Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.349
    Не е воопшто краток!
    Испод 2.5 е краток.

На Mimi2825, Мm222 и Tiny Love им се допаѓа ова.
  2. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.503
    Дали на некоја од вас и препишале да почне со дабростон апчиња во 19 недела. Јас минатата недела имав грчеви во стомак, јајници и половина и кога и кажав на матичната ми рече ако те фатат пак болки почни да пиеш дабростон 2х1. Јас знам дека овие апчиња обично ги даваат на почеток за задржување на плодот. Е сега вечерва пак имам како грчеви во стомак, осеќам како бебушов да ме клоца ко да сум 9 месец :), а далеку сум уште од таму

3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.397
    Допаѓања:
    18.643
    Јас почнав околу 20та недела со утрогестан. Мислам дека двете се прогестерон во составот,така што немаш штета да ги примаш.

На V.N. му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Swatka @

Swatka @ Активен член

Се зачлени на:
    21 март 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    3
    Здраво :) Ќе може некој совет...
    Три дена сум со затнат нос многу ми е мачно незнам што да правам,фала му на бога немам друг проблем ама се плашам неможам ништо да примам а веќе сум 35 недела....

5. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.503
    Фала ти, баш се подзамислив дали е паметно да почнам да пијам, ама па вајда и матичнава повеќе знае од мене

6. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    1.757
    Јас пијам добрастон 3 х1
    22 недела вчера малку прокрварев и почнав да ги пијам по препорака на докторот.

7. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.503
    Сега почна да ги пиеш од како прокрвари или од претходно?

8. januari19

januari19 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2019
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    1.757
    Од вчера почнав.

9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    А зошто да не е паметно? Некои трудници цела бременост ги пијат, прогестерон се. Плацентата цела бременост создава прогестерон за да ја одржува бременоста.

На Coco31 и fana им се допаѓа ова.
  10. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.503
    Искрено не сум ич упатена, колку што сум читала обично гинеколозиве ги даваат од почеток на бременост до кај 3 месец, затоа и се замислив па да се консултирам тука

11. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.525
    Допаѓања:
    38.738
    На почеток ги даваат оти е поголем ризикот од спонтан до 12 недела и почесто има дисбаланс на прогестерон. До тогаш прогестеронот се лачи од жолтото тело во јајникот, од кај што излегла јајце клетката, и често има крварење во рана бременост или болки, па мора и поддршка од надворешен прогестерон. После 12 недела плацентата се создава, и презема улога во одржувањето на здрава бременост, ама уште лачи прогестерон. И тогаш при појаки болки, грчеви или крварење таа е терапијата, послаба терапија е дабростон или утрогестан вагинално, појака е инекции за поголемо крварење. Не се секирај, пиј ги без грижа на совест, од нив нема штета.

На najjacha, Doktor F, Bebulleee и 3 други им се допаѓа ова.
  12. V.N.

V.N. Популарен член

Се зачлени на:
    9 август 2020
    Пораки:
    3.323
    Допаѓања:
    15.503
    Фала ти многу, ќе почнам уште вечерва

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Erika.greeneyes

Erika.greeneyes Популарен член

Се зачлени на:
    10 декември 2016
    Пораки:
    4.548
    Допаѓања:
    8.551
    Денес влегов во 19та недела.
    Имам слаба болка во десниов предел на стомакот во висина на папокот, знае да ме спецка и кај препоните.
    Дали е тоа што лежев на таа страна повеќе време?
    Нормално е?

На Eli23 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    3.278
    Се дискутира често за ова. Еве статија

Бремените жени имаат бесплатно следење на бременоста, но според точно утврдени протоколи. На пример, ехо-прегледот е бесплатен во 13, 21 и 32 недела од бременоста. Ако пациентката сака да има контрола надвор од тие прошишани протоколи, односно доаѓа и поради најразлични причини сака да биде прегледана, тогаш тој преглед мора да се наплати. Затоа најчесто доаѓа до одредени забуни. Пациентите имаат своите барања, ние секако дека нема да ги одбиеме, но одредени услуги мора да ги наплатиме, зашто и ние трошиме ресурси - посочува д-р Филиповски.

На жените кои не се бремени, еднаш на три години им следува бесплатен ПАП-тест, а за него се повикуваат пациентите по возрасни групи, според веќе определена програма.

- За ПАП-тест еднаш годишно се плаќа партиципација од 60 денари. Но, според светски правила во гинекологијата, ако трите последни теста се уредни, наредниот се прави за три години - додава д-р Филиповски.

Сепак, вели многу често во согласност со пациентката ПАП-тестовите не се даваат на читање на државните установи, зашто се случува резултатите да се чекаат со месеци. Така, кога се праќа на приватна анализа, тоа се плаќа.
    - Мора да се потенцира и дека според симптоматологија и според тоа дали се работи за рутинска контрола ли не, бесплатни прегледи има и за ЕХО преглед, колпоскопија и земање на брис - нагласува гинекологот.
    Посочува дека досега немале случај на пријава или претставка до здружението за колега кој наплаќал надвор од пропишаните правила

https://www.fakulteti.mk/mobile/new...loshki-pregledi-sleduvaat-na-drzhaven-troshok

На nevermet18 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Мm222

Мm222 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2021
    Пораки:
    53
    Допаѓања:
    37
    Еве линк од др. Дракулевски, за скратен се смета под 2.5cm, немој да паничиш. Во секој друг случај најверојатно е само превентивно примањето на прогестерон.

https://www.instagram.com/p/CN65opuLRCn/?utm_medium=copy_link

На Saf и fana им се допаѓа ова.
  16. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.184
    Допаѓања:
    124.689
    И мене 21ва ми беше 35 ми рече во ред е. Не се секирај може така ти рекол дека ти бил 40 сега 35.

17. nikolovskaaa1

nikolovskaaa1 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    361
    Zdravo. Da ve prasam, kako se spravuvate so bolkite vo kicmata, mene konstantno me boli dobri dve nedeli. Od levata strana me boli i bolkata prodolzuva nadole nakaj nogata. Epten maka si imam poslednive denovi, se potesko i potesko e spienjeto i premestuvanjeto od edna na druga strana zaradi bolkive.

18. ShtruMfeticka

ShtruMfeticka Популарен член

Се зачлени на:
    8 јуни 2017
    Пораки:
    1.692
    Допаѓања:
    1.793
    Јас до 16 ги примав :) и сакав да ги примам заш знаев дека може само да имам бенефит, штета не прават

На kristina.k и V.N. им се допаѓа ова.
  19. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Не паничи мила, многу трудници имаат скратен цервикс и не е ништо страшно, само повеќе лежење, не пешачи многу, за седење нозете да не ти бидат доле на земја, качи ги на столче, тешко не кревај и не се наведнувај многу надоле. Со утрогестан ќе се држи под контрола, ќе го мери твојот гинеколог и ќе биде се во ред. Поназад во темава е пишувано за тоа,можеш да побараш и да прочиташ па еве не сите се породивме без проблем ❤️❤️❤️

На Arababy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. zverkica

zverkica Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2010
    Пораки:
    1.476
    Допаѓања:
    2.618
    Можеш вагинално да ги ставаш место да ги пиеш така имаат поголемо дејство директно, не се секирај, тоа е за поддршка на бременоста, јас цела бременост ги ставав односно скоро до 6ти месец и ги прекинав по консултација со докторот