Многу е 50 меѓутоа ти рече дека имаш некоја бактерија, инфекција, тоа укажува на некое жариште во организмот, инаку за трудница нема горна граница за еритроцити. Не знам како стоиш со финансии ама јас да сум како тебе би отишла на приватен во Филип Втори да се испиташ детално, да те прегледа кардиолог, да видат за тромбоците, да видат за пулсот, за задишувањето.
Pa za finansii nemame problem. Kakov e toj pregled? Bas kje razgovaram so doktorkata da vidam i ona sto kje mi kaze, pa ako treba kade bilo kje odam...
@mariz општ преглед, овие каде што одиш како да не ти ја сфаќаат озбилно работата, вака на приватно мислам дека повеќе ќе ти обрнат внимание, ќе ти кажат од што така се забревтуваш, пулсот зошто толку ти е висок и ќе си превземат некои мерки. Вртоглавиците може да ти се од намаленото железо ама кај тебе е во граница на нормала намален како за трудница, не си во граница на анемија. Јас завршив во болница на трансфузија на крв и плазма, толку сериозно ми беше намалено железото а не ми се слошуваше, не бев забревтана само имав мали вртоглавици. За 4-5000 денари барем мирна ќе си бидеш, да можеш да си уживаш во бременоста а после и во мајчинството.
Јас ви се приклучувам во оваа тема, доста беше во Подршка... Последна мен. имав на 05 Јан. позитивен тест добив на 02 Фев. веднаш другата ден на 03 Фев бев на гинеколог. Ми рече дека сум 4 недели и 2 дена . Преку стомак не можеше да види ништо, на вагинално ехо виде точка , но ми рече дека е многу долу, треба да појде во материцата... Значи уште немаше инплантација. Ми даде да пијам dydrogesteron 10 mg (2x1) Јас сум ужасно загрижена, што мислите дали беше многу рано... инаку континуирано од левата страна кај јајникот имам цело време притисок (да не речам болка . оти не боли туку цело време ме притиска нешто). Ми закажа на 10 Фев следен преглед. Кога го правевте првиот преглед ? Дали ви се случило на првиот ултразвук да немате инплантација?
@ladymici , добредојде,ти посакувам лесна и убава бременост.Читајќи,мислам дека многу рано си отишла на гинеколог.Мене кога ми доцнеше,правев тест и др.ми рече барем по неколку дена да отидам ,зашто е рано,нема што да се види.Сега точно не се сеќавам ама мислам дека по недела отидов.Некоја која има искуство ќе ти одговори. @mariz, а кај приватниов гинеколог што беше,спомена дека беше кога имаше чешање,што ти рече,и кажа за симтомиве?
@ladymici, на 4 недели и два дена искрено и не знам зошто гинекологот се нафаќал да гледа со ехо. Јас инвитро правев, тест после 16 дена, и докторот сепак ми закажа преглед дури недела дена после тоа. Веќе во 6та недела се гледаше и со надворешно ехо, вагинално ме нема никој гледано за време на целата временост. Релаксирај се, и на 10ти се надевам дека веќе убаво ќе се види. Имај лесна бременост!
Imam streptokoka ako prasuvas za toa, a ako mislis za pulsot i vrtoglavicite ne i kazav, togas i seuste nemav napraveno krvna slika i za zelezoto da i kazam. Togas i tolku bev obzemena od cesanjeto dole sto pametot ne mi bese tuka, vo vaginata mi bese...
@mariz, стрептококата не ти е никаков проблем,од искуство кажувам.А вредностите за крвна слика какви ти беа минатиот месец,се во ред?
Pa mesec ipol nemav napraveno krvna slika, ne mi teknuva bas se no zelezoto okej mi bese 18. Znam deka isto sto mi e sega pokaceno i togas mi bese ama ne do tolku, no ne sum sig, ne napraviv kopija od tie rezz, kaj maticniot gin mi se. Nisto ne mi ostanuva, do sreda kje pocekam da se konsultiram so nea, pa zdravje kje vidime ako treba da se odi i na dr mesto.
Си ја имала за време на бременост и порагај па си толку сигурна?Бактерија е тоа.А секоја бактерија може да наштети.Во мн рана бременост може спонтан да предизвика.Додека за време на порагај ,бидејки бебето минува низ родилниот канал може мн мн лесно да се пренесе на бебето па од сам старт да фати инфекција.Не е работат да се тапшаме само по рамо рАди солидарност.Не ја плашам идната мајка но како мед лице ја советувам ако и пред порагај уште ја има обавезно да спомне.Ако е толку небитна бактерија нема ни антибиотици да даваат а уште помалце ке ве тераат брисеви да проверувате.
оф трудници како ја лечите главоболката ? во ова бременост често ме фаќа главоболка дали оти не сум активна доволно ама што да правам ладно е каде да се движам а и пусти страв да не биде нешто лошо. се сум како поспана ми се спие а кога ќе ме заболе глава ич не се осечам убаво. дали смеам да се напијам пола или четврт аналгин?
и јас мислам дека премногу рано си отишла барем да ти е доцнело една недела. ама пак ќе е рано за срцева реакција на 10 февруари ама провери си дали се имлантирало. нормално е да имаш некој си слаби болки во стомак и јас ги имав и со првото и сега со второто и да ти кажам пак ми беше страв кога ќе ме заболи малце се плашев да не станат некој сили болки
Најнетоксичен аналгатик е бруфенот.Аналгинот не е препорачлив ни при доење ни при бременост.Кој месец си?Можно е да те боли глава ради низок притисок и поради тоа и да ти се спие,или пак ако си слабокрвна
13 недела сум. и да знам дека одсекогаш ми е низок притисокот а за слабокрвна не сум слабокрвна. ама што да правам што да се напијам. само се мачкам со една маст
Јас бев истиот случај.Мојот гинеколог советуваше при глаболка ништо појако од парацентамол или бруфен.После 16 та недела поминаа сами од себе.Ако ти е низок притисокот напиј се едно кафенце
Jas na pocetokot strasni glavobolki imav, mislev gotovo mozocen udar kje imam. Doktorkata mi rece kafetin mozam da se napijam i mene mi pomagase mnogu..
уф да се надевам дека нема да продолжат до крај тие главоболки. а тоа кафето ич не го сакам мн ми е грозно. фала ви мн. тоа што ми препорачавте немам дома такви апчиња и незнам што ќе правам ќе си ја топлам главата изгледа
@joy1 ,пред да напишеш прочитај и претходни постови.Значи,јас никогаш не пишувам нешто ако не ми кажал гинеколог.Во врска со бактериите сите трудници знаеме што може да предизвикаат во рана бременост и при пораѓај.Јас кажав дека не е страшно,да не ја мисли до среда Мариз бидејќи тогаш е на контрола,и пишав ќе и дадат антибиотик и ќе се среди.Да,имам искуство ,пишав,ама не си прочитала,ја имав во бременоста и Др.ми рече не е страшно,се лечи(во таа смисла не е страшно).... Јас не би ја ,,тапшала,, по рамо,бидејќи самата јас сум паничар и за секоја ситница и промена се консултирам со Др. Се надевам сега не сум погрешно сфатена
Јас имам низок притисок и главоболка, тоа ми се средува со една чаша Кока Кола.Додека бев во болница дека таму не си пиев кафе,уште толку ме болеше глава,неможев да гледам,па ми дозволија да ми купат Кока Кола и верувај за 10 мин како нова бев...