Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Jas sega pravev test za streptokoka i ginekologot rece deka ne smee da se dozvoli da se prenese na bebeto, dokolku ja ima, a moze da se prenese samo pri poroduvanje, sto znaci dokolku ima prisustvo na streptokoka toa se leci brzo! pri poroduvanje preku usi , i nos navleguvala vo mozokot na bebeto, zatoa toj test go pravat najcesto pred poroduvanje za da ako ja ima se izleci. Prenesuvam samo kazuvanje od doktor -vrven specijalist.
    Pozdrav i ubav den:inlove:

@Markiza30 kako si? te nema?! te mislam...javi se:*

На makedonkamak, espana, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.042
    Мн јасно бафи и убаво објаснето.Антиботиците особено ако се даваат од рака а не по антибиограм нема да завршат раб.Затоа јас би побарала и второ мислење и не би се потпирала на ,не е ништо опасно '.Во најлош случај сепса предизвикува .А ако не дај боже до 39 та недела уште е присутна ја би идела на цараки најсигурно е за бебето така.

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Труднички,ме интересира каков ви е стомакот ,во смисла на тврд,мек?Дали има промена од првите месеци и сега како одминуваат месециве?Дали во текот на денот различно го осеќате?
    Мене на почеток ми беше мек,а сега како расте бебево некако потврд ми станува,нормално е? Најчесто сабајле ми е помек,а навечер потврд,така сум забележала...

На Maceto123 и makedonkamak им се допаѓа ова.
  4. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    dobrovenajdov jas sum nova na forumov i imam edno prasanje....minatata nedela dobiv porodilni bolki vo 33ta nedela bev vo gak me zadrzaa na pataloska i primiv terapija za smiruvanje na bolkite i inekcii za belodrobno zreenje i posle 2 dena bolkite mi se smirija i me pustija doma inaku bev 2 prsta otvorena e sega me interesira sega sum 34ta nedela imam pak nekoj blagi menstrualni bolki dali se ova znaci deka ke se porodam porano ili ima sansi i da go nosam bebeto do termin?

5. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Mene nasabajle od so mi e mek pupakot mi e vnatre, a potoa koga kje jadam mi e skroz nadvor... e sega zavisi kolku sum jadela, kolku sum bila vo wc sekoj den mi e razlicen. No sepak koga kje legnam na grb mi e mekicok, a ako stanam mi e tvrd :D

6. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @mariz, така и кај мене кога лежам ми е мек,зависи од ден,ама знаат и јајници да ме заболат,краткотрајна тапа болка и од памет се вадам....

7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Mislam deka e normalno, mene tek sega denovive kako mi zatezi odednas, pa osobeno od koga kje jadam nemozam da odam, mi tezi kaj matkata bas, duri si go drzam mislam kje mi e podobro taka hahaha :D ama golem bebus vekje 2 kila, pa mislam mora da stiska vekje. Isto sum primetila posle dolgo sedenje na stolce ili garnitura pocnuva da stiska dole i si prilegnuvam odma :)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Е,токму така @mariz, и јас а се најадам на секое станување си го држам стомаков,па и јас така си велам дека бебево расте па најверојатно и нормално е. А болки кај матка,јајници,осеќаш повремено?

9. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Da da i se pocudni se, ne da reces bolka kako menstrulna tuku kako tegnenje nekako, nekogas navecer gi imam, nekogas sabalje... Moze se tie braxton lazni kontrakcii, spremanje na matkata so znam :/

На Ivanushkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mila25ve

mila25ve Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2012
    Пораки:
    454
    Допаѓања:
    1.090
    нормално е трудници бебче расте и затоа имате болки, ви притиска на јајници и боли. А тек повеќе кога ќе порасне кога ќе нема место каде да си прета слободно, ќе ве клоца а вие ќе чувствувате огромни болки ама сепак ќе ги сакате тие болки. (да ви кажам право ми фали меше) ќе ве боли кога ќе лежите. кога ќе седите, кога ќе станувате, ама кога ќе си ги земете бебушки во раце на се ќе заборавите. А и стомакот што ви е тврд и тоа е нормално не е ништо страшно

На menelele, galapce, Bufi и 5 други им се допаѓа ова.
  11. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Баш е убаво кога некој кој има искуство ни пишува,па да се опуштиме малку...јас а ме заболи кај јајници, легнувам и умирам од страв,сопругов одма ме приметува,пребледувам,ама таква сум што да правам... :)

На mariz, Ivanushkaa и mila25ve им се допаѓа ова.
  12. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    @espana ajde za vtoro so iskustvo kje bideme, pa novite mamicki i nie kje gi tesime :D Deka prvo bebence mora da se plasis, kako da ne se plasis... Prv pat zivot vo tebe nosis i od tebe kje izlaga :D

На menelele и espana им се допаѓа ова.
  13. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Дај Боже @mariz, јас имав два спонтани и мислам дека тое е причината поради која сум вака уплашена,но досега не сум пишала,бидејќи е темава убава,позитивна и оставив тоа во минатото,сега со позитивни мисли одиме напред :) Да си родиме живи ,здрави бебиња сите,и секако со вторите поопуштени ;) :) :)

На menelele, bittersweet, bile84 и 2 други им се допаѓа ова.
  14. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Kako da ne ni bilo togas. Ubavo si teras sega, odmaraj si koga pocuvstvuvas zamor i bolka. Mene me zagrizuva ne go osekjam 3,4 dena mnogu, a preaktiven bese... Sega kje mi tropne malku i tolku :/ Mislis fatil nekoja pozicija druga i zatoa ne go osekjam mnogu?

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.
  15. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Истото е кај мене има денови кога ме ,,нокаутира,, :) ама има и денови кога онака послабо осеќам движење слабо и одма се вртам на лево да почне да удира. Мислам дека е нормално,различни денови,различно активно....

На makedonkamak и mariz им се допаѓа ова.
  16. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Jas mislam se ima zavrteno so glavata nadole... Zatoa sto ako legnev na desno zavrtena deka glavceto mu bese levo obavezno mi skokase mavase... sega ic, vo sreda kje si go vidam... Koga bev kaj privatniov ustata ja otvarase, no nemase 4D ona i nemozevme da go vidime, zavrten e so lice konecno :D

17. tweety26

tweety26 Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2010
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    2.279
    Да ве известам како ми оди...почнаа вртоглавици,ми се гади од храна и миризби...не можам да jадам веке ослабев.се чудам детето како ли се развива вака...зимам вигантол капки.а ми даде докторот и фолна к. Некое фолиод така е мислам.ама комбинациjа е со jод па ми е страв да ги пиjам.инаки денес влегов во седма недела.

На bile84 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Се зачлени на:
    17 октомври 2013
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    27.001
    bez panika, normalno e da imas nekakvi simptomi. Kaj site se razlicni, eve kaj mene nemase nisto, nitu povrskjanje, gadenje , vrtoglavici itn. Do 3 ti mesec samo folna piev i nisto drugo. Jadi sto ti dusa saka i da povrakjas ne se grizi, bebeto ke si se razviva ubavo. Redovno na kontrola i uzivaj vo sekoj nareden den. Sfati ja bremenosta na eden pozitiven nacin i ne se opteretuvaj so losi misli. Ajde so lesno i vo najdobar red natamu.

На espana и Bufi им се допаѓа ова.
  19. awl

awl Популарен член

Се зачлени на:
    23 март 2012
    Пораки:
    624
    Допаѓања:
    1.131
    И мене ми препишаа фолна со јод, ( а од годинава ќе биде задолжителна за сите трудници), пиј се што ќе ти препише докторот, тие знаат и имаат искуство повеќе од нас. Доколку ти се јави чуден симптом тогаш јави му се и кажи му на докторот. Во однос на храната, мене ми се јаде само кисело млеко, јогурт и леб и ми рече дека во првите 3 месеци дури и само тоа да го јадам бебе ќе расте и ќе се развива како што треба, си црпи од тебе потребни материи и од витамините кои ги примаш. Во второ тромесечие треба да ни се отвори дизна за јадење, сега за сега ок е и да не ни се јаде и навидум да ослабнеме некое кило.

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.595
    Допаѓања:
    76.825
    Bebusce ne jade od hranata sto ja vnesuvas :D Kje si zima od tebe vitamini ne se sekjiraj, samo pazi si ja krvnata slika, da znaes sto ti fali, pa po potreba da pocnes da pies :)
    A za gadenjeto mora da go ima, promena imas vo organizmot i dodeka ti se navikne mora taka da bide... mene do 14ta nedela ako ne i povekje mi bese epten loso...

На makedonkamak му/ѝ се допаѓа ова.