш :)
    Ја витамин ц не пијам :) и за железо пиев апчиња ама што дека.. Си направив мед со таан и семе од коприва и ми се среди :)

eli25 and Mrs.Sofija like this.
  2. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Јас со првото бев на паталошка пред година ипол и го отворив породилното на денот кога ми беше термин за раѓање,а се породив 5 дена после термин.
    Можеш и 45 денА пред термин инаку. Сигурна сум. Дека баш тогаш се распрашував.

Inamya and JuLleE like this.
  3. fana

fana Форумски идол

Како беше на патолошка, а ти отвори на ден на раѓање?

Inamya likes this.
  4. cherry89

cherry89 Истакнат член

Девојки сосема случајно ми најдоа камен во жолчка, од покачени леукоцити и CRP, до ехо на црн дроб, па и ова се виде. Досега сум немала никакви болки и проблеми. Ако може некој од искуство да каже дали ќе треба да се оперира сега или после породување? И ако не се оперира дали ќе имам огромни болки штом почне да расте стомакот? 2/3 ми е полно со камења :worried:
    Во процес сум на барање добар хирург за да се консултирам, па викам и тука да прашам да не поминал и некој друг низ истото. Фала ви :l:

5. pamelche

pamelche Форумски идол

Според законот убаво си пишува дека породилно треба да се отвори 28 дена пред термин.
    Но, доколку трудницата оди на работа секако не би и правеле проблем да оди до крај затоа и така прават повеќето, или користат одмори и друго боледување до термин, но членката користи мерки од влада и фирмата на нејзе и исплаќа плата а таа не оди на работа и автоматски е товар на фирмата, па логично е формава да и бара да си отвори порано породилно :)

Ljubova, Inamya and JuLleE like this.
  6. macalavica

macalavica Популарен член

Кога си на патолошка си законски обврзана да отвориш боледување 45 дена пред термин.И јас бев пред 4 години така,за да избегнам да го отворам толку рано на крај го прекинав боледувањето и си го искористив годишниот одмор кој го поврзав и отворив боледување од термин.

Kate Rina 93, Inamya, JuLleE and 2 others like this.
  7. macalavica

macalavica Популарен член

Јас имам едо камче.Го имам одамна, не пијам ништо лекарства и немав проблеми до сега. Сега ке видиме, се надевам дека нема да прави проблем.Осеќам само тапа болка под градата од десна страна.

cherry89 likes this.
  8. pamelche

pamelche Форумски идол

Јас чај од брусница си правам од сува брусница, не купувам баш чај, така знам дека само брусница има а не друго внатре.
    За железото јас оти пијам тотхема ампули, ми рекоа витамин Ц да пијам 40 минути пред ампулата на гладно.

9. Inamya

Inamya Популарен член

Прашањето за отварање породилно не го поставив со намера да прекршува закони и да барам нешто што не ми следува! Едноставно не ми беше јасно од кога треба да го отворам ;)
    Инаку да, работам во државна институција, како и многу трудници така и мене ме следуваа мерките за ковид- трудниците да се ослободи од работа (и да не ме следуваа ќе си извадев патолошка, бидејќи сум со близначка бременост со ивф, работам со хемикалии и ред други предиспозиции имам за патолошка).
    За се си постои закон, како до сега па и од сега не би го прекршила! Ми ја разјаснија дилемата некои членки и им благодарам.
    А за замена, за сите ќе се најде замена никој не е незаменлив, и секој би се снашол без нечие присуство!
    Да бидам јасна не реков дека од ден на пораѓај ќе отворам туку прашав од кога најдоцна можам да отворам породилно.

дамјана likes this.
  10. Jana06

Jana06 Форумски идол

Ќе ја тагнам @Tsukinory кога ќе види да ти одговори, таа имаше ваков проблем.
    Инаку, мм имаше со години камења во жолчка, не се оперираше веднаш. Околу болките, него фаќаа 2-3 пати годишно.

cherry89 likes this.
  11. Kate Rina 93

Па не знам ,го прашав матичниот рече кога сакаш може да отвориме.

Не на ден на раѓање. Ден на термин за раѓање, а се породив 5 дена после термин.

Јас чекав до денот на термин и тогаш ми отвори породилно.
    Никој проблем не ми направи:)
    А цела бременосѕ бев на паталошка..

Inamya likes this.
  12. Kate Rina 93

Не знам навистина.
    Сега кога ќе се сетам мислам дека последниот месец, т.е 9ти користев мерки од владата, за ковидот.
    Значи можно е да ми ја укинале паталошката..

И затоа некако средивме тогаш да ми отворат боледување.
    Ама тоа средуваше матичниот, затоа се збунив.
    Па сега ми текна
    Се извинувам.
    @Inamya

Inamya likes this.
  13. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Јасно, се согласувам фала многу. :)

JuLleE likes this.
  14. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

После породување. И јас имам камења у жолчка и ко останав бремена гинекологот ми кажа дека е можно при крај на бременоста да ми се јават напади, ама дека не смее да се прави операција за време на бременост. Во краен случај, итен царски па на операција. Ама немав никаков проблем цела бременост, така да не мора да значи дека ќе ти направи некаков проблем, може да е во мирување. Ќе си прашаш за совети поврзани со исхрана и терапија за недај боже ако нешто ти се појави

cherry89 likes this.
  15. ray111

ray111 Истакнат член

Мене ќе ме примат во недела, па ќе пробаат со провокации...е сега ако не иде додека е он на смена појма немам како ќе биде само нека биде добро се со бебе и мене па како биде биде

stsmua05 and ShtruMfeticka like this.
  16. Secret.women

Secret.women Истакнат член

17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Прво ја нападна правничката, сега друг коментар читаме, ама ок.
    Имаш право и последен ден да отвореш. Тоа знаеш.
    За замената спомнав оти како што кажа, работеш во државна институција, таму е процедура за добивање согласност за вработување и заради тоа може бараат начин нејзе да не и се прекине работниот однос, а ти да си продолжиш на породилно.
    Оти ним им треба одобрување на средства за две вработување тогаш, во случај да се вработиш и да работеш до крај. Претпоставувам затоа правничката го спомнала ова решение само, 28 дена.
    А може и само така прашала, да си има во предвид кога одеш.
    Не е дека не знае.

18. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Со лесно :

ray111 likes this.
  19. демотивирана

демотивирана Истакнат член

Од почеток имам несоница и многу е тешко, на почетокот спиев 2 саати 3 будна и после ќе заспијам уште еден саат и толку.

20. Inamya

Inamya Популарен член

Нигде во прашањето мое не ја нападнав правничката, прочитај убаво! Туку прашав дали се вади од 28 дена пред термин- дали е во право! А не нападнав и не навредив!
    Јас искусните овде ги прашав и добив одговор.
    Кај нас на работа сите сме вработени на неопределено работно време (значи до пензија), моето отсуство на никој не представува закана за одказ за друг вработен.
    Како што кажав веќе не барам нешто што не ме следуваа, почитувам закони и правила, а најмалку па овде би се бунтувала кога да отворам породилно.
    Поставив прашање и добив одговор, незнам што се фати за мене, ако незнаеш да ми одговориш или те иритира моето прашање прескокни ме ;)

Verce28 and дамјана like this.