Труднички муабети

Дискусија во 'Бременост' започната од meU, 23 јули 2012.

1. prvaB

prvaB Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    118
    Мамички, 31+4 сум, се нешто чудно се осеќам, прва бременост ми е, де ме стега стомакот, де ме влече, еден ден мрда бебушот растура, два дена послабо, па ја нема. Одам редовно по вц, но имам течна столица, и се јавив на докторката пошто имам преглед за 2 недели ми рече дека било нормално дека пиам 4 пати магнезиум на ден, па ми било од тоа. Да кажете мислење? :*

На Kbr му/ѝ се допаѓа ова.
  2. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    4.928
    Отиди на дежурен за секој случај нека те видат, да не се контракции.

3. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Женски како да измерам притисок, а да е точен, со оглед на тоа што ме фаќа паника штом ставам апарат на рака? Исто ми се прави на екг и за првото ко ќе ми мереше матичниот.
    Од сабајле ми беше затнат носот и ми потекоја 2-3 капки крв, мене одма паника ме фаќа да не е притисокот. Ми донесе мајка ми апарат дигитален, и штом почнав да мерам пулсот ми се крена, срцето ќе ми испукаше. Првиот пат покажа 140 со 70 и пулс 150. По неколку минути мерев посмирена, дишев длабоко и покажа 117 со 70 и пулс 130. Трет пат мерев 130 со 70 и пак пулсот висок. Не знам дали воопшто некое е точно и како точно да измерам. Дали од страв се крева моментално?

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.331
    Дигиталните не се точни, немој да мериш со таков апарат никогаш. Со обичен нека ти измери некој друг притисок.
    Може од самата паника да ти се качува моментално.
    Инаку, и јас на бришење нос наоѓам по малку крв некогаш, нормално е во бременост.
    Без паника, диши длабоко и не мисли на лошо :hug:

На Erika.greeneyes, H.VAGA, stsmua05 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. sunnyy

sunnyy Истакнат член

Се зачлени на:
    5 август 2017
    Пораки:
    46
    Допаѓања:
    30
    Здравоо:hai: Доколку има членки кои се породиле кај Ирена Шуплиновска во Систина, би ве замолила да споделите искуство ☺️

6. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.180
    Допаѓања:
    124.651
    Да. Сега се враќам од лекар, ми рече да дишам длабоко пред да ми мери, 5 минути да поседам, и ми мереше и на двете раце .Само најди живин за поточно.
    Шо ни е со притисокот :doh:
    мене ми варира само горе доле, неможам при себе да си дојдам :(

На mal.ecka и kristina.k им се допаѓа ова.
  7. jelo

jelo Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2012
    Пораки:
    1.179
    Допаѓања:
    2.238
    Да и јас сум така, паничарка и од страв и те како се крева наеднаш... пробај да мислиш на нешто друго додека мериш и вдишувај длабоко и издишувај пред да го притисниш копчето. И многу битно не мери едно по друго неколку пати туку измери си еднаш и после ако повторно сакаш да мериш, измери си после некој час. А најдобро е мислам да ти мери некој друг ама со обичен апарат за притисок како во болнициве што мерат. Без паники опушти се :hug::l:

На kristina.k му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Saf

Saf Популарен член

Се зачлени на:
    6 март 2018
    Пораки:
    1.259
    Допаѓања:
    1.611
    Јас бев денес кај матичниот 3 пати ми мереше 3 пати различно со дигитален. На крај измери 130 со 70 . И јас сум паничарка невидена и пулсот цело време ми е покачен ,и сестрата баш ми рече што си се возбудила толку. За притисокот ништо не ми рече ама Д димери 2100 во 29та недела, ми препиша само аспирин едно на ден. Бебче 1 недела понапредно , ама мене крвта на долна граница и железо и хемоглобин и еритроцити;( Ми препиша некој таблети феро нешто не сум ги земала уште сакав да ве прашам што е најефективно за железо и хемоглобин?

На Bupalu и kristina.k им се допаѓа ова.
  9. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    Фала ви женски ме смиривте малку. :hug:

Со панични напади сум јас, си имам долгогодишна борба со анксиозност, на пораѓај со синчето и анестезиологот го исплашив од што се крена се од паниките. Не можам да контролирам, имам дозвола за деметрин да пијам од психијатарот и гинекологот, ама се држев колку толку до сега. Штом ми се ближи преглед јас сум во паника нонстоп. Знам дека е лошо и за бебето и за мене и за сите околу мене, само немам научено уште како да контролирам стравот.
    Инаку кај свекрва ми со живин ко ќе ми мери дури низок ми е, ама изгледа ми варира.

@eli25 јас сум метеопат, имам и мигрена, времето мислам ми е најголем проблем покрај стресот. Може и кај тебе е од времето варирањето.

На Coco31, eli25, Nikolina35 и 4 други им се допаѓа ова.
  10. Mimi2825

Mimi2825 Активен член

Се зачлени на:
    22 октомври 2021
    Пораки:
    35
    Допаѓања:
    27
    За најдобра проверка на притисокот ми препорачаа доплер 24h, по носењето и мислење на кардиолог заклучок беше дека како и кај тебе притисокот ми се крева при возбуда и ми беше препорачано да мерам еднаш на ден во исто време, чисто да имам секојдневна контрола. После доплерот многу посмирено се осеќам кога мерам и притисокот ми е нормален.

На mal.ecka и kristina.k им се допаѓа ова.
  11. Verce28

Verce28 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 октомври 2021
    Пораки:
    495
    Допаѓања:
    943
    Cestitki, zivi i zdravi da ste ❤️

На pamelche му/ѝ се допаѓа ова.
  12. TheBluePhoenix

TheBluePhoenix Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јуни 2021
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    251
    Кога е најдобро за припреми и купување работи за бебето? И кои се првите (а и најважни) работи што ги купивте?
    Јас сум 4ти месец и многу нестрплива постојано разгледувам колички, алиштиња, креветчиња, сѐ:lol:
    Не знам од каде и од што да почнам:rofl:

На VirgoStar, Kbr и Mateas им се допаѓа ова.
  13. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.690
    Допаѓања:
    37.842
    Секоја различно. Јас за првото почеток на 8ми почнав да спремам се, бидејќи сум сама, нема кој да ми дополнува со купување,морав на се да мислам и се да имам спремно пред, за и после пораѓај.
    Сега еве скоро веќе 38ма недела, деновиве се испазарив. И пак исто, мора да купам баш се, затоа што нема кој после :).
    Штом ти е прво бебе, разгледувај транспортери, колички, креветче, обиколки и постелнини за креветче, поголемите работи :)
    Со лесно

На Kbr, TheBluePhoenix и mal.ecka им се допаѓа ова.
  14. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.180
    Допаѓања:
    124.651
    Што ти помага за главоболката?
    Пиев магнезиум ,б6, парацетамол, лимонади , не помогна :(
    И од времето и вчера како стрес ми приреди синко па ваљда се рефлектира

На fana и mal.ecka им се допаѓа ова.
  15. kristina.k

kristina.k Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јануари 2011
    Пораки:
    8.524
    Допаѓања:
    38.738
    @eli25 ништо и мене, истото имам пробано. За првата бременост мислам и ибупрофен ми дозволи гинекологот во второ тромесечие, ќе прашам сега пак. Ставам ладно на врат, малку ми одвлекува внимание од главоболката.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. stsmua05

stsmua05 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    2.396
    Допаѓања:
    14.347
    Нема ништо ново кај мене :|
    За 7 дена контрола ако немам болки никакви.
    Прегледот со рака од др.Илиевски не го ни осетив :clap::bow:

На Erika.greeneyes, Ani93, pamelche и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Kate Rina 93

Kate Rina 93 Форумски идол

Се зачлени на:
    5 декември 2018
    Пораки:
    3.608
    Допаѓања:
    53.044
    Јас денес прокрварев, обилно.. ме задржаа во болница.. бебето добро е, ама страшно многу крварам;(

Пред да одам ќере се утепа од повраќање..
    Хаос сум значи.. хаос;(

На afrodita26 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.439
    Допаѓања:
    183.436
    Не се секирај, маж ти е со детето.

Чим бебе е добро не грижи се. :hug: Можда некое хематомче е. Што ти рекоа во болница?

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. macalavica

macalavica Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2013
    Пораки:
    3.261
    Допаѓања:
    4.928
    Ти кажаа ли од што крвариш, јас имав од крварење од полип.мирувај ке биде во ред.ке се среди за ден два.
    Лани прокрварев многу обилно од аспирин, ама бебето беше ок, исто околу 11 недела бев, дури чорапите ми беа крвави кога стигнав во болница.

На Kate Rina 93 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.180
    Допаѓања:
    124.651
    Не се секирај, ваљда хематом или полип ќе се среди , само терапија и мирување.
    Мисли на бебето сега , ќере е со маж ти не е сама :hug:

На Kate Rina 93, macalavica и mal.ecka им се допаѓа ова.