Ке отидеш во болница во тојот град и ке кажеш дека имаш болки, исцедок, контракции, зависно колку си бремена, или ке си фатиш дирекно врска некој доктор, ке ти пишат таму извештај со препорака мирување и боледување, со тој матичниот ке ти отвори 15 дена боледување, па ке одиш пак, ке ти продолжи уште 15, и после ке ти треба конзилијарно мислење од 3 доктори за да можеш да одиш на комисија.Не е лесно ама ако имаш зор ке се снајдеш со врски и ке отвориш. Мислам дека може конзилијарно и од приватна болница, види повеќе во темата за патолошка. јас две бремености истерав на патолошка од реални причини, сега пак треба да сум патолошка ама несакам, многу ми беше тежок периодот лани кога бев дома, посебно психички, и на крај го изгубив бебето, сега неможам сеуште да се соочам пак со недј боже исто сценарио, и одлучив да одам на работа и да терам најнормално,секако додека ми дозволува состојбата. Поента ми беше дека не треба толкав стрес да чуствувате заради укинување на мерките, за се постои решение ако е потребно.
Не е стресно враќањето на работа и обврските околу работата. Се сложувам дека ако имаме обврска помалку време ќе мислиме на глупости, еве јас на пример секој ден нова дијагноза си вадам и сакам да одам на работа, АМА проблемот е што не се почитуваат другите мерки во време на пандемија во смисла носење маски, проветрување, дезинфекција и сл., а повеќето верувам дека работиме со странки кои веќе кренале раце од се. Да не зборам за оние со хемикалии и тешка физичка работа, тие и без пандемија треба да се заштитени. Сепак во оваа состојба посебно сите сакаме да се заштитиме, седењето дома не ни гарантира 100% заштита, но сепак тука секој за себе си одговара. Мерката нека ја тргнат, во ред е тоа, но барем температуриве малце да рипнат да можеме на раат да дишеме
кај мене на работа никој не почитува ништо, нити маски, нити хигиена нити проветрување. Гости постојано од надвор имаме од странство кои не носат маски. Сите идат болни на работа зашто фирмата не толерира боледување, и тоа е, со тек на време отрпнуваш.Јас се возам во полна кола со 4 колеги кои болни или здрави за маска немаат слушнато, само јас носам.Како треба да биде ке биде, што е до тебе ке си внимаваш.
Јас работам физичка работа, сега сум ослободена од кревање над 5кг, ама цел ден сум на нога се движам многу и се качувам на скали. Мнооогу ми е тешко, немам воопшто енергија. Се надевам дека после 3ти месец ќе е подобро
Како тера бременоста се потешко е, цел ден на нога и по скали нонстоп не знам дали е безбедно баш за трудница во 7ми месец на пример.
Јас сум од почетокот на боледување и се би дала да можам да одам на работа. Седењето дома ме убива буквално. Детево ми е големо, обврски и немам некои. Досадно. Овде даваат лесно паталошка. Јас и имам зошто, ама во споредба со кај нас е поедноставно. Прегелд одложен заради корона. Се слушнав, рекоа ако имам мака да ги побарам.
Тука сум обезбедена од заводот кога ќе останам без работа ќе ми плаќат 80% од платата следните 2 години, плус породилно 3 месеци. Така да веројатно ќе го изберам тој пат…
Немам некое познавање на темава, но гледам дека никој не ти одговорил. Микробиолошки брисеви пред останување трудна се подразбира. Исто и хормони дали имаш испитано, знам дека нивните параметри може да влијаат на тоа дали ќе се задржи плодот или не. Најчесто причината е хромозомски абнормалности на плодот на што не знам дали воопшто може и како може да се влијае . Ти посакувам многу среќа и следната бременост да биде успешна
Изгледа само мене ми е најубаво дома бремена да седам. Поготово прво тромесечие..не знам како би одела..тоа гадење ,повраќање ,умор.. Јас дома едвај девојчето го гледав,а не на работа да одам. Сто пати сум рекла алал да им е на тие што одат од почеток на работа,што можат да издржат
Види убаво распрашај се, сама ако си отидеш не сум сигурна дека ти следува од завод, само ако работодавецот ти го раскине договорот тогаш.
Има само апликатори? Мене последно тешко ми одеше да го ставам, осеќам како потечено да ми е внатре, пецкање, брисеви негативни ај и уринокултура направивме оак негативни на крај ми рече ваљда ти е од некоја состојка на утрогестанот реакција, да го пијам и баш се нервирам оти нели подобар ефект има вагинално
Ехо и крв за приска на 13та недела нели треба да се прави. Ехото супер, крв еден ден покасно дадов и ме одбија пошто најмногу 24 часа требало да поминат. Ете пропуштив тоа, гинекологов вика тоа е сега, битно по тоа што видов на ехо се е супер и нормално. Со крвта зафркнав, има простор за загриженост?
Не се грижи ако е ехото добро, поважно е тоа. Требаше да ти кажи веднаш да одиш, мене ме испрати одма после прегледот за крв. За првото правев само скрининг, тогаш ми рече нема потреба за приска, се беше во ред. Ако ти е мисла оди на приватно во ист ден се направи си, до 13+4 има рок.
Мое лично мислење е дека приска е многу непотребен тест. Самата дефиниција на приска е дека е статистички тест, а не дијагностички.