Дали се формирани сите органи, на пример докторките каде што правев скриниг броеа прстиња на рачиња. Тоа на пренатален не се гледа.
И на прв го правеа. Гледаа дали срце, бели дробови се над дијафрагма. Стомак, бубрези, мозок. Броеја прстиња. Не навлегуваа многу во детали како на втор скриниг, но сепак ги гледаа овие работи. Нормално најмногу внимание посветија на носна коска и нухален набор.
Кај мене на прв и за првото и сега измери должина, растојание дијагонално на главче, провери носна коска, нухален набор, провери за пол и кратко органите желудник, бешика и доплер на срце. На втор се прави морфологија на органи, детално се дали е како што треба, мозок, срце, внатрешни органи, протоци, броење прсти, 'рбет.
Женче не иди веќе таму. Тоа ти е Павлина лабараторијата. Маж ми треба да прави и сегде цените се високи, над 8,9000 , нели ти падна чудно ваму толку ефтино. Ама ај , битно ти е подобро !
Јас не правев прв скрининг, исто така ми рекоа дека нема потреба. Вториот е најбитен, за третиот ми рекоа дека ќе си биде како обично ехо, не мора да закажувам скрининг, односно ќе си платам како нормално ехо.
Prv skrining ne e potreben ako pravis Nifty. Vtor i tret kje si pravis regularno. Nifty e za genetski anomalii i mikrodelecii a drugive skrininzi se za morfologija na organi.
Абе мешиња стомаков на десна страна ми е поизразен. Кога се гледам на десна страна ми е поголем. Нормално е ова?
Не знам дали е нормално ама баш сега се гледав и на лева страна ми е повеќе подигнат. И на допир се осеќа. Оддамна имам приметено ама не сум обрнала внимание,може е до поставеноста на бебето,постелката и слично, не би требало да е нешто страшно.