Се ќе биде најдобро. Убаво си се тешиш Ја витамин ц не пијам и за железо пиев апчиња ама што дека.. Си направив мед со таан и семе од коприва и ми се среди
Јас со првото бев на паталошка пред година ипол и го отворив породилното на денот кога ми беше термин за раѓање,а се породив 5 дена после термин. Можеш и 45 денА пред термин инаку. Сигурна сум. Дека баш тогаш се распрашував.
Девојки сосема случајно ми најдоа камен во жолчка, од покачени леукоцити и CRP, до ехо на црн дроб, па и ова се виде. Досега сум немала никакви болки и проблеми. Ако може некој од искуство да каже дали ќе треба да се оперира сега или после породување? И ако не се оперира дали ќе имам огромни болки штом почне да расте стомакот? 2/3 ми е полно со камења Во процес сум на барање добар хирург за да се консултирам, па викам и тука да прашам да не поминал и некој друг низ истото. Фала ви
Според законот убаво си пишува дека породилно треба да се отвори 28 дена пред термин. Но, доколку трудницата оди на работа секако не би и правеле проблем да оди до крај затоа и така прават повеќето, или користат одмори и друго боледување до термин, но членката користи мерки од влада и фирмата на нејзе и исплаќа плата а таа не оди на работа и автоматски е товар на фирмата, па логично е формава да и бара да си отвори порано породилно
Кога си на патолошка си законски обврзана да отвориш боледување 45 дена пред термин.И јас бев пред 4 години така,за да избегнам да го отворам толку рано на крај го прекинав боледувањето и си го искористив годишниот одмор кој го поврзав и отворив боледување од термин.
Јас имам едо камче.Го имам одамна, не пијам ништо лекарства и немав проблеми до сега. Сега ке видиме, се надевам дека нема да прави проблем.Осеќам само тапа болка под градата од десна страна.
Јас чај од брусница си правам од сува брусница, не купувам баш чај, така знам дека само брусница има а не друго внатре. За железото јас оти пијам тотхема ампули, ми рекоа витамин Ц да пијам 40 минути пред ампулата на гладно.
Прашањето за отварање породилно не го поставив со намера да прекршува закони и да барам нешто што не ми следува! Едноставно не ми беше јасно од кога треба да го отворам Инаку да, работам во државна институција, како и многу трудници така и мене ме следуваа мерките за ковид- трудниците да се ослободи од работа (и да не ме следуваа ќе си извадев патолошка, бидејќи сум со близначка бременост со ивф, работам со хемикалии и ред други предиспозиции имам за патолошка). За се си постои закон, како до сега па и од сега не би го прекршила! Ми ја разјаснија дилемата некои членки и им благодарам. А за замена, за сите ќе се најде замена никој не е незаменлив, и секој би се снашол без нечие присуство! Да бидам јасна не реков дека од ден на пораѓај ќе отворам туку прашав од кога најдоцна можам да отворам породилно.
Ќе ја тагнам @Tsukinory кога ќе види да ти одговори, таа имаше ваков проблем. Инаку, мм имаше со години камења во жолчка, не се оперираше веднаш. Околу болките, него фаќаа 2-3 пати годишно.
Па не знам ,го прашав матичниот рече кога сакаш може да отвориме. Не на ден на раѓање. Ден на термин за раѓање, а се породив 5 дена после термин. Јас чекав до денот на термин и тогаш ми отвори породилно. Никој проблем не ми направи А цела бременосѕ бев на паталошка..
Не знам навистина. Сега кога ќе се сетам мислам дека последниот месец, т.е 9ти користев мерки од владата, за ковидот. Значи можно е да ми ја укинале паталошката.. И затоа некако средивме тогаш да ми отворат боледување. Ама тоа средуваше матичниот, затоа се збунив. Па сега ми текна Се извинувам. @Inamya
После породување. И јас имам камења у жолчка и ко останав бремена гинекологот ми кажа дека е можно при крај на бременоста да ми се јават напади, ама дека не смее да се прави операција за време на бременост. Во краен случај, итен царски па на операција. Ама немав никаков проблем цела бременост, така да не мора да значи дека ќе ти направи некаков проблем, може да е во мирување. Ќе си прашаш за совети поврзани со исхрана и терапија за недај боже ако нешто ти се појави
Мене ќе ме примат во недела, па ќе пробаат со провокации...е сега ако не иде додека е он на смена појма немам како ќе биде само нека биде добро се со бебе и мене па како биде биде
Прво ја нападна правничката, сега друг коментар читаме, ама ок. Имаш право и последен ден да отвореш. Тоа знаеш. За замената спомнав оти како што кажа, работеш во државна институција, таму е процедура за добивање согласност за вработување и заради тоа може бараат начин нејзе да не и се прекине работниот однос, а ти да си продолжиш на породилно. Оти ним им треба одобрување на средства за две вработување тогаш, во случај да се вработиш и да работеш до крај. Претпоставувам затоа правничката го спомнала ова решение само, 28 дена. А може и само така прашала, да си има во предвид кога одеш. Не е дека не знае.
Од почеток имам несоница и многу е тешко, на почетокот спиев 2 саати 3 будна и после ќе заспијам уште еден саат и толку.
Нигде во прашањето мое не ја нападнав правничката, прочитај убаво! Туку прашав дали се вади од 28 дена пред термин- дали е во право! А не нападнав и не навредив! Јас искусните овде ги прашав и добив одговор. Кај нас на работа сите сме вработени на неопределено работно време (значи до пензија), моето отсуство на никој не представува закана за одказ за друг вработен. Како што кажав веќе не барам нешто што не ме следуваа, почитувам закони и правила, а најмалку па овде би се бунтувала кога да отворам породилно. Поставив прашање и добив одговор, незнам што се фати за мене, ако незнаеш да ми одговориш или те иритира моето прашање прескокни ме