Почнав од синоќа, пиев и сабајлево, ама паника ми е нешто цел стомак како згрчен го осеќам, а над папокот како потврд. Незнам дали е нормално за 18+ Се мислам дали да одам на дежурен
Дали некоја трудница носи фиксна протеза? После долго предомислување конечно решив да си ги средам забите со фиксна, но по консултација со два ортодонта едниот ми рече не пречи во бременост, а другиот ми препорача откако ќе се породам и ќе престанам со доење.
Многу поосетливи се забите и непцата при бременост. Склони се кон крварење и расипување. Не смета, ама може повеќе да те боли и да ти предизвика расипување.
Јас со првото дете носев фиксна протеза, меѓутоа прво ја ставив па после некои 6 месеци останав бремена. Искрено, не би ти препорачала за време на бременост да ставаш затоа што во бременост непцата и забите се осетливи и проблематични знаат да бидат. Првиот месец на прилагодување болките ми беа страшни, бев само на течна храна. Немаш потреба сега да му правиш таков шок на организмот и да трпиш такви болки.
Јас носам и при крај сум со терапија, зависи и од ортодонтот и стручноста. Со редовно чистење и контроли што секако мора да ги правиш и без фиксна не би требало да имаш проблем. Ама пак ќе кажам зависи од ортодонт, затоа тој што ќе се решиш да ти става тој слушај го. Мене и без бременост некои не сакаа да се нафанат тежок случај и такви глупости. Првите 3 месеци од бременост ќе имаш ограничувања после тоа све нормално, може и локална анестезија и све. Инаку терапијта секако боли во одредени периоди, зависи и од тоа каков пациент си. Инаку имаш и различни техники, дали ќе ставаш Damon или класични исто има врска. Е сега со доењето не знам како може да влијае не сум стигната до таму.
Идни мамичкинденес влегувам во 37гн но последниве 2-3 дена многу кашлам и ме болат градите пиев цефалексин бидејќи вадев заб и ми најдоја протеини во мокрачата а другата недела имам закажано царски заради индикации што ги имав со првото детенце,пијам чаеви,препечен шеќер,јадам овошје но никако да ми се смири кашлицата што можам да користам за да ми се смири кашлицата. И сабајле имав обилно бело прање
Секако дека да , не би ти го пишала да не е го пиев јас во 20+ многу ме болеше грлото и кашлица сува имав.
Јас имам зголемен исцедок и од сабајлево болки доле во стомакот на десна страна (отприлика кај јајникот). Пред два дена бев на контрола се беше ок... нормални се овие тапи болки? Инаку сум 13+3 и секоја болка во стомакот ме плаши
Малку е. Јас од почеток пијам од 400 сега ми ја зголемија дозата на 3х400. Види консултирај се со докторот.
Па и кажав демек на матичнава ми вика ок е, ама ако имаш грчеви земи магнезиум. Незнам некако така ми е лефтерна тоа повеќе ме нервира, што мислам дека воопшто не ме слушамкога зборувам, а сега на сред бременост незнам дали е паметно да менувам матичен, башка боледувања испоотворив и незнам да не си направам беља