Бракстон хикс има цела бременост но почнуваат да се осеќаат околу 20та недела во прва бременост и порано во наредни бремености. Кај тебе сосема нормално е и нема простор за паника.
Stavi gi bo topla voda , da ostojat preku nok, 3,4 samo i sokcheto ispijgo sabajle ... Isto za zapek jas pravam i jogurt so lazica maslinovo maslo mesham i pijam , deka nemozam taka da go ispijam maslinovoto i toa pomaga ... isto i kivi jadi i tie pomagaat ...
Женски денеска од брзање скроз сум заборавила дека не е добро и на брзина ги лакирав ноктите на нозете а решив во бременоста нема да ги лакирам но носев сандали за една фотосесија и од брзање не ми текна,ми текна при крај пред да ги завршам.Дали и колку е штетно ??
Јас ептен сум лабава некако, најверојатно уште неделава ќе прокарам без стравови 38++ сум На почетокот многу го мислев и многу повеќе се плашев за разлика од сега
Па со оглед на тоа што ситно бројам до пораѓај не ми е сеедно. Понекогаш си се охрабрувам, си викам се ќе биде најдобро, во раце на доктори и искусни луѓе сум Мене појќе ме мачи тоа што прва бременост ми е, прв пат ќе се соочам.
Хм, па не ми напоменаа мене конкретно со називот, ама докторката го виде срцето, дел по дел и објаснуваше. Ја прашав дали има потреба од друг дополнителен преглед кај кардиолог, рече дека нема затоа што истото би го виделе, дека се е одлично. Доколку има сомнежи таа сама те праќа на уште едно мислење.
Јас правев посебно за синчето, во 24 недела. Ама и на втор скрининг истото го проверуваат, комори, преткомори, протоци, морфологија на срце.
Обично викаат дека за втора бременост пострашно е, бидејќи знаеш што те чека Јас се надевам нареден викенд веќе да се олеснам што се вика Едвај чекам, веќе не можам да се стрпам 37+5 бев на преглед, грлото омекнато но сеуште затворено Се надевав ќе ми рече барем 1 дека сум отворена
Еве еден совет може ќе помогне. Прво прифаќање дека пораѓајот е неизбежен, нешто низ што мора да се мине, јер си бремена после добра психичка а и физичка припрема. Речи си како што родиле сите, така ќе родиш и ти, еве ги живи и здрави толку жени со деца, па спонтано или царски неколку сати се во прашање нели. Ако си за спонтан пораѓај, движи повеќе, одржувај се повеќе фит, масажа на перинеум викаат помага, учи како да дишеш додека се болките и како да туркаш дури е пораѓајот. Има корисни видеа на you tube за припрема за пораѓај. Јас бев своеволно на царски и толку видеа изгледав што мислам во сон знаев како ќе тече и која е последователно процедурата. Нормално само да не се закрши ништо се молев и толку, јасно и очекувано ми беше цел пораѓај. Спиналната ми беше боцкање како крв кога земаат, ништо поболно и мислам дека по пола сат веќе можев да ги движам нозете и беше готово се. Ама верувај толку возбуда и адреналин ме пукна и некоја радост што како да бев отрпната на болка. И сега еве ме еден месец после пораѓај му велам на мм тешки биле за гледање, за раѓање не е проблем