Јас правев. Мојата докторка ми рече некои работо кои се испитуваат на пренатален (билокој) не можат да се видат на скринингот. Помлада сум од 35, ама сепак за мој мир решив да го направам.
На неколку места по форумов прашав, ама не добив одговор. Па да пробам тука, можда ќе ми дадете инфо. ТОРЧ испитувањето дали мора да се направи во бременост или само ако матичниот смета те упатува да го направиш. Во 12г.н. правев микробилошки брисеви и се беше ОК, за ТОРЧ не ми спомна ништо читајќи по форумов видов дека постои такво нешто. Сега сум 17+2 дали е касно да побарам упат и да го направам сега или нема потреба да се замарам.
Во бременост мене матичната ми кажа дека до 9та недела се правел торчот, јас точно во 9та го правев,ми кажа дека е задолжително испитување, а имам другарка воопшто не и спомнаа за торч не го ни правеше.
Правите скрининг , по препорака идете на нифти и ако има недај боже некој синдром или слично ќе абортирате во 12 недела? Ме интересираат мислења за ова? Ништо нападно према некоја да не бидам лошо сфатена.
Јас затоа би правела нифти или било кој друг пренатален во 9та-10та недела, пред првиот скрининг, за ако има нешто да размислам со време што да правам, а скринингот 12та недела, па пренаталниот. Па и самиот пренатален нели го чекаш неколку дена, 3-4 недели покасно му доаѓа.
И јас го правев пред скрининг, затоа и се прави порано зошто не се гледаат овие аномалии на скрининг, само за даун може да ти даде некоја насока спрема нухалната. Мислам дека од 9та недела можеше или 10та.
Девојчиња дали знаете каде можат да се најдат колички за бебчиња на брендот bebetto во Скопје? Знам дека ги има во либета бебе центар во Велес и Неготино, ама далеку ми е фала
Затоа што има дополнителни испитувања кои се прават ако некое игм е позитивно. Не сум пишала, ама мене цитомегаловирус ми беше позитивно и мораше да направам дополнителни испитувања за да ми одредат колку ми се стари игг антителата. Тоа испитување за староста е за до 3 месеци, односно ако се постари од 3 месеци значи се работи за стара инфекција и не е воопшто страшно за плодот, ако се помалку тоа значи нова примарна инфекција. Примарната инфекција дава деформитети кои не се забележуваат на ехо. Ако членката направи сега торч и ако треба дополнително да се прави испитување нема да се знае кога точно настанала примарната имфекција, односно може да настанала пред бременоста ама и во бременоста. Едит: цитомегаловирус може да не даде симптоми, а обично се како најобична прелада
Мене ми е прва бременост, 32 години имам, не правев пренатален. На прв и втор скрининг бев кај Димчев. Правев и приска по мислење од матична ( сега не би правела губење време).
Со Панорама може од 9 та недела, јас во 10та го правев и чекав за резултати 7 работни дена. Измачувачко е чекањето многу ама после па си раат. Поздрав
Девојки сега кога бев во тоалет на секојдневната влошка видов повеќе кафеав исдедок нормално ли е тоа? 7ма недела сум ептен испаничивв
Јас имам исто игг за цмв и не ми спомнаа дека треба да направам додатни испитувања колку се стари овие антитела,матичната ми рече дека наодот е уреден исто и од гак една докторка ми потврди.Кој те насочи на додатни испитувања и каде ги правеше?