Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    dali nekoj znae kolku treba da e dolg cerviksot vo 35 nedela? inaku da ctg se pravi od 36ta nedela

2. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Епа,супер,сега може да се опуштиш :) Уживкај и чекајте си 36 недела ,ситно броиш ;)

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Тебе колку ти е долг цервиксот?Тој со раст на бременсота ,се смалува....што ти рече гинекологот?

4. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Mene seuste mi nemaat praveno ctg, a 39+5 sum :^), ama verojatno doktorot smeta deka seuste nema potreba, odkaj da znam tuka nisto be ne kazuvaat, malku me nervira toa...inaku nemam nikakvi bolki, ni kontrakcii, ni otoci , nitu mi e bebeto spusteno, ke se nosime izgleda poveke odkolku sto mislime! Me interesira dokolku znaete, dali sekoja zena pred poroduvanje ima tecna stolica ili ne? i dali na sekoja trudnica mora da i padne cepot ili nemora da znaci? pozdrav

5. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    На секоја мора да и падне чепот, прашање е само дали ќе го приметиш или ќе си отиде во вц без да видиш, плус од кога ќе падне чепот породувањето може да почне и утредента а може и после две недели.
    Течна столица не е правило, баш напротив обично се случува на крај на бременоста да се има запек, така биди среќна што немаш мака со запекот.

@danichap мукозен чеп, чепот ја затвора матката и со тоа го штити плодот од инфекции, обично кога ќе падне е првиот знак дека породувањето е во процес.

Последна измена: 12 февруари 2015
    На galapce, danichap и Bufi им се допаѓа ова.
  6. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.520
    Допаѓања:
    288.716
    Девојки каков е овој чеп?:tmi:

7. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Jas bas imam problem so zapek, i se si cekam ke pocne tecna stolica da mi olesni malku, ama nisto:$

8. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    На danichap му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Denes bev na kontrola ginekologot mi rece 35mm mene me fakja nekoj strav deka ke se porodam porano zosto vo 33ta nedela imav bolki i primav terapija i inekcii za belodrobno zreenje na bebeto vo slucaj da dojdese do poragjanje ama mi se smirija bolkite sega sum 35 nedela pa da izdrzam barem uste nedela dve pa posle polesno e sekoj den sum so strav da ne me fatat pak bolkite inace sum 2 cm otvorena

10. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Mene prv pat CTG mi pravea koga otidov da se poragjam :Ddeka na sinko mu se brzase pa ne iznenadi dva dena pred da vlezam vo 9-ti :) inaku od 36-ta treba...P.S.inace to a CTG tolku e morbidno mada skriningot mi bese pojeziv :sweat:

11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I jas prv pat doznavam zacepot.:bandit:

Devojki,cudno se cuvstvuvam poslednive tri cetiri dena odkako gi primiv inekciite za sozrevanje na plodot.
    Pocnav poveke da se potam,potesko da disam,polesno odam ama mnogu voda pijam.
    Najmnogu me zagrizuva toa sto pocnav da imam grcevi na ednata strana na zadnikot.Koga lezam nisto,koga odam mi prelapnuva cela noga.Nemozam da odam,vozduhot mi se zemuva.:worried:
    Se merev,popravena sum do sega 7 kg a se cuvstvuvam za tri dena ko da sum plus deset.
    Izgleda ocnav vistinski da ja cuvstvuvam bremenosta,a?:sweat:

12. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Bitter a kaj mene?(zaradi cirklazot prasuvam).
    I na tie zakazani so carski se ceka cepot?

Arno mi vikaat cimerkite deka od indijskite serii tie imaat po air otkolku jas sto stalno nesto citam i potprasuvam.:envy:

13. bittersweet

bittersweet Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2010
    Пораки:
    2.134
    Допаѓања:
    64.799
    Тоа што ти е отежнато дишењето мислам дека ти е од лежењето, плус не излегуваш на чист воздух, цело време дишиш преработен воздух, од тоа ти е жедот а што повеќе пиеш вода, повеќе се потиш.

Магнезиум пиј за грчевите и додека лежиш раздвижувај ги нозете, како возење точак, вртење во круг итн, а ти даваат нешто против згрутчување на крвта дека лежиш цело време, некогаш и тие предизвикуваат намалена циркулација на нозете.

Да ти кажам право не знам дали има кај тебе чеп ради серклажот, мислам има ама не сум 100% сигурна.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  14. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Za zakazan carski ne se ceka cepot.
    Od citanje samo ke se raspametis, ama sosema te sfakjam, ista sum...

15. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Има чеп кај серклажот. Јас имав серклаж и тоа многу рано ми го ставија, околу 20 саати пред да ме фатат првите болки, ми падна и чепот. Сосема случајно го приметив. Бев на преглед, и рековме ќе почекаме болки, иако јас знаев дека ќе одам царски, заради ортопедскиот проблем кој го имам. Само што ме примија во претпородилна, ми го извадија серклажот (поголемо олеснување во живот немам осетено до тогаш), и почнав ко блесава да се отварам пребрзо. Бабицата викаше оваа ко десетто дете да раѓа! :D Арно ама и покрај сите тие поволности пак завршив царски, бидејќи буцка убаво се заглави затоа што не бев раширена во карлицата ни еден цм.

16. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Kako ti go izvadija cirklazot?Bez anestezija?
    Zosto jas znam deka mora so anestezija?
    Mene barem taka mi kazaa i vo
    sistina i ovde kaj sto me pravija,deka,cirklazot se vadi dve nedeli pred termin i pravo porogaj.

@darcy @bittersweet fala vi.
    Inace ne se raspametuvam,neznam zosto site mislat taka,bas mi e poubavo koga sum upatena.
    Bitter,stavam OHB12,albumini ednas mi dadoa,iako mi bea 44,a magnezium mila pijam po 600 mg,nesmeeme poveke neli?

17. elena.mak

elena.mak Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2012
    Пораки:
    1.670
    Допаѓања:
    11.528
    Без анестезија ми го извадија, не ми ни кажаа дека ќе ми го вадат. Не ме ни болеше, ме пецна малку. Повеќе ми олесни, него што ме болеше, искрено! Веќе се отварав, затоа ме тегнеше, фактички. Немав никаков проблем со серклажот, супер си го износев до крај, без да му обрнувам внимание.

18. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    @galapce, и јас од лежење сум задишана,а станам да поодам како маратон да сум трчала,ама нормално е толку лежење....а за магнезиум,мојот гинеколог рече ако имам грчеви или болки во јајници,слободно по три да земам од 300мг....само по потреба може повеќе.
    @Matea212 па 35мм мислам дека е добро,зашто си се исплашила толку.сигурно Др.ја следи ситуацијата и ќе биде како што треба.Пред една недела,пријателка ми се породи во 35 недела и супер е бебето..Верувам дека си исплашена,јас од сега а ме заболи нешто се плашам да не не помине болката,ама ајде при крај си,позитивни мисли и ќе биде.. ;)

Последна измена: 13 февруари 2015
  19. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Trudnucki i mamicki kako ste mi denes? :inlove: jas pijam kafe i vikam ajde da vi pisam...Inaku deneska bev da napravam krvna slika i urina so urinikultura i vo globala rezultatite se dobri, zelezoto 12 hemoglobin 110, seker i trombociti vo normala i tn...i konecno vo urina normalni eritrociti i leukociti, edinstveno urinokulturata ke vidime sto ke pokaze pak tek vo ponedelnik:worried:

Inaku da ve prasam me zamislija Limfocitite mi se namaleni?! sto znaci toa od 25 pocnuvaat vrednostite mene mi se 19...? dali nekoja od vas se sretnala so vakvi rezultati na limfociti...???

Inaku bebusko si spie poveke ovie dva dena :nod: iako ima povremeni dvizenja so nozete nad papokot nekade mi se nauduvuva stomakot :D a ikase deneska edno 5 minuti bas od koga izedov citron heheh :D
    Na kontrola sum narednava nedela i edvaj cekam da vidam kako mi e sinceto i da prasam za rezultatite....
    @Bufi ti prakam sreka da se olesnish pobrzo i da ne izraduvas so prekrasni vesti i so lesno poroduvanje :inlove:

Последна измена: 13 февруари 2015
    На bile84 и espana им се допаѓа ова.
  20. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    @galapce ti koja nedela si? ne sum vo tek izvini, sto se sluci za da ti dadat inekcii za sozrevanje na plodot? i kako si? mene me fakaat stravovi od povremenive bolki sto gi imam vo kicma i stomak....pijam magnezium po dva na den i stavam uste utrogestan pa se tesam ke bide podobro, bidejki uste mi e rano.... od ponedelnik vleguvam vo 8 mesec...

На espana му/ѝ се допаѓа ова.